Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ - π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος


π. Αναστάσιος  Κ. Γκοτσόπουλος
Πρωτοπρεσβύτερος
Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών
τηλ.  6944-213737 - agotsopo@gmail.com


                    Πάτρα,  25  Σεπτεμβρίου  2015
Α΄
Πατριάρχης Αθηναγόρας :
«μελετούμεν αυτό εν μυστική μεθ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει, ότι πλουτιζομεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας. Ταύτα δε πάντα... έχουσι τοποθετήσει την υμετέραν Εντιμότητα εις την γενναία και τετιμημενην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπάθεια αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών». (Α΄)

          Ως γνωστόν, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποστέλλονται πολλές νέες εκδόσεις θεολογικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Λόγοι ευγενείας και εκκλησιαστικής εθιμοτυπίας απαιτούν απαντητική επιστολή με τυπικό ευχαριστήριο περιεχόμενο εκ μέρους του Πατριαρχείου, η οποία συνήθως υπογράφεται από την Αρχιγραμματεία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ο συγγραφέας είναι γνωστός στα Πατριαρχεία και η έκδοση είναι πολύ σημαντική για την Εκκλησία ή συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και προώθηση της ανθρώπινης γνώσης η απαντητική επιστολή δεν περιορίζεται στα τυπικά και υπογράφεται από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
     Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα εστάλη νέα έκδοση που περιλάμβανε μία απλή συλλογή-καταγραφή πολύ σύντομων βιογραφικών των φιλοσόφων από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση. Δεν επρόκειτο περί κάποιας σοβαρής και αξιόλογης μελέτης-εισαγωγής στη φιλοσοφία, διότι δεν περιείχε περαιτέρω ανάλυση και εμβάθυνση στις φιλοσοφικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί .  άλλωστε με τις 140 σελίδες το πόνημα δεν ήταν δυνατόν να πρόκειται περί σοβαρής εισαγωγής στη φιλοσοφία.

          Το Πατριαρχείο όμως δεν απάντησε με την καθιερωμένη τυπική ευχαριστήρια επιστολή υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο γραμματέα, αλλά ο ίδιος ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απέστειλε στον συγγραφέα μία ιδιαίτερα θερμή προσωπική επιστολή, της οποίας το περιεχόμενο και ο ιδιαίτερα θερμός τόνος δεν δικαιολογείται από το επίπεδο, τη σοβαρότητα και σπουδαιότητα του πονήματος. Διαβάζοντας την επιστολή  (την οποία παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος, χωρίς τα στοιχεία που φανερώνουν τον παραλήπτη) ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί:
α) Ο θερμός προσωπικός τρόπος γραφής του πατριάρχου Αθηναγόρα που προϋποθέτει στενή προσωπική σχέση και γνωριμία με τον συγγραφέα «πολλήν εδοκιμάσαμεν ψυχικήν χαράν κομισάμενοι το ... σύγγραμμα της ημετέρας λίαν ημίν αγαπητής Εντιμότητας. Ο Πατριάρχης τον γνωρίζει προσωπικά και είναι καλά ενημερωμένος για όλο το συγγραφικό του έργο. Από την επιστολή προκύπτει ότι τα θερμά αισθήματα είναι αμοιβαία, διότι και ο συγγραφέας από την πλευρά του στο αποσταλλέν αντίτυπο ανέγραψε «ιδιόχειρον ευλαβή αφιέρωσιν» προς τον πατριάρχη Αθηναγόρα.
         β) Από την επιστολή του Αθηναγόρα προκύπτει πλήρης ταύτιση απόψεων πατριάρχου και  συγγραφέως στα σοβαρά πνευματικά ζητήματα. Επί πλέον δε, προκύπτει και ταύτιση στόχων πατριάρχου και συγγραφέως ως προς τον πόθον «της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου». Τα πιο κάτω λόγια του πατριάρχου Αθηναγόρα είναι ενδεικτικά και δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: «ηρχισαμεν να μελετωμεν αυτό [το αποσταλέν σύγγραμμα] εν μυστική μεθ’ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει, ότι πλουτιζόμεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας, των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου»  και στη συνέχεια «Ταύτα δε πάντα συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποίαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον», γράφει ο Αθηναγόρας!
         γ) Το εξαιρετικά ενδιαφέρον που προκύπτει από την επιστολή του πατριάρχου Αθηναγόρα είναι ο μεγάλος του ενθουσιασμός για την προσωπικότητα, τις απόψεις, τις πνευματικές ανησυχίες και το ευρύτερο κοινωνικό έργο και την προσφορά του συγγραφέως στην κοινωνία και τον άνθρωπο!  Του γράφει με εξαιρετικό ενθουσιασμό ότι οι θεολογικές απόψεις και αναζητήσεις τού συγγραφέως «έχουσι τοποθετήσει την υμετέραν Εντιμότητα εις την γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών». Μάλιστα, από την επιστολή προκύπτει ότι ο Αθηναγόρας έστειλε στον συγγραφέα και συνημμένο «εσώκλειστον φύλλον» με τον οποίο τον ενημερώνει για τις ενέργειες του Πατριαρχείου «εις πορείαν σταθεράν και ακλινή» για την «προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών»!
         δ) Διαβάζοντας τις τόσο θερμές και ουσιώδεις προσρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα προς τον συγγραφέα και ιδιαιτέρως την αναφορά του ότι ο συγγραφέας ανήκει «εις την γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών» εν συνδοιασμώ με τα όσα γράφει για την «εν μυστική μεθ’ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει, ότι πλουτιζομεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας, των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου» και «Ταύτα δε πάντα συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποιαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον» συνάγουμε αναμφίβολα το συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας εκτός από πολύ γνωστός του πατριάρχου Αθηναγόρα, ήταν, προφανώς, ιδιαίτερα σημαντική πνευματική προσωπικότητα που με την πνευματική της ακτινοβολία και παρουσία έδινε μαρτυρία Ιησού Χριστού και Ορθοδόξου Θεολογίας. Επίσης, από τα λόγια του πατριάρχου Αθηναγόρα προκύπτει ότι οι μελέτες του συγγραφέα ήταν σπουδαίες και προσέφεραν πολλά στα θεολογικά γράμματα και στη θεολογική επιστήμη.
         ε) Μάλιστα, η επίσημη αναφορά του πατριάρχου Αθηναγόρα ότι ο συγγραφέας ανήκει «εις την γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών» καθιστά σαφές ότι ο συγγραφέας είναι εκκλησιαστική προσωπικότητα που εκτός της πολύ καλής θεολογικής της καταρτήσεως στα θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Θεολογίας εμφορείται από τα ίδια με τον πατριάρχη Αθηναγόρα ιδεώδη και την αγωνία για την ενότητα των Χριστιανών. Η σπουδαιότητα της προσωπικότητας του συγγραφέα είναι προφανής, αν αναλογιστούμε ότι τέτοια τιμητική πρόσρηση και κατάταξη στην «γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών» δε γνωρίζουμε να έχει απευθύνει ο πατριάρχης σε άλλη εκκλησιαστική προσωπικότητα.
         Ποιος ήταν λοιπόν ο σπουδαίος και μοναδικός αυτός συγγραφέας για τον οποίο έχει απευθύνει επιστολή με τόσο θερμά λόγια ο πατριάρχης Αθηναγόρας; 
(συνεχίζεται)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  Α΄
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ[1]
             «Του βίου την θάλασσαν διαπλέοντες μετά της περί ημάς Ιεραρχίας και του Ι. Κλήρου και του Χριστεπωνυμου Πληρώματος του εγγύς και του εγγύς υπό συνθήκες κατά το θέλημα του Υψίστου, πολλήν εδοκιμάσαμεν ψυχικήν χαράν κομισάμενοι το υπό τον τίτλο [...] σύγγραμμα της ημετέρας λίαν ημίν αγαπητής Εντιμότητας.
             Και ηρχισαμεν να μελετωμεν αυτό εν μυστική μεθ’ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει, ότι πλουτιζομεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας, των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου.
             Ταύτα δε πάντα συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποιαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον.
             Και επί πλέον έχουσι τοποθετήσει την υμετέραν Εντιμότητα εις την γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών.
             Προς την κατεύθυνσιν ταύτην η αγάπη του Χριστου, επιπεσούσα επί των οπαδών Αυτού, φωτίζει τας διανοίας και θερμαίνει τας καρδίας των Χριστιανών, εις πορείαν σταθεράν και ακλινή κατά το εσώκλειστον φύλλον.
             Ευχαριστούμεν όθεν θερμώς την υμετέραν αγαπητήν Εντιμότητα δια την αποστολήν της συγγραφής υμών ταύτης ως και της ιδιοχείρου ευλαβούς αφιερώσεως.
             Και επί τούτοις απονέμοντας τη υμετέρα αγαπητή Εντιμότητα τας Πατρικάς ευχάς επικαλούμεθα επ’ αυτήν και τους αγαπητούς οικείους αυτής την χάριν και το άπειρον έλεος του Ανασταντος Κυρίου.
Μετά πολλής αγάπης
διάπυρος προς Κύριον ευχετης
+  Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ»


Αναδημοσίευση από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ,  φ. 2086/2.10.2015,  σ.  1, 7.




[1] Από το μοναδικό αρχείο ντοκουμέντων του Μοναχού Αβερκίου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμώς για την άδεια δημοσιεύσεως.


Β΄
Πατριάρχης Αθηναγόρας   προς   Κ. Μελισσαρόπουλο :
«μελετούμεν αυτό εν μυστική μεθ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει, ότι πλουτιζομεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας. Ταύτα δε πάντα... έχουσι τοποθετήσει την υμετέραν Εντιμότητα εις την γενναία και τετιμημενην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπάθεια αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών» (Β΄).

Στο πρώτο μέρος του παρόντος άρθρου αναφερθήκαμε  σε επιστολή που απηύθυνε ο πατριάρχης Αθηναγόρας σε συγγραφέα, ο οποίος του έστειλε νέα έκδοσή του. Μελετώντας την επιστολή αυτή μας εντυπωσίασε ο θερμός προσωπικός τόνος γραφής του πατριάρχου, που υπερέβαινε κατά πολύ τις τυπικές ευχαριστήριες επιστολές που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα επισημάναμε ότι δεν επρόκειτο περί κάποιας σοβαρής και επιστημονικής μελέτης που να δικαιολογεί τέτοια θερμή απάντηση.
Ο πατριάρχης σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών, ότι ο συγγραφέας κατατάσσεται στη «γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών».
Το ερώτημα είναι: Ποιος λοιπόν ήταν ο συγγραφέας στον οποίο ο Ορθόδοξος πατριάρχης Αθηναγόρας γράφει σε επίσημο έγγραφο τού Πατριαρχείου ότι βρισκόταν «εν μυστική μεθ’ υμών ψυχική επικοινωνία και αγαλλιάσει» και ότι «πλουτιζόμεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας, των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου» και ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων μεταξύ του πατριάρχου και του συγγραφέως «Ταύτα δε πάντα συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποιαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον»;
Ο συγγραφέας ήταν ο πολύς Κωστής Μελισσαρόπουλος!
Ποιος όμως ήταν ο Κωστής Μελισσαρόπουλος;
Μήπως ήταν κάποιος μεγάλος βιβλικός θεολόγος, ή πατρολόγος, ή λειτουργιολόγος ή μελετητής της εκκλησιαστικής ιστορίας;
Ή μήπως ήταν κάποιος κατά μεν τη σοφία του κόσμου πτωχός, αλλ’ όμως «εις Θεόν πλουτών», κάποιος κατά κόσμον «αγράμματος», χωρίς πτυχία και περγαμηνές πανεπιστημιακών Σχολών, αλλά που με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος κατόρθωσε να εισδύσει στον πλούτο της Ορθοδόξου Θεολογίας και έτσι να μπορεί να «πλουτίζει  εκ των υψηλών σκέψεων … των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου» τον ίδιο τον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη,  τον “μεγάλο” Αθηναγόρα;
Ή μήπως ήταν κάποιος του οποίου η συγγραφική θεολογική παραγωγή ήταν τέτοια ώστε επαξίως να του γράφει ο Ορθόδοξος Οικουμενικός πατριάρχης ότι οι σκέψεις του «συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποιαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον»;
Δυστυχώς τίποτα απ’  όλα αυτά δεν ήταν ο συγγραφέας στον οποίο τόσο θερμά γράφει ο Αθηναγόρας!
Ο συγγραφέας Κ. Μελισσαρόπουλος γεννήθηκε Πάτρα το 1904, εργάστηκε ως απλός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας και έζησε και απεβίωσε στην Αθήνα και Μυτιλήνη το 1988. Ήταν δεδηλωμένος μασόνος (στη στοά Ορφεύς των Αθηνών), 33ου βαθμού, μέλος του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου βαθμού της Ελλάδος, χρηματίσας Κραταιός Μέγας Θησαυροφύλακας της Ιεράς [Μασονικής] Αυτοκρατορίας(!)[1] και εν συνεχεία Κραταιός Ανθύπατος Μέγας Ταξιάρχης αυτής[2] (δηλ. Υπαρχηγός-Αντιπρόεδρος του Σώματος όλων των υψηλόβαθμων μασόνων της χώρας μας),  Επίσης, ο Κ. Μελισσαρόπουλος διετέλεσε επί δεκαετίες (34 χρόνια) πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας εν Ελλάδι (1952-1957 και 1961-1988) καθώς και ιδρυτής (1956) και επί 33 χρόνια Διευθυντής (1956-1988) και συντάκτης του περιοδικού «ΙΛΙΣΟΣ» (επίσημο όργανο της Θεοσοφικής Εταιρείας Ελλάδος)!
Η «Θεοσοφική Εταιρεία» ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1926 και είναι παράρτημα της Θεοσοφικής Εταιρίας με έδρα το Άντυαρ της Ινδίας, την οποία ίδρυσε η αποκρυφίστρια Έλενα Μπλαβάντσκυ. Ο ελληνικός εκδοτικός οίκος «Θεοσοφικές Εκδόσεις» της Θεοσοφικής Εταιρείας εν Ελλάδι, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Κ. Μελισσαρόπουλος, έχει μεταφράσει και εκδώσει στη χώρα μας τα έργα της Μπλαβάτσκυ και των διαδόχων της Μπέιλυ, Μπέσαντ και Λεντμπίτερ (από τον εκδοτικό οίκο της αμερικάνικης Θεοσοφικής Εταιρείας  της LUCIS TRUST (=Εταιρεία του Εωσφόρου)!).    
Προσοχή! Ο Μελισσαρόπουλος δεν ήταν απλώς μασόνος, εσωτεριστής και θεοσοφιστής, αλλά στην εποχή του ήταν ο κατ’ εξοχήν θεωρητικός της θεοσοφίας-μασονίας, ο μυημένος στα πλέον απόκρυφα μυστήρια και δόγματα της μασονίας. Η ελληνική μασονία δεν έχει να επιδείξει πολλούς θεωρητικούς της τέτοιου υψηλού επιπέδου και θεωρητικής καταρτίσεως ωσάν τον Κωστή Μελισσαρόπουλο.
Ο Κ. Μελισσαρόπουλος ήταν πολυγραφότατος. Αν εξαιρέσουμε δε, μόνο μία εργασία του που αναφέρεται στην Εθνική Τράπεζα, όλες οι υπόλοιπες μελέτες του (υπερβαίνουν τις 20, οι περισσότερες πολυσέλιδες, ενώ τα άρθρα του στο περιοδικό της Θεοσοφίας «Ιλισός» είναι δεκάδες) αναφέρονται στη θεοσοφία, τον εσωτερισμό, τον αποκρυφισμό και το μυστικισμό, δηλ. στο θεολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο της μασονίας. Ακόμα και η προσέγγιση της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας γίνεται μέσω της θεοσοφίας και του αποκρυφισμού. Και μόνο η παράθεση ορισμένων τίτλων εκ των έργων τού Μελισσαρόπουλου καθιστά σαφή τα  πνευματικά ενδιαφέροντα και τις ενασχολήσεις του:
1.     Περί Αποκρυφισμού και Μυστικισμού, εκδ. Γκοβόστη 1939, σσ. 72, β΄ έκδοση Αθήναι 1964, σσ. 108.
2.     Εισαγωγή στη Θεοσοφία, Αθήναι, 1947,  β΄ έκδοση το 1966  και γ΄ έκδοση το 1986
3.     Τω Αγνώστω Θεώ, Στας Αθήνας τω 51μ.Χ.  Αθήναι 1951, σσ. 19.
4.     Ο Ιησούς από την άποψη του ορθολογισμού και του Μυστικισμού, Αθήνα 1955, σσ. 91.
5.     Προσωκρατικοί Έλληνες φιλόσοφοι και θεοσοφία (4 Διαλέξεις), Αθήναι, 1956, σσ. 82.
6.     Μήτις (Το Βιβλίο της Σοφίας), συλλογή κειμένων,  Αθήναι 1962, σσ. 311.
7.     Μελετήματα, Αθήνα 1965.
8.     Δελφοί καί Ἀμφικτιονίες,  Ἀθῆναι 1966.
9.     Τα βήματα της φιλοσοφίας : από την Προϊστορία μέχρι την Αναγέννηση, Αθήνα 1968.
10.  Ο Ιησούς, Αθήναι 1973, σσ. 101.
11.  Επτά ομιλίες εις τον 18ο  βαθμό, Αθήνα.
     Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές από τις ανωτέρω εκδόσεις στο εξώφυλλό τους παρίσταται το κατ’ εξοχήν μασονικό σύμβολο, ο «ουροβόρος όφις»!
Επίσης, ο Κ. Μελισσαρόπουλος έχει μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει προσωπικά δύο έργα της Annie Besant (μαθήτρια και διάδοχος στην Θεοσοφική Εταιρεία στην Αμερική της Έλενας Μπλαβάτσκυ) [«Φως στην Ατραπό», Αθήναι 1957 και «Η ατραπός του αποκρυφισμού = Talks on the path Occultism»,  Αθήναι, 1974] και του J. Krishnamurti (ο Μεσσίας της Θεοσοφίας) [«Στα πόδια του Διδασκάλου», Αθήνα, εκδ.  Γκοβόστης 1946, και β΄ έκδοση το 1966,  «Εκλογαί από τον Krishnamurti: Ανθολογία αποσπασμάτων από ομιλίες και βιβλία του», Αθήναι, 1971,  και  «Ο Κρισναμούρτι για τον διαλογισμό»,  Αθήναι 1981]. 
Για να γίνει αντιληπτό σε τι επιπέδου απόκρυφης γνώσης άνθρωπο αναφερόμαστε καταθέτω μόνο ένα στοιχείο από τα πολλά: Ο Κ. Μελισσαρόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας μασόνος που με τις περίφημες «Επτά ομιλίες εις τον 18ο βαθμό» αποκάλυψε εν κλειστώ κύκλω στους αδελφούς του μασόνους του 18ου βαθμού την απόκρυφη  διδασκαλία, «την πλήρη παράδοση» του 3ου βαθμού, δηλ. την υπόσταση, το ποιος είναι ο Μέγας Αρχιτέκτονας Του Σύμπαντος (ο μασονικός θεός Μ.Α.Τ.Σ.). Για τον Κ. Μελισσαρόπουλο, λοιπόν, ο Μ.Α.Τ.Σ., στο όνομα του οποίου γίνονται τα πάντα στη μασονία, δεν είναι ο Θεός της Αγ. Γραφής, αλλά ο «Άγγελος φωτός», ο Εωσφόρος,  ο οποίος ως ευεργέτης της Ανθρωπότητας μετέδωσε στον Κάιν το πνεύμα σοφίας και απόκρυφης γνώσης .  οι μασόνοι ως απόγονοι του Μ.Α.Τ.Σ.-Εωσφόρου καλούνται να «καθιερώσουν καθ’ όλην την γην την λατρείαν του πυρός [με τη μορφή του «φωτός» που κομίζει ο Εωσφόρος της πτώσεως] καταρρίπτοντες την τυραννίαν του Αδωνάι»! Για τον Κ. Μελισσαρόπουλο ο Θεός της Αγ. Γραφής, «ο Αδωνάι είναι πλασματικός Θεός, ο οποίος εδημιουργήθη από τον άνθρωπον συμφώνως προς την περιορισμένην αντίληψίν του κατ’  εικόνα του ιδίου του εαυτού του», έχει «αδυναμίας και ταπεινά πάθη» και «μισεί το πλάσμα του [τον άνθρωπον] καταδικάσας αυτόν να αποθνήσκει» [3]. Αυτή η διδασκαλία της μασονίας, τόσο ρητά και με σαφήνεια εκτεθειμένη από τον Κ. Μελισσαρόπουλο, είναι η ουσία της διδασκαλίας του σύγχρονου αποκρυφισμού και της Νέας Εποχής, την οποία υποστηρίζει η Θεοσοφική Εταιρεία  και το παράρτημά της στην Ελλάδα, στο οποίο ήταν πρόεδρος επί 34 χρόνια ο Μελισσαρόπουλος!
Ποιος λοιπόν μπορεί να αμφιβάλει ότι ο Κ. Μελισσαρόπουλος ήταν όχι απλώς υψηλόβαθμος μασόνος, υπαρχηγός της μασονίας, εσωτεριστής, θεοσοφιστής αλλά ένας συνειδητός Εωσφοριστής και θεωρητικός του Εωσφορισμού στην Ελλάδα;
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα όχι, βέβαια, για τον Κ. Μελισσαρόπουλο, αλλά για τον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα :
1. Πώς είναι δυνατόν ένας Ορθόδοξος πιστός, πολλώ μάλλον ο Οικουμενικός Πατριάρχης, να γράφει σε ένα δεδηλωμένο μασόνο, αποκρυφιστή και εωσφοριστή ότι «μετά της περί ημάς Ιεραρχίας και του Ι. Κλήρου…πολλήν εδοκιμάσαμεν ψυχικήν χαράν κομισάμενοι το υπό τον τίτλο «Τα βήματα της Φιλοσοφίας» σύγγραμμα της ημετέρας λίαν ημίν αγαπητής Εντιμότητας» ;
2. Πώς είναι δυνατόν ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης να αισθάνεται και να γράφει στον θεωρητικό του εωσφορισμού ότι μελετά το σύγγραμμά του και βρίσκεται «εν μυστική μεθ’ υμών ψυχική επικοινωνια και αγαλλιάσει» ;  ή ότι «πλουτιζομεθα εκ των υψηλών σκέψεων της ημετέρας Εντιμότητας, των ευγενικών αισθημάτων και του πόθου της εξυπηρετήσεως της κοινωνίας και μερικώτερον του ανθρώπου»;
3. Είναι δυνατόν η εσωτερική, εν τη ψυχή, προσωπική «Βιβλιοθήκη» ενός Ορθοδόξου Πατριάρχου να εμπλουτίζεται από τις θεοσοφικές, αποκρυφιστικές και μασονικές θεωρίες και απόψεις ενός συγγραφέως τέτοιου επιπέδου; Είναι δυνατόν να ταυτίζεται η εσωτερική «Βιβλιοθήκη» ενός Ορθοδόξου πατριάρχου με αυτήν ενός αποκρυφιστή;  Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να γράφει ο Αθηναγόρας στον Μελισσαρόπουλο ότι «Ταύτα δε πάντα [οι «υψηλές σκέψεις», τα «ευγενικά αισθήματα» και ο «πόθος εξυπηρετήσεως του ανθρώπου»] συγκροτούσι και την προσωπικήν Βιβλιοθήκην την οποίαν καταρτίζομεν εν τη ψυχή ημών και διατηρούμεν ανεξάντλητον»;!  Τέλος,
4. Πώς είναι δυνατόν ένας δεδηλωμένος μασόνος 33ου βαθμού, υπαρχηγός της ελληνικής μασονίας, θεωρητικός της αντίχριστης μασονίας και της εωσφορικής θεοσοφίας, ένας μεταφραστής και επιμελητής και εκδότης έργων της εν Αμερική  LUCIS TRUST (=Εταιρείας του Εωσφόρου), ένας αποκρυφιστής και εωσφοριστής να έχει καταταγεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα «εις την γενναία και τετιμημένην παρεμβολήν των συμμετόχων και συνεργατών της Μητρός Εκκλησίας εν τη προσπαθεία αυτής εις προώθησιν της ενότητος των Χριστιανών»;
Όμως τα κρίσιμα ερωτήματα δεν τελειώνουν και, δυστυχώς, δεν περιορίζονται στον Αθηναγόρα, αλλά αγγίζουν και εμάς σήμερα …


Αναδημοσίευση από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ,  φ. 2087/9.10.2015,  σ.  1, 6.






[1] Τυπικόν της Συνόδου του 32ου βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, σ. 5.
[2]  Ύπατο Συμβούλιο 33ου βαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, Επετηρίς 1987, σ. 7.
[3] Κ. Μελισσαρόπουλου 33ουΕπτά ομιλίες εις τον 18ο, Αθήναι, σ. 41-43.

86 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι θλιβερό γεγονός! Κι αυτόν τον άνθρωπο κάποιοι εντελώς άκριτα τον χαρακτηρίζουν "μεγάλο"!

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακό.
Ω! τι έχει να γίνει!

Ανώνυμος είπε...

Ξανά τα ίδια. Φτάνει όχι άλλα κουτσομπολιά.

Ανώνυμος είπε...

Με πεθαμένους τα βάζεις για να μην σου απαντήσουν. Είσαι ένας κοινός τυμβωρύχος π. Αναστάσιε Γκοτσόπουλε.

Ανώνυμος είπε...

ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

Όση λάσπη και αν ρίξεις δεν μπορείς να κηλιδώσεις την μεγάλη μορφή του Αθηναγόρα. Υπηρετείς με συνέπεια τους φίλους σου μασόνους. Είναι γνωστή η δράση σου. Μετά από παρέμβαση μεγαλοδικηγόρου -μασόνου που έγραψε ύμνους για τον δεσπότη που σε χειροτόνησε σε τόμο- διορίστηκες σε ναό μεγάλο με σημασία ;;;;;;; για την μασονική ιστορία στην Πάτρα. Τώρα ξεπληρώνεις γραμμάτια με τον να θες να πεις ότι ήταν δικός τους ο μέγας αυτός θεολόγος και παγκοσμίου εμβέλειας πατριάρχης. Αίσχος. Πρόσεχε στον λάκκο που ανοίγεις θα μπεις μέσα.

Ανώνυμος είπε...

παπα-Αναστάση
με τι θα ήθελες να ασχολείται ο "ΜΕΓΑΣ" Αθηναγόρας. Από ΚΡΑΤΑΙΟΥΣ και πάνω.

Αριμαθαίος είπε...

Ο Θεός σας έχει προικίσει με χαρίσματα. Ο διάβολος σας έχει παραπλανήσει και έτσι και χάσιμο χρόνου υπάρχει και ωφέλεια δεν προσφέρουν τα χαρίσματά σας. Καταπιαστήκατε τώρα με μια επιστολή από τις χιλιάδες που γράφουν οι επώνυμοι για να βγει ένα πιεσμένο συμπέρασμα. Τέτοιες επιστολές στο διάβα της ζωής μου έχω γράψει και εγώ πατερούλη μου.
Στην προηγούμενη δημόσια εμφάνισή σας με γραπτό σας, παρουσιάσατε μια προσωπική επιστολή του Αγίου Παϊσίου στον π. Χαραλάμπη Βασιλόπουλο. Μία επιτολή που δεν είδε ποτέ την δημοσιότητα τότε υπό του π. Χαραλάμπη ο οποίος εκτός από δημοσιογραφικό ήθος διέθετε και την λεπτότητα της προσωπικής επικοινωνίας. Τον γνώριζα καλά τον π. Χαραλάμπη. Ανταλλάσσαμε απόψεις. Στην επιστολή εκείνη ο Άγιος ασκεί την κριτική του στους «ζηλωτές» από τους οποίους πολλά πέρασε. Με πόνο μου μιλούσε ο Άγιος για την πολεμική που δέχθηκε πολλές φορές από αυτούς τους πλανεμένους αδελφούς. Έχω και πλούσια αλληλογραφία μαζί Του. Η αφεντιά σας π. Αναστάσιε την διαστρέψατε παρουσιάζοντας την ως επιστολή αντιοικουμενιστική.
Εδώ τώρα από μια προσωπική θερμή επιστολή αφήσατε να αιωρούνται πολλά τα οποία δεν υφίστανται. Στους Εκκλησιαστικούς χώρους δυστυχώς εκτός από την αλήθεια υπάρχει και η διπλωματία με την δικαιολογία του καλού της Εκκλησίας. Για ψάξτε σας παρακαλώ λίγο και τον εαυτό σας. Αν είσθε ακηλίδωτος γονατίζω σε ένδειξη τιμής.
Τον γνώρισα από κοντά τον Παναγιώτατο κυρό Αθηναγόρα. Είναι από πολλούς παρεξηγημένος. Είχε ανδρωθεί κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Μελέτιο Μεταξάκη ως Αρχιδιάκονος, μετά έγινε Μητροπολίτης Κερκύρας με μεγάλη κοινότητα Ρωμαιοκαθολικών και έπειτα στις ΗΠΑ. Παίζουν ρόλο π. Αναστάσιε τα περιβάλλοντά μας. Ο Αθηναγόρας ήταν από τους παγκόσμιους Έλληνες στην νοοτροπία. Όλα όσα έκανε τα πίστευε. Ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να προξενήσει κακό. Είχε αγνή ψυχή και άδολη. Πάτερ μου είσαι κοσμογυρισμένος. Πιστεύεις ότι μπορούν να συγκριθούν των Ορθοδόξων Ελλήνων οι Κοινότητες στην αλλοδαπή με αυτές τις δικές μας; Μην είσθε σκληρός με κάποιο που έζησε μακριά από την μητροπολιτική Ελλάδα.
Είχα την ευλογία να γνωρίσω από κοντά τον μακάριο π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο σε επίσκεψή μου στην Πάτρα. Συνομίλησα μαζί του επί ώρες. Σας δικαιολογώ διότι όπως πληροφορήθηκα ούτε ο πατέρας σας (ιερεύς) αν και πρόεδρος την Σχολής του π. Γερβασίου μετέπειτα ουδέποτε είδε από κοντά τον π. Γερβάσιο. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά όμως έχω παρακολουθήσει με πληροφορίες θετικές από γνωστούς σας την πορεία σας ως προέδρου της ΣΦΕΒΑ και ως συγγραφέως και αρθρογράφου. Τα χρόνια μου έχουν περάσει και το τέλος μου εγγίζει. Σας παρακαλώ τα χαρίσματά σας αξιοποιήστε τα. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο είναι χάσιμο χρόνου.
Αν με τις σκόρπιες σκέψεις μου σας πίκρανα ζητώ συγνώμη.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

Σε έναν ουρανοξύστη (Αθηναγόρα) μια φτυαριά λάσπη δεν πιάνει. Περισσότερο γιατί η λάσπη είναι από άμμο χωρίς τσιμέντο.

Ανώνυμος είπε...

Γνωστό το ρεπερτόριο. Άλλαξε διότι δεν αξίζει μια από τα ίδια.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Τα ερωτήματα δεν με εγγίζουν καθόλου σήμερα.
Είμαι 35 χρονών άνεργος με τρία παιδιά.
Αυτό εγγίζει εμένα και όχι τα γράμματα δυο που είχαν λύση το πρόβλημα της επιβίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Και….
Μετά από μια βδομάδα αναμονής
Άνθρακας ο θησαυρός!!!

Ανώνυμος είπε...

Σεβάσμιε πάτερ.
Επί 7 έτη είμαι αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας μου, εις την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο πανοσιολογιότατος Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου τυγχάνει πνευματικός μου, και γνωρίζει ότι είναι μέλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας.
Έχω επιστολές των Αρχιεπισκόπων Χριστοδούλου και Ιερωνύμου που επαινούν το έργο μου. Μετέχω σε πνευματικές ορθόδοξες προσπάθειες. Παρακολουθώ φιλικό κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής. Ως βαπτισμένος Ορθόδοξος μετέχω της Θείας Κοινωνίας.
Γιατί όλη αυτή η κριτική σας ενάντια στον Τεκτονισμό. Τα χρήματα των ευεργεσιών του μακαρίτη συγγραφέα Κωστή Μελισσαρόπουλου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, και τα φιλανθρωπικά υπό αυτής ιδρύματα, ήταν καλά! ο ίδιος τώρα σκάρτεψε;
Σε επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας μας είναι αδελφοί του Τεκτονικού Ιδρύματος ή της Εθνικής ή της Μεγάλης Στοάς. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσφορά μας και την διακονία μας εις την Αγία μας Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φοβερό και ταυτόχρονα άθλιο το κείμενο.
Δυστυχώς τόσο καιρό είχα τις επιφυλάξεις μου για τον αθηναγόρα τώρα όμως σιγουρεύτηκα πως πρόκειται για άνθρωπο του Σατανά δηλ υμνεί τον σατανά ο μέγας ΜΑΤΣ.
δυστυχώς και στις καρέκλες τις υψηλές της Ορθοδοξίας μπαίνουν άτομα που υμνούν τον σατανά;
Στεναχωρήθηκα αφάνταστα. Εύχομαι ο Θεός να τον ελεήσει και να του συγχωρήσει την σατανολατρεία του.
Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι προφανες πλεον,ρολο δεν παιζουν ουτε οι γνωριμιες,ουτε ποιον πατερα εχεις,αλλα,...
Πως ζεις,και αν εισαι διατεθημενος να εισαι σταθερα ενωμενος με Τον Κυριο,στην αληθινη Πιστη κ στη Χαρη,και βαδιζοντας με τον φοβο του Θεου κ του θανατου σαν παραπετια,ωστε να μη χασεις την πιστη κ πεσεις μεαα στους δρομους της ανομιας κ της πλανης!
Δεν μπορει να βγαινουν στην επιφανεια τετοια ντοκουμεντα κ φυσικα,οι κακες φιλιες δεν ειναι τιμητικες!
Απο το Λειμωναριον το παλαιον θα αφηγηθω μιαν ιστορια περιληπτικα,ωστε να βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του,για να δουμε πως ησαν οι οσιοι Κ Κοινοι ημων Πατερες!

Κφαλαιον Μθ`
1
---------------

Ανώνυμος είπε...

Η Κρίση ανήκει στον Θεό, ο π.Αναστάσιος φαίνεται πως θα σταθεί πλάι του την φοβερά ημέρα της Κρίσεως και θα κρίνουν από κοινού!!! Ο Θεός να με συγχωρήσει για την διατυπωσή μου αυτή αλλά ο άνθρωπος ζει αλλού κυριολεκτικώς... Επιτέλους ας επενέβει ο Πατρών,

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον.
Μπήκαν και οι μασόνοι στη συζήτηση.
Μπράβο σου Αναστάσιε.

Ανώνυμος είπε...

2
Λαθος,Κεφ Κε`
----------
Μας διηγηθη ο αββας Βασιλειος ο ιερομοναχος της Μονης των Βυζαντινων,οτι οταν ευρισκετο εις την Αντιοχειαν,ηλθεν ο αββας Κοσμας ο ευνουχος απο την λαυραν Φαραν προς τον αββαν Γρηγοριον,ανηρ ,...
Εναρετος+Ο ρ θ ο δ ο ξ ω τ α τ ο ς, και διαμεινας ολιγας ημερας εκεισε ετελευτησεν.[ο αββας Κοσμας].

Ο δε Πατριαρχης,ωρισεν να ενταφιασθη εις το Μοναστηριον ενθα εκειτο και ο επισκοπος.
Μιαν δε ημεραν απελθων ο Ιωαννης Ευκρατας[συγγραφευς] ινα ασπασθη τον ταφον του οσιου γεροντος,....
Ευρεν πτωχον τινα καθημενον επανω του ταφου και ζητουντα ελεημοσυνην.
Ειπεν αυτω ο πτωχος:
''Οντος κυριε αββα μεγας ητο ο γερων οστις ενεταφιασθη εδω προ δυο μηνων!''
Λεγει αυτω ο Ευκρατας:
''Ποθεν γιγνωσκεις;''
Ο δε πτωχος ειπεν:
''Εγω πατερ,ειμην παραλυτος επι δωδεκα ετη και δι'αυτου με ιατρευσεν Ο Θεος! Οθεν ,οταν στενοχωρουμαι ερχομαι εδω και με π α ρ η γ ο ρ ε ι .Πλην ομως,αφ'οτου τον ενταφιασατε,τον ακουγω λεγοντα εις τον επισκοπον που κειται διπλα ενταφιασμενος,μη με εγγισης,μη μου απτου,αιρετικε,διοτι εισαι εχθρος της αγιας καθολικης Εκκλησιας κ Του Θεου''

Ταυτα ακουσας ο Ιωαννης παρα του πτωχου,ανεβη εις το Πατριαρχειον[!] Και ανηγγειλε ταυτα τω Πατριαρχη,παρακαλων αυτον ινα μεταθεσωσι το λειψανον του οσιου γεροντος εις αλλον ταφον.
Ο δε Πατριαρχης λεγει εις αυτον:
''Πιστευσον με τεκνον,οτι ο γερων ουδολως βλαπτεται του αιρετικου,αλλ'αυτο εγινε ινα φανη ο ζηλος του οσιου Κοσμα και φανερωθη η ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ,
ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΕΧΩΜΕΝ ΑΥΤΟΝ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ''....
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Οι αντιφρονούντες προς τον π.Αναστάσιο καλούνται να σοβαρευθούν τάχιστα. Δυστυχώς γι αυτούς ο πανικός που τους προκάλεσε η δημοσίευση της επαίσχυντης επιστολής δεν δύναται επ ουδενί να συγκαλυφθεί. Όπως ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ επί της ουσίας "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"...

Ανώνυμος είπε...

Θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναγράψει στον π. Τάσο. «το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»

Ανώνυμος είπε...

Πόσα μπορεί να γεννήσει ένας καχύποπτος νους από μια τυπική επιστολή ενός πατριάρχη σε έναν λόγιο άνθρωπο.
Σας ρίχνω την ιδέα π. Αναστάσιε. Πάρτε τους ύμνους των κληρικών υπέρ του Καζαντζάκη για να βρείτε δουλειά σε πολλές συνέχειες.
Είστε ένας νέος Φώσκολος. Η παρεκκλησιαστική σοουμπίζ σας έχει ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε π. Α.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Παπα-Αναστάση αγνόησε τους κοάζοντες βατράχους που επιχειρούν να σε απαξιώσουν με γελοίο τρόπο. Συνέχισε να μας διαφωτίζεις με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης απαντά στον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο και σε κάθε κακοπροαίρετο που πέφτει στην παγίδα των μασόνων. Η απάντηση την οποία δίνει για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης ισχύει και για τον Μέγα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα: β) Η περί μασονικής ιδιότητος του αειμνήστου Ιεράρχου είδηση ήλθε προσφάτως στο φως με διάφορα δημοσιεύματα. Όμως εδόθη από αρμοδίους παράγοντες η δέουσα απάντηση, ότι δηλ. πρόκειται περί αδεσπότου φήμης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθή. Δεν είναι δε αρκετή η μαρτυρία των ιδίων των μασόνων ότι ο Ιεράρχης ήτο μέλος των, διότι τούτο έχει πολλάκις λεχθή για πολλούς και έχει αποδειχθή αναληθές.
Το ακούς Γκοτσόπουλε αν όχι τότε πρέπει να στο πει ο δεσπότης σου που υπήρξε το δεξί χέρι του Χριστοδούλου.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Τάσος πάντοτε με στοιχεία, ντοκουμέντα και τεκμηρίωση.
Οι πολέμιοί του πάντοτε με γενικότητες, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις.

