Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Στις 23 και 24 Ιουνίου εόρτασε ο ναός του Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Παραλίας Πατρών μαζί με την Γενέθλιο Ημέρα της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα με πάσα εκκλησιαστική λαμπρότητα.

Έτσι την Κυριακή το πρωί μετά το τέλος του Εσπερινού της Γονυκλισίας έγινε έξοδος με λιτανευτική πομπή της ιεράς εικόνας του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου και τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και Ιερατικού Προϊσταμένου του ιερού ναού Αγίας Σοφίας Πατρών Πανοσ/του Αρχιμ. π. Προκοπίου Κόρδα. Ο λόγος του ενέπλεξε την εορτή της Πεντηκοστής με την αγία μορφή του Ιωάννου Προδρόμου τονίζοντας πως όπως η Εκκλησία είναι η αλήθεια και ο κανόνας μες στον κόσμο έτσι και ο Άγιος Ιωάννης είναι ο κήρυκας της αληθείας και του κανόνα, δηλαδή του Ιησού Χριστού.



 Την Δευτέρα ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος και της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου τελέστηκε  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου ιερούργησε και ομίλησε ο Πανοσ/τος Αρχιμ. και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών π. Βασίλειος Μπακογιάννης. Το κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν πως ο Ιωάννης ήταν λουσμένος από το Άγιο Πνεύμα από την κοιλιά της μητέρας του. της  Ελισάβετ. Ήταν ο μόνος που αναγνώρισε πρώτος, κήρυξε και μαρτύρησε για τον Ιησού Χριστό γενόμενος και Πρόδρομος Χριστού χάρη στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που είχε.

 Το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση στον Ιησού Χριστό και διαβάστηκε από τον προϊστάμενο του ναού πρωτοπ. π. Αντώνιο Ρουμελιώτη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για τον εορτασμό κατά πρώτη φορά μετά την αγιοκατάταξή του, αγίου Γερβασίου του εν Πάτραις το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30Ιουνίου. Εν συνεχεία έγινε περιφορά της ιεράς η εικόνας πέριξ του ιερού ναού με πομπή από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων.

 Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών υπήρχε εκκλησιαστικό κέρασμα για όλους στο προαύλιο του ναού, όπου ήταν όμορφα περιποιημένο και εορταστικά τακτοποιημένο με δεσπόζουσα φιγούρα την αγιογραφία του αγίου Γερβασίου Παρασκευόπουλου. Ένα δώρο του προϊσταμένου π. Αντωνίου Ρουμελιώτη και του συνεφημερίου του π. Ιωάννη Μιχαλόπουλου στον λαό του Θεού και ιδιαιτέρως στα παιδιά.

 Ιερείς που συμμετείχαν στις ακολουθίες και πήραν την ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν οι: πρωτοπρεσβύτεροι π. Παντελής Ζωγράφος, π. Ανδρέας Πολίτης και π. Παναγιώτης Θωμάς καθώς και οι π. Κων/νος Δαραμούσκας, π. Χρίστος Μακρής, π. Νικόλαος Μανιάτης, π. Αντώνιος Ρηγόπουλος, π. Χαράλαμπος Παναγόπουλος, ενώ τίμησε με την παρουσία του και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Χαροκόπος.




























Δεν υπάρχουν σχόλια: