Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η πίστις δοκιμάζεται ωσάν σε λυδία λίθον - Δημήτριος Παναγόπουλος

 Η πίστις δοκιμάζεται ωσάν σε λυδία λίθον, επάνω εις τας θλίψεις. Εις τας θλίψεις η πίστις φαίνεται, εάν είναι αληθής η ψευδής.
Πολλοί όταν όλα έρχωνται καλά, όπως τα θέλουν είναι πιστοί.
Πηγαίνουν εις την Εκκλησίαν ανάπτουν κεριά, παρακολουθούν κηρύγματα, προσεύχονται, μελετούν θρησκευτικά βιβλία, συζητούν ωφέλιμα, παίρνουν ενεργόν μέρος εις Χριστιανικάς Κινήσεις, ενθουσιάζονται διά κάθε ευγενικόν, υψηλόν και ωραίον. Είναι εύθυμοι, είναι γελαστοί, ψάλλουν τραγουδούν, χαίρονται. Νομίζει κανείς, ότι δεν υπάρχουν άλλοι πιο αφοσιωμένοι εις τον Θεόν.
Η σύζυγος δεν ευρίσκει λόγους να ευχαριστή τον Κύριον, διότι ο σύζυγος έρχεται με χέρια γεμάτα. Ο σύζυγος το ίδιο χαίρεται διότι η σύζυγός του είναι καλά εις την υγείαν, τα παιδιά είναι «γερά», η δουλειά πηγαίνει εμπρός.
Μα αν η θάλασσα είναι δυνατόν να μείνη άνευ κυμάτων, άλλο τόσον είναι δυνατόν να μείνη ο άνθρωπος, η οικογένεια, άνευ θλίψεως και δοκιμασίας.
Ή η μητέρα θ' αρρωστήση, ή το παιδί θα πάθη κάτι, ή κάποια ζημιά θα τους επισκευθή, ή ο σύζυγος θα μείνη άνευ εργασίας, ή κάποιος θάνατος θα τους επισκευθή, ουδέποτε παραμένουν οι άνθρωποι πάντα χαρούμενοι και γελαστοί.
Αλλά, αν συμβή κάτι εξ αυτών, τι γίνεται τότε;
Δημήτριος Παναγόπουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μεγαλύτερος λαϊκός θεολόγος τών τελευταίων δεκαετιών !

Αττικός

Εωράκαμεν είπε...

Δεν υπήρξε μεγαλύτερος θεολόγος του καιρού μας. Βοήθησε με το λόγο του πολλές ψυχές.

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός ήταν ένας ευλαβής ιεροκήρυκας αλλά όχι θεολόγος.

Εωράκαμεν είπε...

Θεολόγος δεν είναι εκείνος που έχει πτυχίο θεολογίας,αλλά εκείνος που βιώνει την ορθοδοξία.Ο μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος βίωνε την εν Χριστό Ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Με το σκεπτικό σου Εωράκαμεν είναι όλοι οι «θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ» είναι θεολόγοι. Κρίμα που η Εκκλησία δεν το γνωρίζει και έχει ως τώρα αναγνωρίσει τρεις Θεολόγους. Τον Ιωάννη, τον Γρηγόριο και τον Συμεών. Τώρα από τον Εωράκαμεν βρέθηκε και ο 4ος ο Δημήτριος.

Ανώνυμος είπε...

Ξεκόλλα από πρόσωπα.
Τι σημασία έχει ποιος είναι τι.
Καλός και ο Παναγόπουλος για την εποχή του 70.
Τα κηρύγματά του ηθικολογίες όπως και των οργανώσεων.
Τι θεολογία πρόσφερε;
Έλεγε στον κοσμάκη τα αυτονόητα, να είναι καλοί χριστιανοί, λες και υπάρχουν και κακοί, να κοινωνούν, να εξομολογούνται, να κάνουν ελεημοσύνη, να μην ξενοικιάζουν και άλλα τέτοια. Αυτά τα λέει οποιοσδήποτε χριστιανός που πιστεύει στην ηθική.