Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η αργία γεννά κάθε κακία - Ιάκωβος

Η αργία γεννά κάθε κακία

Παιδί μου αγαπημένο,

Ο Θεός έδωσε εντολή στον άνθρωπο να εργάζεται και να κερδίζει το ψωμί του με τον ιδρώτα του προσώπου του. Τότε το φαγητό του θα είναι ευλογημένο και πιο εύγεστο. Τότε και η ψυχή του θα πλημμυρίζει από την αγάπη και την ειρήνη του Θεού.
          Ο καλός και πιστός άνθρωπος θεωρεί την εργασία σαν προσευχή. Ευχαριστιέται γιατί απολαμβάνει τα αποτελέσματα της δημιουργικότητας του βοηθώντας τον εαυτό του αλλά συμβάλλοντας και στην γενικότερη πρόοδο.
          Εκείνος που δεν εργάζεται, εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες θα αντιμετωπίσει και πολλούς πειρασμούς και θα πέσει σε παγίδες. Επειδή θα έχει στην διάθεση του απεριόριστο χρόνο δεν θα ξέρει με ποιους τρόπους να τον χρησιμοποιήσει. Θα μπλέξει με κακές παρέες που θα τον οδηγήσουν στις κλεψιές και στις ληστείες, στα ναρκωτικά και στην παρανομία.
          Εσύ, που δεν παρασύρεσαι, δεν ακούς τι σου λένε οι κακοί «φίλοι». Αντίθετα, βάζεις το μυαλό και την καρδιά σου να δουλέψουν προτού να κάμεις οποιαδήποτε πράξη κρίνοντας μόνος σου αν αυτή η πράξη είναι καλή ή κακή, αν θα είναι χρήσιμη ή καταστρεπτική για σένα και για τους άλλους.

          Σαν οδηγό να έχεις πάντοτε την διδασκαλία του Χριστού και τις συμβουλές των γονιών και των δασκάλων σου. Αν δεις πως τα παιδιά της παρέας σου κάνουν πράγματα με τα οποία εσύ κατά βάθος δεν συμφωνείς, φύγε χωρίς καθυστέρηση από κοντά τους. Μη συνεχίσεις να μένεις μαζί τους γιατί θα έρθει ώρα που δεν θα μπορείς να το κάνεις επειδή θα γίνεσαι συνένοχος και θα μπαίνεις όλο και σε πιο βαθιά νερά, χωρίς να μπορείς να ξεφύγεις από τα φοβερά τους πλοκάμια, γιατί θα σ’ εκβιάζουν και θα σε απειλούν.
          Έχεις πολλές χρήσιμες δουλειές να κάνεις! Μελέτησε τα μαθήματα σου, περιποιήσου τον κήπο σου, βοήθησε λίγο τον πατέρα και την μητέρα. Κανείς δεν σου αρνείται να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου αλλά να συνδυάζεις πάντα το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
          Πολέμησε λοιπόν την οκνηρία, απόφυγε την αργία και τις επικίνδυνες παρέες κι ασχολήσου με κάτι παραγωγικό, ευχάριστο, δημιουργικό.  Τότε θα νιώθεις πραγματική χαρά και ικανοποίηση.


                                                                                                        Ιάκωβος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα υπάρχει στους νέους ανεργία. Αυτό οδηγεί στην αργία τους νέους. Διψούν για εργασία αλλά δεν υπάρχει.