Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (9 Οκτωβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αποστόλου Ιακώβου, υιού του Αλφαίου και αδελφού του ευαγγελιστή Ματθαίου, του Πατριάρχου Αβραάμ του δικαίου και Λωτ του ανεψιού αυτού, καθώς και του Αγίου Ανδρονίκου και της συζύγου αυτού Αθανασίας.
Ο Ανδρόνικος, από την Αντιόχεια, πλούσιος και ευσεβής, είχε γυναίκα την Αθανασία, σεμνή και θεοφιλή. Μετά από προσευχή αποφάσισαν να τριχοτομήσουν την περιουσία τους: ένα μέρος στους φτωχούς, ένα άλλο ως δάνειο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη, και τρίτο για την οικογένειά τους, αφού είχαν δύο παιδιά να αναθρέψουν.
Ξαφνικά τα παιδιά απεβίωσαν ταυτόχρονα. Ο Ανδρόνικος με πνευματικό αγώνα δέχτηκε το πλήγμα, η Αθανασία όμως συντετριμμένη ζητούσε να ταφεί με τα παιδιά της. Αναπαύθηκε, όταν άκουσε στην προσευχή της τον Άγιο Ιουλιανό να της λέει πως τα παιδιά της στερήθηκαν την επίγεια ζωή, δε θα στερηθούν όμως τα επουράνια χαρίσματα.
Αποφάσισαν να ενταχθούν στο μοναχισμό, αφιερωμένοι στην αγάπη και το θέλημα του Θεού.
Πρόκειται για δύο προσφιλείς Αγίους των Κυπρίων, αρκετοί ναοί  είναι αφιερωμένοι στο οσιακό ζεύγος Ανδρονίκου και Αθανασίας. Συνέβαλε σε αυτό και ο τρόπος που αντιμετώπισαν την οικογενειακή τους συμφορά.
Οι σύγχρονοι σύζυγοι που έχουν στη ζωή τους θεμέλιο το Χριστό ζουν με σεβασμό μεταξύ τους και βιώνουν με ιεροπρέπεια και δέος τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Τα παιδιά τα θεωρούν δώρα και ευλογία, εικόνες μοναδικές του Δημιουργού και φωτεινές λαμπάδες της παρουσίας του Θεού.
Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούν την αξία που έχει η αυθεντική αγάπη που οδηγεί σε πνευματική ολοκλήρωση. Η τεκνογονία είναι δώρο του Θεού, μέσα στην καθόλα σπουδαία και αγιασμένη πορεία του έγγαμου βίου.
Πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων οι ενορίες στο Τσέρι και τη Λάρνακα. Η σκέψη μας φτερουγίζει νοερά πέρα του οδοφράγματος, στους Ναούς των Ομοζύγων Αγίων στην Κυθρέα, στη Λύση, στην Κοντέα, στην Τρυπημένη και στο Αργάκι Μόρφου. Παραμένουν σύμβολο του πόθου μας για ελευθερία και επαναλειτουργία των ιερών και των οσίων μας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: