Ήταν πάντα δάσκαλος και ουδέποτε μείωνε τον συνομιλητή του, αλλά πάντα ήθελε να ακούσει την άποψη του και να μάθει κάτι από εκείνον. Ήταν γνήσιος, αληθινός, γιατί ένας άνθρωπος που είναι ερωτικός, είναι πάντα γνήσιος και αληθινός, δεν μπορεί να κρυφτεί.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας
Πειραιώς
Η 2η εκδήλωση αφιερωμένη στο μακαριστό καθηγητή Χρήστο Γιανναρά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
«Μέσα στην ταραχή των ανθρωπίνων δεδομένων και των αντιλήψεων που κυκλοφορούσαν, έκανε κάτι πολύ μεγάλο. Έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει άτρεπτο στήριγμα, ένα στήριγμα πάνω στο οποίο πατάς και δεν μετακινείσαι, δεν ταράζεσαι.
Με τις επιφυλλίδες, οι οποίες έριχναν μικρά σωσίβια σε καθημερινούς ανθρώπους έδινε αφορμές να αρχίσουν να προβληματίζονται και να σκεφθούν το ενδεχόμενο, όλη αυτή η εκκλησιαστική συνθήκη η οποία είναι ανυπόληπτη για τα κοινωνικά δεδομένα, έχει κάτι να τους πει.»
«Ίσως φαινόταν απόλυτος, πολλές φορές σκληρός, άλλα ήταν από τους πιο τρυφερούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Λαχταρούσε για σχέση και αυτά που γράφει ότι η Εκκλησία είναι σχέση, ήταν η ζωή του, το πίστευε.»
Είχε έναν πόνο για τον έρωτα κι επειδή ο έρωτας δεν ολοκληρώνεται ποτέ, γι’ αυτό κι εκεί που έφτανε κάπου, αναζητούσε κάτι άλλο κι έτσι ήταν απαιτητικός.
Κι είχε και τον πόνο για την Ελλάδα σε σχέση με τη δύση, γιατί είχε νιώσει ότι ο ελληνισμός είχε αυτήν την αρχοντιά που υπήρχε στην ιστορία του και δυστυχώς είχε χαθεί, ενώ έβλεπε ότι υπήρχε μία, έστω ψευτοαρχοντιά στη δύση. Αυτή η απώλεια ήταν ο μεγάλος πόνος του.
«Ένας άνθρωπος ο οποίος πονάει δεν μπορεί να μην δείξει τον πόνο του και ο Χρήστος τον έδειχνε, όπως έδειχνε τον ερωτισμό του και την αγωνία του.
Και πρέπει να μην τον δούμε απλώς σαν ένα γερό μυαλό, αλλά έναν άνθρωπο ο οποίος αγωνιζόταν για κάτι καλύτερο, για μία σχέση παραπάνω από τη σχέση.»
Είχε την τόλμη να δείξει πως οι χριστιανοί ως Σώμα Χριστού δεν είναι ακριβώς αυτό για το οποίο θα έπρεπε τουλάχιστον να αγωνίζονται να είναι. Και εδώ είναι που αγγίζει τους ανθρώπους που έχουν την πάλη μέσα τους για την πίστη.
Ενώ ο π. Θεοδόσιος επεσήμανε ότι ο λόγος του έγινε ενδιαφέρων γιατί ακουμπούσε τις αγωνίες και κάποια βιβλία του θα είναι μονίμως στήριγμα των ανθρώπων. Συμπληρώνοντας ότι το έργο του είναι αντιρρόπηση σε μία σειρά από θεολογικά πράγματα που κουβαλάνε πολλοί άνθρωποι μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Στον επίλογο της συζήτησης και ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων, τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση πως:
«Δεν υπήρξαν Χριστούγεννα που δεν κοίταζε κάποιος την επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά για τα Χριστούγεννα. Γιατί εκεί φανερωνόταν η θεολογική του γνώση, το βίωμα του, το γεγονός της Γέννησης γινόταν μια πραγματικότητα του σήμερα, μέσα από μία υπαρξιακή αγωνία που στο τέλος πάντα έδινε μία ελπίδα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου