Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Άσκηση ύφους - Αλεξανδρεύς


 Άσκηση ύφους
 
 
Δεν της ταιριάζουνε της φράσεως
λαρρυγγισμοί περίτεχνοι
και μήκος της φωνής συρρίζον.
 
Μάλλον κοφτά
και με σβησμένες συλλαβές απ' το λυγμό.
 
Κανείς δεν τραγουδάει την πληγή του 
 
«Τας της σαρκός ημών επαναστάσεις
κατάστειλον.»
 
 
Αλεξανδρεύς

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στις φωνητικές φανφάρες έχουν καταλυθεί τα πάντα.
Το ποίημα είναι εξαιρετικό και πάνω από όλα διδακτικό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το ύφος το διδάσκουν στις σχολές Βυζαντινής μουσικής; Και μάλιστα στις σχολές των μητροπόλεων; Δεν νομίζω. Τα ίδια κάνουν και οι σεβάσμιοι κληρικοί μας. Η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη και ηρεμία από τις φωνές-λαρυγγισμούς των τραγουδιστών-ψαλτών μέσα στο ναό.
Η ποιητική αυτή υπόδειξη τα λέει όλα.

Ανώνυμος είπε...

Το διδάσκουν

Ανώνυμος είπε...

“Άραγε γινώσκεις α αναγινώσκεις;” Θα ταίριαζε αυτή η ερώτηση, μα σίγουρα θα ήταν αρνητική.
Πολλές φορές στον Κανόνα δεν διαβάζουν απολύτως τίποτα. Σωστά. Όπως και από τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, τα οποία είναι ενταγμένα στις ακολουθίες. Η Μεγάλη Εβδομάδα καταφθάνει για να μας το αποδείξει τρανά.
Ας είναι αφορμή αυτό το ποίημα για κάποια βελτίωση αυτών ιεροψαλτών και αναγνωστών οι οποίοι έχουν εκκλησιαστική σύνδεση.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα προϊόν παπαγαλίας και όχι βιώματος. Συχνό στην εποχή μας..

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το ύφος και το ήθος δεν το διαθέτουν οι ιερείς μας. Και ζητάμε τώρα να το κατέχουν οι αναγνώστες; Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι. Αν το γνώριζαν οι ιερείς θα μπορούσαν να τους κάνουν μια ευγενική υπόδειξη ώστε να μαθητεύσουν σε αυτό το ύφος.

Αναστάσιος είπε...

Θυμήθηκα και τον ανεπανάληπτο Αναγνώστη μακαριστό Παναγιώτη Μπαλκάμο εκ των «αρχαίων μαθητών» της πόλεως των Πατρών .
Έγραφα στην κοίμησή του «τα αναγνώσματα τα απέδιδε όσο ελάχιστοι»
https://anastasiosk.blogspot.com/2014/12/blog-post_99.html
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο και διαχρονικά επίκαιρο.

Ανώνυμος είπε...

Ναί μέν είναι σωστή η παρατήρηση του Αλεξανδρέως για τούς "περίτεχνους λαρυγγισμούς", πλήν όμως η απαγγελία με ¨λυγμό" θα προσδώσει θεατρικότητα στο κείμενο, πράγμα που κατά τη γνώμη μου, δέν συνάδει με τα Εκκλησιαστικά κείμενα.
Ο τρόπος που γίνεται η ανάγνωση στο Αγιον Ορος, με λιτή, σταθερή φωνή χωρίς χρωματισμούς, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος, διότι επιτρέπει στον ακροατή να εννοήσει μόνος του το νόημα των φράσεων.

Ανώνυμος είπε...

Με λίγα λόγια λέει πολλά ο αγαπητός Αλεξανδρεύς.

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι λέει το ποίημα

Αλεξανδρεύς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Τα περισσότερα από τα σχόλια......ασχολίαστα!!!! Άσχετα με το ποίημα. Στο ύφος των ψαλτών κολλήσατε όλοι;;;
"κανείς δεν τραγουδάει την πληγή του"....φοβερός και τεράστιος στίχος!
Σ' ευχαριστούμε Αλεξανδρέα!!!
Και άσε τους άλλους να ασχολούνται με το ύφος των σημερινών ψαλτών (τραγικός είναι δε λέω...αλλά δεν είναι ο τόπος και η ώρα να συζητηθούν εδώ!!!!)
Υποβιβάζεται η τέχνη της ποιήσεως.
Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Ο ποιητής νομίζω ,δίνει έμφαση σε κάτι άλλο και όχι ότι είναι αναγκαιοτερο το ύφος της ψαλτικής,μιας και είναι βυζαντινα τα ψαλσιματα της Εκκλησίας.
Κατανυκτικότερα δε στις ιερές μονές ...

Ας αποδεχθεί ο καθένας αυτό που είναι κι έπειτα ως γονείς πρέπει να περιμένουμε ,να δίνουμε χρόνο να γίνονται όλοι καλύτεροι,σε όποιο πόστο.

Είναι ισόβειος αγώνας αυτός.
Και,
" στέκου Στέραιος"! Αυτά λέμε!

