Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Θεολογία ζωντανή - π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος

Η θεολογία μας πρέπει να μην είναι ξηρά, νοησιαρχική και σχολαστική, αλλά ζωντανή και ουσιαστική, γραμμένη “εν πλαξί καρδίαις σαρκίναις” (Β΄ Κορ., γ’ 3). Να είναι απαύγασμα ζωής, προϊόν της ψυχής, έκφραση του πιστεύοντος ανθρώπου. Να ακούει τον σύγχρονον άνθρωπο και να έχει κάτι να του πει. Να τον κατανοεί και να τον βοηθεί.
Η αληθής θεολογία είναι ανθρωπιστική και καθοδηγητική, είναι θεανθρωπολογία. Το ότι είναι παραδοσιακή δεν σημαίνει ότι είναι στατική και επαναληπτική. Η πορεία της δεν σταματά. O λόγος της “ου δέδεται”, διότι είναι έκφρασις του ζωοποιού Πνεύματος.


Αρχιμανδρίτης Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί όταν ακούω στις εκκλησιές θεολόγους κληρικούς ή λαϊκούς να μιλάνε το μυαλό μου συνειρμικά πάει σε κάθε τι εκτός από αυτό που εδώ λέει ζωντανή θεολογία. Πολλές φορές και η γλώσσα τους δεν έχει καμιά σχέση με την ζωντάνια της σημερινής γλώσσας.

Ανώνυμος είπε...

Min eisai kai toso yperbolikos.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και σήμερα ζωντανοί θεολόγοι και είναι αρκετοί. Όποιος διαβάζει Σύναξη θα εντοπίσει πολλούς.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Αγαπητέ μου της 7 Νοεμ. 1:42,
Είναι κρίμα και εθνικό έγκλημα να γράφουμε με greeklish, δηλ. ελληνικά με λατικό αλφάβητο.
Το ελληνικό μας αλφάβητο έχει ιστορία σχεδόν 4.000 ετών, το πρωτοποριακό του είναι ότι εμείς ως Έλληνες εφεύραμε πρώτοι τα φωνήεντα (το φοινικικό όπως και άλλα αλφάβητα δεν είχαν φωνήεντα) και αποτελεί μητρικό αλφάβητο για τα άλλα ευρωπαϊκά.
Αποτελεί δε εθνική αυτοκτονία το μονοτονικό, η άποψη κάποιας επιτρόπου και υπουργού που υποστήριξε την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου και της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης εθνικής κ.α.
Παρακαλώ αδελφέ ας προσέχουμε.
Με αγάπη Χριστού
Νικόλαος Μεσσαλάς

Ανώνυμος είπε...

Agapite k. Messala edo stin xeni xora (Elbetia) poy katoiko mono me to latiniko alfabito mporo na grapso sxolio.