Έκαστος ό,τι έχει προσφέρει.
και εμεις διαλέγουμε

Ανώνυμος είπε...

Μετά από την αποτυχία σε συνέχειες στον Ορθόδοξο Τ(Ρ)ύπο και σε άλλα παρεκκλησιαστικά, αποσχιστικά και παλαιοημερολογίτικα ηλεκτρονικά μέσα έδεσε η χαλασμένη μπεσαμέλ με Αναστάσιο Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ποια η ωφέλεια από όλες αυτές τις αποκαλύψεις. Κατ΄ εμέ καμία. Μόνο ο σκανδαλισμός.

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για κλασσική αντίδραση πανικού απ την πλευρά των φιλοπατριαρχικών παπαγάλων.Τους έτσουξαν οι αποκαλύψεις!

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΟΣΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΕΡΩΤΕΥΤΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ. ΠΑΤΕΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΛΕΩ ΩΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ; ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΥΜΦΙΟ;

Ανώνυμος είπε...



ΠΡΟΣ τον «10 Οκτωβρίου 2015 - 1:36 μ.μ.»
=======================================
«…Σεβάσμιε πάτερ.
Επί 7 έτη είμαι αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας μου, εις την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ως βαπτισμένος Ορθόδοξος μετέχω της Θείας Κοινωνίας.
Σε επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας μας είναι αδελφοί του Τεκτονικού Ιδρύματος ή της Εθνικής ή της Μεγάλης Στοάς. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσφορά μας και την διακονία μας εις την Αγία μας Εκκλησία….»
===========================
Με το συμπάθειο τώρα, αλλά αν δεν δηλώσετε επώνυμα τα όσα παραπάνω καταγγέλλετε δίνεται τήν εντύπωση ότι μπορεί να είστε και ένας κοινός αρχιψεύταρος πού θέλει να τα ισοπεδώσει όλα, λέγοντάς τους πάντες «τρικιτρίκους – μασόνους» πού έχουνε γεμίσει Ναούς και Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Το αν κοινωνά κάποιος μασόνος, μικρού ή μεγάλου βαθμού, και αν «του επιτρέπει» ο πνευματικός του αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα γιατί και ο Ιούδας κοινώνησε και ευθύς «εισήλθε ο σατανάς μέσα του» λέει κάπου το Ευαγγέλιο, γιατή η Αγία Κοινωνία είναι του Χριστού δεν είναι δώρο του οποιουδήποτε πνευματικού ! Τά υπόλοιπα τα βρίσκουμε στα ιερά κείμενα και αυτό αρκεί…

Χ

Ανώνυμος είπε...

RELAX RELAX εσείς οι φίλοι του "μεγάλου".
Γιατί τόοοοοοοοοοοοοση ταραχή;

Ανώνυμος είπε...

6.56
Δε θα σε παει στον παραδεισο ο θειος ερως,αλλα κ τα προς σωτηριαν δογματα της Ορθ.Εκκλησιας.
Σου θυμιζω τον λογο του θεοφορου ημων αγιου Γρηγοριου Παλαμα:
Προς Ακινδυνον μαθητη του,ο οποιος ξεπεσε στις πλανες του Βαρλααμ του Καλαβρου.
''Σπευσε να καθαρισεις την ψυχην σου με προσευχας κ να αποπλυνεις αυτην με λογους υγιαινοντας ,,,,,,
Διοτι φαινεται να σ υ μ φ ω ν ε ι ς με τους λογους του Βαρλααμ ,,,,αφου δεν εναντιουσαι εις αυτους κ θαυμαζεις τους φιλοσοφικους λογους ,οι οποιοι δεν ειναι τιποτε παραπανω παρα διαβολου λογοι''
.......

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, παπά μου,
Έστω και απέδειξες (;;;;;) ότι ο Αθηναγόρας ήταν μασόνος!
Και;;;;;;;;;;;;;
Τι βοηθάει αυτό που το μάθαμε Σάββατο βράδυ που μπήκαμε να διαβάσουμε κάτι να ωφεληθούμε;;;;
Τι προσφέρεις δηλαδή στο σώμα της εκκλησίας;;;
Κρίμα κρίμα κρίμα !
Θα υπέγραφα, αλλά ειλικρινά φοβάμαι τους ανθρωποφάγους "αδελφούς μου εν Χριστώ"

Ανώνυμος είπε...

"Ο πατριάρχης Αθηναγόρας καταστρατηγεί τους ιερούς κανόνας και σκανδαλίζει τον ελληνικόν λαόν.
Ο πατριάρχης δι ων πράττει και λέγει ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΙΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟΝ"!!!
Μακαριστός Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος, Μάρτιος 1967

Ανώνυμος είπε...

"Παρ όλην δε την έξωθεν πίεσιν, ίνα επαναλάβωμεν το μνημόσυνον, ημείς ΕΠΕΜΕΙΝΑΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗΝ, καθ όσον ο προκάτοχος υμών, παρά τας εκκλήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τας εντόνους διαμαρτυρίας των ευσεβών χριστιανών, δεν προέβη εις διάψευσιν ή διευκρίνησιν των προς τους δημοσιογράφους δοθεισών συνεντεύξεων, αι οποίαι δυστυχώς μέχρι του θανάτου αυτού μη διαψευσθείσαι ή διευκρινισθείσαι θα παραμείνουν δυστυχώς εις το παθητικόν της ιστορίας του προκατόχου υμών, ανδρός μεν κατά τα άλλα ευφυούς και εναρέτου, δυστυχώς όμως εξ υπερβολικής αισιοδοξίας εις επικινδύνους πρωτοβουλίας και ενεργείας παρασυρθέντος από τα πνέοντα εν ταις ημέραις ημών ισχυρά ρεύματα του οικουμενισμού και του συγκρητισμού".
Μακαριστός Φλωρίνης Αυγουστίνος, επιστολή προς μακαριστό πατριάρχη Δημήτριο, αναφερόμενος στη διακοπή μνημοσύνου του μακαριστού Αθηναγόρα.

Ανώνυμος είπε...

Αν έχεις τα κότσια να υπογράψεις 9:33 που βρήκες εύσχημη δικαιολογία για να αποφύγεις την επωνυμία. Φταίνει οι...άλλοι!

Ανώνυμος είπε...

Προς 3:57 10/10: καλύτερα να αφήσεις τις ειρωνείες και τις ανοησίες περί Φώσκολου και να ασχοληθείς με την ουσία των αποκαλύψεων του π.Αναστασίου. Και δεν είναι καθόλου τυπική η συγκεκριμένη επιστολή.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 6:56 ΟΥΤΕ ΘΕΙΟ ΕΡΩΤΑ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ (ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ ΠΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΤΟ ΑΝ Ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΜΑΣΣΟΝΟΣ). ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΜΕ ΡΩΤΑΣ ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΔΟΓΜΑΤΑ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΩ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟ. ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ, ΝΑ ΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ...

Ανώνυμος είπε...

Όχι τυπική αλλά της αράδας είναι η συγκεκριμένη επιστολή. Την πήρε τώρα ο Φώσκολος της Πάτρας και την κάνει θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας σοβαρός δεν θα ασχοληθεί με τα κείμενα του π. Αναστασίου. Ο Αθηναγόρας είναι μια πανορθόδοξη προσωπικότητα την οποία κατά 98% οι Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησία αναγνωρίζουν την προσφορά του. Τώρα άμα μερικοί μετρημένοι στα δάκτυλα λένε εναντίον του δεν προκαλούν καμιά φθορά στον Αθηναγόρα. Αν τολμά ας κάνει στην Πάτρα ένα συνέδριο εναντίον του Αθηναγόρα ο π. Αναστάσιος για να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του. Όλα τα άλλα είναι στράκα-στρούκες.
Όσο για τους φιλοπατριαρχικούς έχουν να ασχοληθούν με σπουδαία ζητήματα ασήμαντα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Αγχωθήκατε βλέπω.... δεν πειράζει πάτερ, συνεχίστε να μάχεστε... η αλήθεια ελευθερώσει ημάς

Ανώνυμος είπε...

Το έλλειμμα σοβαρότητας κάποιων σχολιαστών είναι ορατό και σε τυφλό. "Τυπική" επιστολή, "της αράδας" επιστολή, "οι φίλοι σου οι μασόνοι "sic και άλλα τέτοια φαιδρά δεν αφήνουν περιθώρια να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα γράφουν. Σε προηγούμενες αναρτήσεις κάποια σχόλια ανόητα και κωμικά τον π.Αναστάσιο ούτε λίγο ούτε πολύ μας τον έβγαλαν όργανο των...Σλάβων που θέλουν να "χτυπήσουν" το Πατριαρχείο της Πόλης! Ω της φαιδρότητος και της απονοίας των!
Σοβαρευθείτε κύριοι κάποτε!
Και να μάθετε να κρίνετε τους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους με αμιγώς πνευματικά-εκκλησιαστικά κριτήρια και όχι με κοσμικά και πολιτικά.
Ο Αθηναγόρας προξένησε τεράστια ζημιά στην Οικουνενική Ορθοδοξία. Αποτελεί αφόρητη πρόκληση να τον εκθειάζετε!

Ανώνυμος είπε...

