Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Η Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πατρών


Στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης της Μονάδας Φροντίδας «Ηλικιωμένων «ΗΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» προσήλθαν στην ακολουθία όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί πιστοί. Αυτό το οποίο εφέτος προκάλεσε εντύπωση ιδιαίτερη, ήταν ότι στην Θεία Λειτουργία παρέμειναν αρκετοί πιστοί ώστε να γεμίσει ο Ναός. Αυτό όμως το οποίο είναι αξιοσημείωτο και σχολιάστηκε ήταν ότι η πλειοψηφία αυτών που παρέμειναν ήταν νέοι στην ηλικία και πολλά νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους. Πέρα λοιπόν από γενικόλογα το σημειώνω αυτό ως μια ελπίδα καλύτερων ημερών. Δόξα τω Θεώ.
Χριστός Ανέστη!
Α.Κ.Κ.

Δυστυχώς φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία δεν υπάρχουν διότι δεν το επέτρεψε εντός του Ναό ο ιερεύς







 Το προσωπικό της «Αγίας Σκέπης» στην αναστάσιμη χαρά












18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χριστφόρο Μυτηλήνη για τις γεμάτες κατάνυξη ιερές ακολουθίες τελεί !Σοφώτατα έκρινε ότι οι φωτογραφήσεις εντός του ναού δεν θα ευνοούσαν αυτήν την κατάνυξη εφόσον αντιτίθενται στο ορθοδοξο κλίμα της Αναστάσεως...
Δεν υπάρχει επομένως λόγος να λυπούμαστε για αυτό,ούτε να ζητηθεί συγγνώμη από τον συντάκτη!

Ανώνυμος είπε...

Ο ναός δεν ανήκει στους ιερείς για να κάνουν ότι θέλουν. Που είναι το κακό να τραβηχτούν φωτογραφίες. Εγώ σε πείσμα θα τράβαγα για να μην νιώθουν την αποκλειστικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Που την βρήκε ο αδελφός των 11.54 την αντίθεση με το ορθόδοξο κλίμα της Αναστάσεως...
Δηλαδή οι φωτογραφίες σε χειροτονίες, βαπτίσεις γάμους και άλλες τελετές είναι έξω από το ορθόδοξο κλίμα;
Εδώ η γιαγιά μου θα έλεγε ότι χρειάζεται τάβλα βρεγμένη …

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα οι φωτογραφίες από θείες λειτουργίες, θεία κοινωνία και άλλες ακολουθίες από ναούς στα περιοδικά προς την νίκη και δράση μας γιατί υπάρχουν;

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες δεν είναι κάτι το κακό. Την αρχαία εποχή που δεν υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές ζωγράφιζαν τελετές ιερών ακολουθιών. Σήμερα που υπάρχει η δυνατότητα της φωτογραφίας ή του βίντεο γιατί να μην αξιοποιηθεί. Εγώ αν ήμουνα παπάς δεν θα είχα πρόβλημα. Στον γάμο μου τράβηξα και φωτογραφίες και βίντεο. Το ίδιο και στις βαπτίσεις των παιδιών μου. Δεν μου το απαγόρευσε κανένας. Το κακό είναι ότι στην Ρώμη το αλάθητο το έχει μόνο ο Πάπας στην Εκκλησία μας το έχει και ο κάθε παπάς.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνεις και καταγγέλλεις με καλό τρόπο το απαράδεκτο γεγονός της απαγορεύσεως. Ο κάθε παπάς να μάθει ότι ο ναός δεν είναι τσιφλίκι του. Υπάρχει εγκύκλιος εκκλησιαστική που να μην επιτρέπει την φωτογράφιση; Πατριάρχες και Μητροπολίτες τους φωτογραφίζουν στην ώρα της λειτουργίας. Αυτοί γνωρίζουν λιγότερα;

Ανώνυμος είπε...

Σε εμάς αρέσουν οι φώτο. Να αλλάξει ιδέες ο παπάς ή να αλλάξτε παπά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑΑχ!!!! Μου αρέσει αυτό. Την εκκλησία επί 100 τόσα χρόνια την ταλάνισε η εικονομαχία. Τώρα θα αρχίσει νέα έριδα αυτή της φωτομαχίας. Εμπρός για νέους αγώνες. Πρέπει να τεθεί το σπουδαίο ερώτημα: Ναι στις φωτογραφίες εντός του ναού ή όχι στις φωτογραφίες εντός του ναού.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ιεροί Κανὀνες δια της 7ου Οικουμενικής Συνόδου επιτρέπει την εικονογραφία και κατά επέκταση την φωτογραφία. Δεν είναι κακό να ιστορίσεις κάποια στιγμή εκκλησιαστική δια της φωτογραφίας. Μην γίνουμε προτεστάντες. Να φυλάσσει ο Τρισάγιος Θεός από ακρότητες.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον πρώτο σχολιαστή...
Ο σεβαστός π.Χριστοφόρος δεν θέλησε να μετατρέψει τον κατανυκτικότατο ναό της Αγ.Σκέπης σε κοινή αίθουσα εκδηλώσεων και κοινωνικών συναθροίσεων...ειδικά την νύχτα της Αναστάσεως!Γνωρίζω δε πάμπολλες περιπτώσεις ιερέων οι οποίοι αντιτίθενται στις φωτογραφήσεις εντός του ναού κατά την τέλεση ιερών μυστηρίων,όπως του γάμου και της βάπτισης.Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε παρευρεθεί σε ανάλογες περιστάσεις,όπου η έννοια του μυστηρίου χάνεται εντελώς μέσα στους παντός είδους στολισμούς,κουτσομπολιά και φωτογραφίες...
Ας σημειωθεί ότι ο σεβαστός πατήρ δεν είναι κατά των φωτογραφιών εντός του ναού,απόδειξη ότι ο συντάκτης της ιστοσελίδας δημοσιεύει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φωτογραφίες από ακολουθίες που έχει τελέσει ο εν λόγω ιερεύς του Θεού.Θεωρώ επομένως υπερβολικό και συνάμα προκλητικό να γίνεται αυτή η κατάκριση,και μάλιστα σε αναστάσιμη περίοδο.
Γενικεύσεις και στοχοποιήσεις του τύπου ''να αλλάξετε παπά'' δεν έχουν θέση σε μια τέτοια ιστοοσελίδα και ο συντάκτης έχει υποχρέωση να τις καταδικάσει!Σε περίπτωση που δεν το κάνει,ο ιστότοπος αυτός δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το facebook.

penelope είπε...

Νομιζω καλως ο ιερευς δεν επετρεψε φωτογραφιες απο την θεια Λειτουργια!
Παιρνω παραδειγμα απο το λατρευτικο εγχειριδιο της θειας Λειτουργιας και μιλω,επειδη καταλαβα τη σημασια της.
Ο πιστος χριστιανος ειναι δουλος Του Θεου,που σημαινει πως υπακουει τυφλα στις προσταγες του Πνευματος,εκτελωντας το θελημα Του.
Πρωτος δουλος ηταν και ο Ιησους-μας πρξ η 32) και εκτοτε λεγονται οι δουλοι Του Θεου και δουλοι Του Χριστου [Ρωμ α`1 &Γαλ α` 10]..
Ο Λειτουργος,σκυμμενος συνεχιζει τη Μυσταγωγια δηλωνοντας οτι ,....
Συ-λλαλει αορατως και μυστικως,μ ο ν ο ς των Μ ο ν ω ΘΕΩ υποστελλει-εαυτον απο φοβο και αιδω.
Την ωρα αυτη ,ο πιστος λαος εχει ,.....
Κλινει ευλαβως την κεφαλη του και αν ειναι καθημερινη εχει γονατισει και τι κανει;
Π ρ ο σ ε υ χ ε τ α ι θ ε ρ μ α ...
Τι προσευχεται;
Συνηθως για τα ποικιλα προβληματα του.
Επειδη ομως ο Λειτουργος προσευχεται και ι -κ ε τ ε υ ε ι ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΚΑΤΑΠΕΜΨΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΩΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΛΑΒΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΑ ΔΩΡΑ ,....
...εις νηψιν ψυχης,
...εις αφεσιν αμαρτιων, &
...εις κ ο ι ν ω ν ι α ν Αγ.Π ν ε υ μ α τ ο ς,....
Πρεπει να θεωρειται ουσιαστικα περισσοτερο εναρμονισμενο οι πιστοι,....
Να ειναι ''συντονισμενοι'' και ''ευθυγραμμισμενοι'' αυτη την ιερα στιγμη στο σπουδαιοτερο αιτημα γι'αυτους αντι αλλων αιτηματων το αιτημα του Λειτουργου λεγοντας και αυτοι το ''Κυριε Ιησου Χριστε ,ελεησε μας και φωτισε -μας!''...
Και δευτερον γιατι υπαρχει αλλη καταλληλη ωρα για να προσευχηθουμε για ο,τι μας ''πονα'' και να ζητησουμε την θεικη βοηθεια κατα την διαρκεια του ''αξιον εστι''...
Οταν λοιπον οσοι ειναι σκυμμενοι τη κεφαλη η και κλεινουν γονυ προσευχομενοι,συ πως μπορεις να εισαι ορθιος και να φωτογραφιζεις αυτη την ιερα και αγια στιγμη της καθοδου του αγ.Πνευματος ,''''''το Μυστηριο των Μυστηριων'''''',οπου τα Δωρα μετατρεπονται σε σωμα και Αιμα Κυριου;
Κοινωνουμε Εκεινον που πιστευουμε ως '' Ομοουσιον τω Πατρι''....
Ετσι το λαμβανω.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ
Χρονια Πολλα
Κ ευλογημενα !!!

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα τα σχόλια. Μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες από ακολουθίες ναών. Δεν είναι σωστό να μην το επιτρέπουν οι ιερείς. Ο Ναός δεν έχει κάτι να κρύψει. Μόνο οι μασόνοι δεν επιτρέπον την δημοσιότητα στις στοές τους. Στις εκκλησίες υπάρχει ελευθερία. Αυτοί που φωτογραφίζουν για εκκλησιαστικά έντυπα είναι άνθρωποι με ευλάβεια.