Και με τον πνευματικό μας...τα Μυστήρια της Εκκλησίας,η προσευχή,η Μελέτη,οι ομιλίες..όλα αυτά.
Γιατί η Γραφή λέγει ότι πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε,πιστεύετε ότι λαμβάνετε και θέλει γίνει εις εσάς...Μρκ11,24-26).
Χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή,της Σταυροπροσκυνήσεως!



Ανώνυμος είπε...

Η κακή ανάγνωση είναι αποτέλεσμα του ότι οι περισσότεροι εκ των αναγνωστών δεν κατανοούν τι διαβάζουν Ας μου επιτρέψετε εδώ να προσθέσω ότι στις πλείστες των τάξεων του δημοτικού (παρακαλώ!) σχολείου οι δάσκαλοι και οι δασκάλες δεν διδάσκουν πρότυπη ανάγνωση. Κι όμως! Οι μαθητές και οι μαθήτριες όταν ακούσουν μια τέτοια ανάγνωση:
1. κατανοούν το κείμενο!
2. Μιμούμενοι, μαθαίνουν
Μπορεί ο δάσκαλος ή η δασκάλα, αν είναι γνώστης, να επιμείνει και σε λεπτομέρειες της αναγνωστικής τέχνης ώστε να μυήσουν τους μαθητές τους. Αντ αυτού οι περισσότεροι αφήνουν έναν μαθητή ή μια μαθήτρια να διαβάσει (εις επήκοον πάντων) το "παρακάτω" μάθημα θεωρώντας ότι κατ' αυτόν το τρόπο προάγουν "τον εκδημοκρατισμό του μαθήματος"
Απαντώ σε τέτοιες απόψεις: Τότε και ο χειρουργός ας αφήσει εξ αρχής τον ειδικευόμενο που στέκεται δίπλα του να κάνει όλη την εγχείριση ώστε να οδηγηθούμε στον εκδημοκρατισμό της εγχειρήσεως (λεπτομέρειες όπως ο θάνατος του ασθενούς δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνουν!)
Χάρηκα πολύ όταν σε απόσπασμα λόγου -γραπτού ή προφορικού δεν θυμάμαι-του κ Σταύρου Ζουμπουλάκη διάβασα περίπουα τα εξής: "Μια καλή ανάγνωση αντιστοιχεί στο ήμισυ της διαδικασίας κατανόησης κειμένου!"
Υπενθυμίζω ότι στις σχετικές εξετάσεις κατανόησης κειμένου PISA τα ελληνόπουλα κατα το κοινώς λεγόμενον πάτωσαν!
Έρχομαι τώρα στο θέμα των αναγνωστών-ιεροψαλτών
Μέγιστη ανάγκη η επιμόρφωση! Ας κάνεις κάτι τέτοι η Εκκλησία και μάλιστα υποχρεωτικώς!!!! Τα οφέλη θα είναι τεράστια. Ας σταματήσει επίσης ο επιβαρυντικός παράγοντας της εμμελούς (τραγουδιστής) ανάγνωσης.
Το Αποστολικό Ανάγνωσμα πχ που είναι συνηθέστατα πολύ δυσκολότερο γλωσσικά από τις αντίστοιχες ευαγγελικές περικοπές είναι σαν να μην διαβάζεται στους ναούς. Περνάει απαρατήρητο. Και μην αρχίσετε να μου γράφετε για την προετοιμασία των χριστιανών αποβραδύς στο σπίτι.
Αυτά προς το παρόν
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια συμβαίνουν και σε κάποιους εσπερινούς που τους λένε Κατανυκτικούς και καταλήγουν να είναι πανηγυρικοί χωρίς ίχνος κατανυκτικό.

Αναστάσιος είπε...

Ο Αλεξανδρεύς μας χάρισε ξανά ένα ποίημά του με το οποίο μας διδάσκει όπως πάντα και τον ευχαριστώ.
Ο Αλεξανδρεύς γνωρίζει να διαβάζει εκκλησιαστικά κείμενα. Τον άκουσα προ καιρού σε ένα Απόδειπνο να διαβάζει τον 50ο ψαλμό και διαπίστωσα τα λάθη που κάνω.

Βλέποντας τα σχόλια επιθυμώ να καταθέσω τα παρακάτω.
Μου έλεγε γνωστός κληρικός από την πόλη της Πάτρας. Ότι ο προϊστάμενος του ιερού ναού της Παντανάσσης ο π. Γεώργιος Παπασταύρου,
https://anastasiosk.blogspot.com/2024/03/o.html
κάθε Σάββατο βράδυ, τον έβαζε να του διαβάζει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της επόμενης ημέρας, το οποίο ο διάκονος θα εκφωνούσε από άμβωνος. Του έκανε υποδείξεις ο π. Γεώργιος πως να το λέει, που και πόσο να σταματά σε κόμματα, άνω τελείες, τελείες, καθώς και πως πρέπει φωνητικά να εκφέρει τον λόγο από τονισμούς συντακτικούς. Ο μαθητευόμενος κληρικός τότε πήρε πολλά μαθήματα από τον π. Γεώργιο ο οποίος γνώριζε «γράμματα». Έχει κρατήσει όχι στο μυαλό αλλά σε κείμενο τις υποδείξεις που του έκανε. Ώστε και σήμερα να μπορεί να λειτουργεί με την προσήκουσα ιεροπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν τραγουδάει την πληγή του ...

Τρομερό