Αηαπητε 10.42
Ειδατε στο παραδειγμα που εδωσα,μελετηστε επιμελως αυτη την ιστορια για να δειτε τα προσωπα ,τον οσιο,τον πτωχο,τον ιστορικο κ παπα κ τον πατριαρχη...
Ολοι ειχαν σχεση με την Ορθοδοξια.Ο Οσιος με το θαυμα του εκανε τον πτωχο να ερχεται στον ταφο του να παρηγορηθει[μη πετατε το λογο κατω,μη κρινετε επιπολαια κυριως]
Ο θεος φροντισε να του δειξει με θαυμα πως διπλα κειται αιρετικος επισκοπος.
Ο πτωχος το ειπε στον πατερ.
Ο πατερ πηγε κ το κατειγγειλε στον πα τριαρχη[το ακουτε αυτο;;;
Κατειγγειλε οτι πρεπει τα οστα του οσιου γεροντος να μεταφερθουν επειδη ειναι η υποθεσις ετσι κ ετσι...
Βλεπετε ο πατερ ,συνομολογησε κ αυτος στον πατριαρχη.
Και ο πατριαρχης;;;Αγιος με σωφροσυνη και διακριση στα πνευματικα!
Τι εκανε;;;
Κηρυξε πως ο επισκοπος οντος που ηταν θαμμενος εκει ηταν αιρετικος κ να μην το εχουν για Ορθοδοξο!
Αγαπητε ,γνωριζετε πως αν δεν ειστε δυνατος στην πιστη κ γνωστης εστω των βασικων δογματων της πιστεως ευκολα μπορει να ξεγλυστρισετε στην πλανη κ την κακοδοξια κ να χασετε την Βασιλεια των Ουρανων;;;
Τοσο επιπολαιος ειστε;Δεν θα ηθελα να το πιστεψω!
Να γνωριζετε πως αυτος που εχει αιρετικα φρονηματα κ αν νηστευει κ αν παρθενευει ,οι Αγιοι Πατερες λεγουν πως αυτος ειναι λυκος,ανηκει στην συνομοταξια του αλλου στρατοπεδου,ανηκει στους αιρετικους.
Ο Αθηναγορας μας εβαλε στο ΠΣΕ,ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΕΥΔΕΚΚΛΗΣΙΑ,παντος κ να μην ηταν μασσονος,παλι τον προδιδει το Πσε κ η καταφρονηση των Ιερων Κανονων,η οποια κατα τον θειο Νειλο τον ασκητη.
Τα εργα λοιπον που δειχνουν την πλανη στην πνευματικη Ορθοδοξη ζωη ονομαζονται
Αιρεσις κ ο μη ων μετ εμου,κατ εμου εστι Ματθ 13,3
Το περιβοητο ,..ινα παντες ωσιν εν πραγματοποιειται στον Ορθοδοξο Ναο με την ενοτητα της πιστεως κ το Αιμα Του Χριστου,εμεις θεωρησαμε τις αιρεσεις εκκλησιες.Ο αγιος Ιωαννης της Κροστανδης θεωρει πλανη να θεωρουμε ολες τις ομολογιες χριστιανικες,ειναι περιφρονηση της πιστεως.
Μου θυμιζετε τους στυλιτες στους δυο βραχους που ο ενας ηταν Ορθοδοξος ο δε αλλος αιρετικος μονοφυσιτης.Ο Μονοφυσιτης πιστευε πως εδερνε δαιμονες με την προσευχη του κ ομως ο αλλος του ειπε πως βαρουσε αερα κ ειχε γινει καταγελαστος απο τους δαιμονες κ οτι μονο στην ορθοδοξη πιστη τοξευονται οι δαιμονες με τη βοηθεια της Χαριτος! Λοιπον προσεξατε!
Συγχωρηστε με!

Ανώνυμος είπε...

"Τυπικά", απευθυνόμενος στον εξέχοντα μασόνο και θεοσοφιστή, μιλάει για "μυστική μεθ υμών ψυχική επικοινωνία και αγαλλιάσει", για "γενναία και τετιμημένη παρεμβολή των συμμετόχων και συνεργατών SIC της Μητρός Εκκλησίας" και για "υψηλές σκέψεις της υμετέρας εντιμότητος"! Θα μας τρελλάνουν κάποιοι;

Ανώνυμος είπε...

Τι κρίμα! Ο Αναστάσιος φιλοξενεί -εν ονόματι της Ελευθερίας -όλα τα σχόλια και τα κουτσομπολιά... Τέτοια επισκεψιμότητα... Ας ρωτησει τον πνευματικό του -αν δεν το έχει κάνει -αν πρέπει να συνεχίσει μ αυτή την τακτική... Δεν ωφελείμε όσα και να πει, αν αρέσκεται στο να αλληλοτρωγόμαστε ή για να μην τον αδικώ -αν δεν έχει πάρει είδηση ότι δίνει αφορμ΄ςς ο ίδιος δημοσιεύοντας τέτοια να τρωγόμαστε... Πού είναι το πάπλωμα να σκεπάσει του αδελφού την αδυναμία; Ας προσευχηθούμε όλοι όσο μπορούμε να τον βοηθήσει κι αυτόν κι εμάς ο Θεός να ταπεινωθούμε. Συγγνώμη αν κάνω λάθος... Μια με τον π. Βασίλειο μια με τον π. Αναστάσιο όλο κάτι να λέμε ανούσιο και θλιβερό.

Ανώνυμος είπε...

Τυπικές ανοησίες όσων αντιφρονούν προς τον π.Αναστάσιο!

Ανώνυμος είπε...

1.16
Αδελφε μαθε επιτελους τι εστι ποιμην διοτι σε λιγο θα βλεπεις ποιμενα και θα κηρυττει ψυχολογια,διατροφολογια,περιβαλλοντολογια ,κλπ ,αλλα ποιμενας Ορθοδοξος δεν θα ειναι διοτι θα του λειπει η αληθεια των δογματων της πιστεως κ φυσικα κ η χαρις.
Αντι λοιπον να ζημιωνεις την ψυχη σου με μυθολογιες τυπου Δυσεως,μαθε πως ο καλος ποιμην αγαπα το ποιμνιο,το ξυπναει δεν το κοιμιζει, του δινει κ πινει απο το καθαρο νερο της αληθειας κ οχι απο το βρωμικο της πλανης,το ξυπναει λεμε κ το αφηνει ,ομως δεν το φιμωνει,το προστατευει,δεν το σκοτωνει ουτε το μεταλλασσει. Η Ορθοδοξια αδελφε δεν παιρνει βαπτισμενους να τους μεταστρεψει σε ετεροπιστους...η εκκλησια λαμβανει βαπτισμενους κ τους μετατρεπει χαριτι Θεου σε αγιους!
Το λοιπον το να εισαι ταπεινος ειναι θεαρεστον σε γλυτωνει αν μεταλλαχθεις ;;;;και μαλιστα σταδιακα;
Εκεινος που δυσφημει Τον Υιο,εχθρος Του Πατερα ειναι!Συνελθε κ ασε τα θλιβερα κ ανουσια κ κοιταξε να διορθωθεις!

Ανώνυμος είπε...

Αριμαθαίε, παραπληροφορείς μάλλον ακόμα μία φορά, ελπίζω από άγνοια.
Ο π. Κωνστ. Γκοτσόπουλος είχε γνωρίσει τον π. Γερβάσιο. Μπορείς να τον ρωτήσεις... Απορώ πώς γράφεις το αντίθετο...

π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Προς Αριμαθαίο (10.10.15, 11:26)
1. Είστε ανώνυμος και ως εκ τούτου οι απόψεις σας αξιολογούνται αναλόγως.
2. Ως ανώνυμος δεν έχεις ηλικία και δεν δικαιούσαι τα εξ αυτής απορρέοντα (σεβασμό σε ηλικιωμένο, επίκληση πείρας ζωής κλπ)
2. Ως ανώνυμος γράφεις ό,τι θέλεις χωρίς να σου στοιχίζει τίποτα. Μπορείς να ισχυρίζεσαι ό,τι θες χωρίς το παραμικρό κόστος.
3. Γνώρισες, λες, τον Αθηναγόρα, τον π. Χαρ. Βασιλόπουλο και καταθέτεις την προσωπική σου εμπειρία. Μηδενικής αξίας ως ανώνυμη.
4. Πού κολλάει ότι γνώρισες και μίλησες (μάλλον ως παιδάκι) με τον π. Γερβάσιο ;
5. Ο ψευδής ισχυρισμός σου ότι ο πατέρας μου δεν γνώρισε τον π. Γερβάσιο φανερώνει και την αξιοπιστία των λοιπών ισχυρισμών σου. Πάντως μ’ αυτό το τελευταίο μάλλον για … πατρινός μου φαίνεσαι και ας μας το παίζεις Αθηναίος, νεαρέ 55 (περίπου) Οκτωβρίων!. Δεν πειράζει και έτσι σ’ αγαπάμε γιατί ναι μεν ως ανώνυμος μπορεί να λες ό,τι θες (στο λέω κομψά), ως επώνυμος όμως έχεις προσφέρει …
6. Τα περί της επιστολής του Αγ. Παϊσίου: ξεχνάς ότι η επιστολή δεν ήταν προσωπική. ΖΗΤΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΓ. ΠΑΪΣΙΟΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ!.
7. Λες ότι στην επιστολή του ο Άγιος δεν καταφέρεται κατά του οικουμενισμού αλλά κατά των «ζηλωτών». Προφανώς για σένα ο Αθηναγόρας ήταν … «ζηλωτής»…
8. Τα καλά σου λόγια στο πρόσωπό μου με κάνουν να αισθάνομαι ως Αισώπειος κόρακας, πονηρή αλώπηξ…
π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Καλόοοοοοο... Αριμαθαίε, μάζεψε τώρα τις σκόρπιες σκέψεις σου...

