Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ανεστήθη, διότι έπαθε - π. Χριστόδουλος Φάσσος


Ωραιότατα και ο Απ. Παύλος συνδέει το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου: «τον δε βραχύ τι παρ' αγγέλους ηλαττωμένον βλέπομεν Ιησούν δια το πάθημα του θανάτου δόξη και τιμή εστεφανωμένον...» (Εβρ. Β’, 9). Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ανάσταση έχει υπόβαθρο το πάθος, τον πόνο, το Γολγοθά. Ανεστήθη, διότι έπαθε. Δεν θα είχαμε το φως που έλαμψε και εθάμβωσε κατά την Ανάσταση, εάν δεν είχε προηγηθεί το «σκότος από ώρας έκτης» (Ματθ. ΚΖ’, 45). Όταν αυτές τις δυο έννοιες τις συνδέουμε, τότε κατανοούμε το μυστήριο της σωτηρίας μας και χαιρόμαστε τη χαρά της Αναστάσεως, διότι δια του Πάθους λυτρωνόμαστε.
Ποιό είναι τώρα το συμπέρασμα από την άρρηκτη αύτη ένωση Αναστάσεως και Πάθους; Ο Απ. Πέτρος μας λέγει: «Εις τούτο γαρ εκλήθητε... ίνα επακολούθησητε τοις ίχνεσιν αυτού...» (Α’ Πέτρ. Β’, 21). Δηλαδή, όταν λέμε «Χριστός Ανέστη», δεν θα χαιρόμαστε μόνο για την Ανάστασή Του, αλλά θα σκεπτόμαστε και τα παθήματά Του. Και κατά συνέπεια καλούμεθα όχι μόνον να είμεθα μέτοχοι της χαράς της Αναστάσεως, αλλά και των παθημάτων. Τούτο σημαίνει ότι, για να φθάσουμε στην Ανάσταση, θα περάσουμε και μεις μέσα από πάθη και θλίψεις. «Ώσπερ κοινωνοί εστε των παθημάτων, ούτω και της παρακλήσεως» (Β’ Κορ. Α’, 7).

Καλούμεθα σε αγώνα πνευματικό και θα δοκιμάσουμε πόνο. Καλούμεθα σε μία γέννηση και αυτή προϋποθέτει πάντοτε ωδίνες. Ο εχθρός ευρίσκεται πάντοτε γύρω μας και εντός μας. Ασφαλώς θα φθάσουμε στη νίκη, στην Ανάσταση, αλλά κατόπιν αγώνος και θλίψεων. Θα βλέπουμε την Ανάσταση, αλλά δια μέσου του Γολγοθά. Θα βλέπουμε μέσω των δακρύων, αλλά τότε λέγουν οι πατέρες ότι βλέπουμε καθαρότερα. Τις θλίψεις θα τις βλέπουμε με το φακό της Αναστάσεως, ώστε να μη μας καταβάλλουν.
Και εφ' όσον πονώ... και εφ' όσον θλίβομαι... και εφ' όσον υποφέρω... και πάλι η Ανάσταση δίνει τη λύση. Κανείς δεν το αρνείται. Είδατε ότι και ο Κύριος μετά την Ανάσταση φέρει τους τύπους των ήλων. Θα αγωνιζόμα­στε, θα πονούμε, αλλά θα παρηγορούμεθα δια της Αναστάσεως. Θα γνωρίζουμε ότι θα φέρουμε τα τραύματά μας δια βίου. Και θα αναμένουμε την Ανάσταση τη Δευτέρα για την τελεία θεραπεία.

Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Φάσσος
.
Από το βιβλίο του: «Η Συγκατάβαση του Θεού και η ευθύνη του Ανθρώπου»

2 σχόλια:

πηνελοπη είπε...

kαλημερα ! παρα πολυ ομορφα τα λογια του πατρος Χριστοδουλου Φασσου!!!-πραγματι ετσι ειναι ''ο πονος'' εχει ''καημο''...ειναι αγαπητικο-ερωτικο πολλες φορες γεγονος----Οταν πονω για εναν χαμο αγαπημενου μου προσωπου ανοιγει η καρδια και ξεχειλιζει το μαραζι της αγαπης που χαθηκε.Αυτο εχει καημο,εχει πονο,εχει αγαπη....ποσο μαλλον οταν πονω για τον κ υ ρ ι ο η μ ω ν Ι η σ ο υ Χ ρ ι σ τ ο που θυσιαστηκε για μενα και για σενα και για ολους για την σωτηρια μας.Ερχεται ο κυριος ομως με την Ανασταση και λεγει πως καποτε θα τελειωσουν ολα και θα τελειωσει και το κλαμα και ο πονος και το δακρυ και θα ζησουμε μαζι του εν ειρηνη και αγαπη και οι πατερες λεγουν πως τα σημαδια στα χερια και στα ποδια του θα υπαρχουν για να μας θυμιζουν την θυσια ...ολα θα περασουν και τιποτα μα τιποτα δεν θα μας χωρισει απο την αγαπη του---μια αγαπη αιωνια...ο κυριος μας λοιπον αξιζει ολη την αιωνιοτητα!!!πρεπει ομως και απο αυτη την ζωη να τον εχουμε στην καρδια μας και στον νου μας διοτι και την αγαπη του πλησιον απο εκεινον την παιρνουμε για να την δωσουμε οσο μπορουμε στον συνανθρωπο ...αλλα και για να τον αγαπησουμε εξ ολης της καρδιας και εξ ολης της διανοιας μας για να ζουμε την χαρα και την ειρηνη απο αυτη τη ζωη...η χαρη του θεου να μας σκεπει ολους!

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χριστόδουλος υπήρξε ανεπανάληπτος δάσκαλος του Λόγου του Θεού και βιωματικός κληρικός στην θεία Λειτουργία.