Ανώνυμος είπε...

Δεσποτάδες και πατριάρχες επιτρέπουν την φωτογράφιση. Τώρα οι κατώτεροι κληρικοί το παίζουν σε άλλο ρυθμό. Να μάθουν να πειθαρχούν και να μην κάνουν ότι θέλουν. Οι παπάδες μην συμπεριφέρονται σαν φεουδάρχες στον ναό και να μην επιβάλουν την προσωπική τους γνώμη στην εκκλησία.
Αυτό το δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση το έχω δει και σε κάποια μοναστήρια και όταν μπαίνεις μέσα βλέπεις κάρτες που τις πουλάνε στα μαγαζάκια που έχουν. Μπροστά στην είσπραξη χρημάτων υπέρ των ταμείων τους δεν επιτρέπουν με το έτσι θέλω την φωτογράφιση.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που γνωρίζεις πάμπολλους παπάδες που δεν θέλουν φωτογραφίσεις εντός των ναών για να μου πεις όταν οι παπάδες αυτοί παντρεύουν τα παιδιά τους ή βαπτίζουν τα εγγόνια τους κρατούν την ίδια στάση. Εγώ γνωρίζω στην ενορία μου παπάδες που έκαναν τα αντίθετα από αυτά που λέγουν. Μην επεκταθώ διότι θα σκανδαλίσω. Καλύτερα οι ιερείς να σιωπούν.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα αυτοί που δεν επιτρέπουν την φωτογράφιση στην χειροτονία τους τι έκαναν; Οι περισσότεροι είχαν βίντεο και φωτογραφίες. Αφήστε το θέμα τραβάει … και μέρες που είναι δεν θέλω να πω περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει η φωτογράφιση εντός και εκτός του ναού. Η ώρα της ασκήσεως των θρησκευτικών μου καθηκόντων είναι κάτι το προσωπικό. Δεν θέλω οι άλλοι να με βλέπουν εκκλησιαζόμενο. Αυτό είναι προσωπική μου υπόθεση. Αγωνίσθηκα για να μην υπάρχει το θρήσκευμα στην ταυτότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο συμφωνώ με τον κληρικό αυτό που δεν επιτρέπει την φωτογράφιση. Πρέπει να απαγορευτούν οι φωτογραφίσεις εντός των ναό τις ώρες των λατρευτικών ή άλλων συνάξεων όπως ομιλίες κλπ. Το απόρρητο είναι δικαίωμα του καθένα.

penelope είπε...

Τα παντα πρεπει να γινονται με μετρο κ διακριση.Ουτε πληθωρα φωτογραφιων ειναι νομιζω η ανωτατη διακριση,παρα η ταξη και ο σεβασμος μεσα στις Ακολουθιες!

Εαν ειναι η Ουρανιος Μυσταγωγια να καταληξει .... ''εις ξηρον τυπον'',βλεποντας το ενδειαφερον οχι προς την ευσεβη πιστη,αλλα εθιμοτυπικη και τα λοιπα Μυστηρια ως κοινωνικη υποχρεωση και οχι ως την πλεον πατροπαραδοτη και ''ακριβη πιστη'',...που οδηγει στην αιωνιοτητα,θα βλεπουμε παντα τις φιεστες των γαμων και της βαπτισεως ως εορτες κοινωνικες και κοσμικες και τους ποιμενες παρασυρωμενους στο πνευμα αυτο...

.....κατ'αυτο τον τροπο ομως, και το ''υπερφυσικο'' που δημιουργει εκσταση ,συγκινηση και κατανυξη ,φοβο και εκπληξη ,θα φαινεται ''φυσικο'' και δεν θα εντασσεται πλεον σαν τροπος ζωης αιωνιου ουτε οι ποιμενες θα θεωρουνται το ιδιο.
Ιδου λοιπον τα διαζυγια και οι απιστιες !Που ειναι οι φιεστες και τα θεατρικα σκηνικα μετεπειτα,μηπως τις κηδειες με τα κοφτα που κρεμονται εξω της κασας και τα χαλια εως εξω διαδρομοι ολοκληροι λες και ειναι πρωθυπουργος ο νεκρος,ενω Ο Κυριος σε ενα σπηλαιο εταφη;;;
Οταν ολα τα αντιμετοπιζει κανεις με χριστιανικη πιστη και με πνευματικα κριτηρια , η αρετη εν τη Χαρη θα παρατασσεται πλαι σε οποιαδηποτε περισταση ειτε μορφωση ειναι αυτη ειτε Μυστηριο ειτε θεση..
Ειναι γνωστη η αποστροφη ολων καποιες εκφρασεις ''τετοιος επιστημων να μας λειπει''..κλπ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο...
Αν και νομίζω ότι ο κ.Κωστόπουλος οφείλει να τοποθετηθεί.