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ Π ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ;ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ;ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ;ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ;
ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;
ΑΛΗΘΕΙΑ (ΑΣΧΕΤΟ ΒΕΒΑΙΑ)Η ΓΙΓΑΝΤΟΑΦΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Π ΠΑΙΣΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΔΙΑΚΟΝΕΙ Ο Π ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ; ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΠΙΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ "ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ"ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ; ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΛΙΓΟ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ....
Η ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ; ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ, ΚΑΘΑΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΨΙΛΟ...

Ανώνυμος είπε...


''Ου βουλομαι ολιγους σωθηναι 9.53 ελεγε ο Ι.Χρυσοστομος ,.....αλλα παντας!''
Μακαρι οι ποιμενες να ομοιασουν του Ι.Χρυσοστομου!....

Οι πν.πατερες εχουν χρεος να διορθωνουν τους αμαρτωλους κ να διδασκουν την ορθ.πιστη.Αυτοι πρεπει να ειναι οι φυλακες της νοητης Ιερουσαλημ της αγιας μας Εκκλησιας,με ο,τι αυτο συνεπαγεται!
Συνεπως,θελεις κ βρισκεις προφασεις για κατηγορια,και αυτο ειναι πτωσις,μετανοησε για να σωθεις!

Καλο βραδυ κ καλη μετανοια!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αριμαθαίος οφείλει άμεσα να διορθώσει τα όσα έγραψε.

Ανώνυμος είπε...

9:53
Νομίζω στο γ΄μέρος (το τελευταίο) θα έχεις την απάντηση που ζητάς.
Στο άσχετο θέμα που αναφέρεσαι θα πρέπει να απευθυνθείς στο αρμόδιο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
Δεν έχω εγώ αρμοδιότητα επ' αυτού και συνεπώς δεν μπορώ εγώ να σου απαντήσω.
Έκαστος εφ ω ετάχθη ...
π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

αναστασιε,τι ρολο παιζεις;;;ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟ ΛΑΟ!!!!ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ!!!ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟΘΗΡΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!ΝΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ!!!ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ!!!ΘΑ ΕΜΕΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!!! ΑΙΔΩΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη κι αν είναι σωστά όσα κατα καιρούς παρόμοια γράφεις είναι απλώς εμμονές σου . Και δεν ωφελούν κανένα. ντοπάρουν όμως ομοιδεάτες που καλύπτουν την πνευματική τους γύμνια με μια δήθεν ενασχόληση με την πίστη. Απλώς το επωνύμως γράφειν δεν ειναι εχέγγυον αληθείας αλλά τι γράφεις πως το γράφεις και γιατί. Και ναι όντως είσαι τυμβωρύχως!!!
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Π ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΗ...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΦΕΡΕΤΕ ΓΝΩΜΗ.
ΤΑΥΤΑ ΕΔΕΙ ΠΟΙΗΣΑΙ ΚΑΚΕΙΝΑ ΜΗ ΑΦΙΕΝΑΙ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΘΕ ΩΣ ΙΕΡΕΥΕ ΟΜΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ.......

Ανώνυμος είπε...

Προς Ιφ: ο περί τυμβωρύχου χαρακτηρισμός πώς τεκμηριώνεται;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η ιδέα του π. Αν. Γκοτσόπουλου για τον εαυτό του. Νομίζει ότι είναι ο Άτλας της ορθοδοξίας ο νέος Μέγας Αθανάσιος. Όλους τους αποστομώνει.

Ανώνυμος είπε...

Αι οδοι των ανομων 9.16 προσκομματα Σειραχ λθ 14]....
Καλη μετανοια!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο ο σχολιαστής με το ψευδώνυμο Ιφ όσο και ο 9:16 12/10 γράφουν ατεκμηρίωτα πράγματα για τον π
Αναστάσιο.

Ανώνυμος είπε...

Από τα σχόλια καταδεικνύεται ότι δεν χρειαζόταν η συγγραφή του άρθρου αυτού. Δεν σου πάει πάτερ ο ρόλος αυτός. Δεν είσαι ούτε Καντιώτης ούτε Θεοδωρόπουλος.

Ανώνυμος είπε...

Ο ιφ το έγραψε με ευγένεια περισσή. Δεν είναι τυμβωρύχος αλλά κάτι περισσότερο. Πατάει επί νεκρών που δεν μπορούν να απαντήσουν για να τεκμηριώσει τις φαντασιώσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο τρανταχτή αίσθηση κάνουν οι παρεμβάσεις του αγνώστου π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου που μετά παρέλευση διημέρου τις ξεχνούν και οι ελάχιστοι οπαδοί του.

Ανώνυμος είπε...

10:21
Αγαπητέ μου ανώνυμε.
Για εμένα η αξία των ανωνύμων σχολίων είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ.
Μπορείς να εγγυηθείς ότι δεν είστε ένας ή δύο που κάθε μισή ώρα, ή όποτε έχετε ώρα γράφετε "εκ του περισσεύματος της καρδίας" σας; Και πρέπει εγώ να σας δώσω σημασία και να καθορίσω τη στάση μου σύμφωνα με τη βούληση ανωνύμων υβριστών;
Ε, όχι, ποτέ !

Όσο για τον αντίλογο: Μόνο ύβρεις και λεκτικοί προπηλακισμοί και συκοφαντίες. Αυτά έχει ο χώρος των ανωνύμων, ακόμα και αν είναι "χριστιανοί".
Κατάντημα ...
π.ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου επώνυμε π. Αναστάσιε. Θέλω να σου γράψω πολλά και ενδιαφέροντα δεν το κάνω. Έχεις αποδειχθεί αμετροεπείς. Προ καιρού ο κ. Μαρτίνης ψέλλισε μια διαφωνία. Εσύ την πήρες και έγραψες το δικό σου σενάριο. Ευτυχώς που ο κ. Μαρτίνης σε έγραψε εκεί που έπρεπε. Στα παλιά του τα παπούτσια και δεν ανταπάντησε. Σε νεαρούς ανάγωγους κληρικούς δεν θα γράψω όσο και να κτυπιούνται. Κάτσε στην μοναξιά σου. Περιμένω να δω που θα καταλήξεις. Ως τότε θα παρακολουθώ και θα γελώ με τις επιθεωρήσεις που ανεβάζεις στα δελφινάρια των ιστολογίων.

Ανώνυμος είπε...

όταν μάθεις από διάλογο τότε να τον επιζητάς
σου αρέσει ο μονόλογος
ευχαριστώ δεν θα συμμετέχω

Ανώνυμος είπε...

Μικρά παπαδάκια με την ανοχή των ανωτέρων τους τολμούν να βλασφημούν την μνήμη και τους αγώνες λευκασμένων Πατριαρχών ως ο Αθηναγόρας κ. ά. που έταξαν στην ζωή τους να είναι συνεχιστές της Αποστολικής Παραδόσεως. Η ανεκτικότητα δεν είναι επιτρεπτή. Ο διάλογος και η ανάγνωση τέτοιων λιβελογραφημάτων είναι αμαρτία. Απορώ για την δημοσίευση κατάπτυστων κειμένων από ένα σοβαρό και υπεύθυνο ιστολόγο. Η απομόνωση θα είναι η αντίδραση όλων των ευσεβών χριστιανών. Αφήστε τον π. Αναστάσιο στην μοναξιά του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Απόστολος Παύλος παραγγέλλει στόν μαθητή του Τίτο, πού ήταν Επίσκοπος στήν Κρήτη, νά αφήνη τόν αιρετικό άνθρωπο μετά από τήν πρώτη καί τήν δεύτερη νουθεσία καί νά μήν ασχολήται μαζί του. Δηλαδή, όπου συναντά κάποιον αιρετικό άνθρωπο, νά προσπαθή νά τόν συμβουλεύη. Αλλά αυτό δέν πρέπει νά γίνεται γιά μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού είναι ενδεχόμενο νά είναι βαρειά άρρωστος καί νά μήν επιδέχεται θεραπεία.
Αιρετικός άνθρωπος είναι εκείνος πού έχει διαφορετικές απόψεις από όσα διδάσκει η Εκκλησία. Τέτοιος είναι και ο συντάκτης αυτού του εξωφρενικού κειμένου
Ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει τόν μαθητή του Τίτο νά αφήνη τόν αιρετικό μετά από πρώτη καί δεύτερη νουθεσία; Τό εξηγεί ο ίδιος: «ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος καί αμαρτάνει ών αυτοκατάκριτος». Δηλαδή, ο κατά συνείδηση αιρετικός έχει εκτραπή, έχει φύγει από τήν πραγματική οδό καί αμαρτάνει καταδικάζοντας ο ίδιος τόν εαυτό του. Τήν αίρεση πρέπει νά τήν εκλαμβάνουμε ως μιά πνευματική ασθένεια καί τόν αιρετικό ως πνευματικά ασθενή. Έτσι, ο αιρετικός πού δέν θεραπεύεται μέ τίς πρώτες νουθεσίες, φανερώνει ότι είναι ανίατος «αδιόρθωτος καί ανιάτρευτος», οπότε χάνει κανείς τόν καιρό του ασχολούμενος μαζί του.
Τό λυπηρό είναι, όταν ένας Χριστιανός φθάνη στό σημείο νά γίνη ανίατος, αθεράπευτος. Αυτό γίνεται μέ τόν εγωϊσμό, πού είναι εωσφορικός-σατανικός, μέ τήν φιλοσοφία καί όλα τά ισχυρά πάθη τής φιληδονίας, τής φιλοκτημοσύνης, τής φιλαυτίας. Είναι φοβερό, όταν ένας Χριστιανός, ακόμη καί ένας Κληρικός, αναμειγνύη τήν αλήθεια μέ τό ψέμα, τήν υγιά τροφή μέ τό δηλητήριο, τίς προσωπικές του απόψεις μέ τήν διδασκαλία τού Χριστού καί τών αγίων..

π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Ανώνυμε 5:17,
βεβαιώσου ότι οι βεβαιότητές σου είναι πολύ επισφαλείς.
π.χ. είσαι σίγουρος για τον ισχυρισμό σου "Ευτυχώς που ο κ. Μαρτίνης σε έγραψε εκεί που έπρεπε. Στα παλιά του τα παπούτσια και δεν ανταπάντησε";
Ρωτάω: είσαι σίγουρος; Πολύ σίγουρος; Πάρα πολύ σίγουρος;
Μάλλον βλέπεις την πραγματικότητα όπως θα σε βόλευε να είναι.
Δυστυχώς για σένα δεν είναι έτσι.
Ξέχασα, ανώνυμος είσαι και ανωνύμως μπορεί να λες ό,τι θέλεις χωρίς κόστος και ευθύνη.
Χαίρε
π. ΑΚΓ

Ανώνυμος είπε...

Το ζητημα δεν ειναι 5.17 ποιος γραφει ποιον στα παλαια των υποδηματων του,,,,,,,, ,,,,,,,,,

Το ζητουμενον ειναι ποια ειναι η διδασκαλια της Ορθοδοξου εκκλησιας και αν αυτη η αποστολοπαραδοτη διδασκαλια ανανεωνεται στις ψυχες των πιστων απο γενια σε γενια κ με την Χαρη Του Θεου θεωνει κ χαριτωνει τους πιστους η παραμενει ανενεργητος ,δηλαδη οπως χαρακτηκε στη μνημη μου απο τον μεγα Γρηγοριο τον Παλαμα,παραμενει[[ γραμμα νεκρον]],που οχι θεωνει αλλα γκρεμιζει στο βαραθρο της απωλειας!
Αλλα,οπως μας εχει διδαξει ο θειος Γρηγοριος η [πνευματικη διδασκαλια δεν ειναι για τους πολλους παρ'ολο που ο ιδιος απευθυνεται και προς μοναχους κ προς λαικους,παρα ταυτα,ολη η δογματικη εκφανση των διδαχων των αγιων Πατερων,καλυπτει ολη την εκκλησια,αλλα ο μαρασμος της βλεπετε,εξαρταται απο τα τεκνα της ..
Υπαρχει βεβαιως κ το μικρον ποιμνιον !

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΗ ΟΔΟΥ ΑΓΑΘΗΣ ΤΟ ΠΟΙΕΙΝ ΔΙΚΑΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

p Anastasie apoteixisi edo kai tora........

Ανώνυμος είπε...

προς τον 5;17
Λες ότι δεν θα γράψεις, αλλά γράφεις, μόνο ανορθόγραφους χαρακτηρισμούς. Τίποτα για την ταμπακιέρα και εσύ και οι όμοιοί σου.

Ανώνυμος είπε...

Λύσσα και αμετροέπεια χαρακτηρίζουν κάποια σχόλια σε βάρος του π.Αναστασίου καθώς και απύθμενη θρασύτητα. Ο π.Αναστάσιος όμως δεν πτοείται απ τις φαιδρές, κωμικές, εμπαθείς και άδικες επιθέσεις εναντίον του! Θα συνεχίσει να δίδει τις ομολογιακές του μάχες κι ας τσούζουν οι αλήθειες που προβάλλει!

Ανώνυμος είπε...

Για μάζεψε λιγάκι την απύλωτη γραφίδα σου 7:38 13/10 γιατί παρασήκωσες τον αμανέ. Θα μάθεις να ακούς την κριτική που γίνεται με ντοκουμέντα. Και, παρεμπιπτόντως, άνοιξε κανένα λεξικό για να μάθεις τι σημαίνει "λιβελλογράφημα"!Νισάφι πια!

Ανώνυμος είπε...

Έγραψα και σε άλλο μπλοκ που φιλοξένησε τις απόψεις του π. Αναστασίου αλλά δεν μου έκαναν την τιμή να δημοσιεύσουν το σχόλιο παρότι το έστειλα τρεις φορές. Μόνο τα φιλικά προς τον παπά Αναστάσιο έβαλαν.

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέδρια δεν υπάρχει διάλογος ήταν δυνατόν ή είναι δυνατόν να γίνει σε ένα ιστολόγιο. Μόνο κριτική μπορεί να κάνει κάποιος. Αυτό και κάνει ο κάθε ένας από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι ο π. Αναστάσιος θα με πάρει «σβάρνα» που λένε και στο χωριό μου. Θα αμφισβητήσει τα γραφόμενα για την ανωνυμία μου. Θεωρώ όμως χρέος να πω την γνώμη μου. Στις συνάξεις που κάνουν οι ιερείς μετά την ομιλία τους, δίνουν τον λόγο σε όσους το ζητήσουν, χωρίς την «επίδειξη ταυτότητας».
1. Έμμεσα ή άμεσα τα γραφθέντα προκαλούν σκανδαλισμό των πιστών. Είναι δυνατόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης να γράφει τόσα εγκώμια σε έναν δηλωμένο τέκτονα; Όχι. Άρα κάτι δεν πάει καλά ;;
2. Έμμεσα ή άμεσα τα γραφθέντα προκαλούν τεκμήρια από την Στοά η οποία θέλει τον Αθηναγόρα μαζί της. Τώρα πλέον έχει άλλη μία μαρτυρία αυτή του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου Ορθοδόξου κληρικού και Πρωθιερέα της Μητροπόλεως Πατρών. Τώρα το κείμενο αυτό θα πρέπει να «κοσμεί» τα Μασονικά περιοδικά και τα ιστολόγια των Στοών της Ελλάδας ως τεκμήριο μασονικής ιδιότητας ή φιλικής προσέγγισης του Αθηναγόρα.
Προσωπικά και να είχα τεκμήρια πολλά εναντίον του Αθηναγόρα δεν θα τα αποκάλυπτα. Την μελέτη αυτή τη είδα, όταν φίλος μου τη έφερε για να μου την «τρίψει στα μούτρα» καθώς μου είπε, διότι οι παπάδες είναι προδότες και συνεργάτες υπόγειων συνωμοτικών διαδρομών. κλπ κλπ

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

''Γρηγορείτε, στήκετε εν τη πίστει, ανδρίζεσθε, κραταιούσθε''

Πρώτον. «Γρηγορείτε». Ο Χριστιανός και μάλιστα οι Ιερείς καθώς και οι Επίσκοποι, πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις του διαβόλου, αλλά και τις επιθέσεις των εχθρών της πίστεως.
Η εγρήγορση στη γλώσσα της Εκκλησίας ονομάζεται συγχρόνως και νήψη, που σημαίνει ανύστακτη πορεία και ετοιμότητα στις προσβολές των εχθρών.

Δεύτερον. Η σταθερότητα της πίστεως, την οποία συνιστά ο Απόστολος, δεν σημαίνει μόνο κατάφαση της αληθείας του Χριστού, αλλά και απόλυτη συνέπεια και πιστότητα στην αλήθεια αυτή.
Πίστη δεν σημαίνει μόνο μία επιφανειακή γνώση, ούτε ακόμη μία θεωρητική κατάρτιση περί τα θεολογικά, αλλά ζωντανή παρουσία του Χριστού μέσα στο χώρο της καρδιάς του καθενός μας.
Πίστη σημαίνει αναγεννημένη εν Χριστώ ζωή σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Τρίτον. Ο Απόστολος Παύλος ζητά από τον αναγεννημένο άνθρωπο να διαθέτει γενναιότητα και ανδρεία.
Αυτές τις δυό αρετές περικλείουν οι λέξεις «ανδρίζεσθε και κραταιούσθε». Πρόκειται για πνευματικά χαρίσματα και δώρα του Αγίου Πνεύματος.
Γιατί, με την ανδρεία και τη γενναιότητα ο άνθρωπος πλησιάζει το Χριστό και κατορθώνει να μείνει στο Χριστό, όταν τόσα θέλγητρα προβάλλει ο κόσμος της αμαρτίας μπροστά του.
Και φθάνει κανείς να αποκτήσει αυτά τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, αφού απαλλαγεί από κάθε ίχνος αυτοπεποιθήσεως και εμπιστοσύνης στις δικές του δυνάμεις, αφήνοντας ολόκληρο τον εαυτό του στη δύναμη του Χριστού.

Είμαστε κι εμείς στρατιώτες του Χριστού που δίνουμε μάχες όχι «προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις»
Δεν είμαστε οι συζητητές της πίστεως, αλλά οι αγωνιστές, που κρατάμε ως κόρη οφθαλμού αυτόν το θησαυρό μέσα στο οστράκινο σκεύος, γιατί αν υπάρξει αλλοίωση στην πίστη και στα δόγματα της Εκκλησίας, δεν θα έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η θεραπεία μας από τα πάθη, η σωτηρία μας κι η είσοδός μας στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ανώνυμος είπε...

Εκφράζω την θλίψη μου διότι ανέγνωσα το τρίτο και φαρμακερό-δόλιο κείμενο του ιερέως π. Αναστασίου εις τον Ο.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Τη θλίψη σου για το κατάντημα του Αθηναγόρα θα έπρεπε να εκφράσεις 7:34 16/10.

Nick Marvel είπε...

Μου κάνει εντύπωση όλη αυτή η «ανωνυμία»!
Μήπως θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, οι συμμετέχοντες να «υπογράφουν» τα «σχόλιά» τους ώστε να υπάρχει και ειλικρίνεια και να μην πέφτει και το επίπεδο τόσο χαμηλά;
κ. Α. Κωστόπουλε -αν είστε σεις ο διαχειριστής του ιστοτόπου- κάντε, παρακαλώ, κάτι επ' αυτού.
Κατά τα άλλα, να συγχαρώ τον π. Αναστάσιο· το άρθρο υπήρξε κατατοπιστικότατο.
Μην αποθαρρύνεστε από χαμηλού επιπέδου κριτικές και εμπαθείς κριτικούς.
Ζει Κύριος.
Την ευχή σας,
Γιάννης Μηλιώνης (https://www.facebook.com/groups/416460255390280/)

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταίει κ. Μηλιώνη, η ανωνυμία!
Φταίει η κακή χολή μερικών για τους Αντιοικουμενιστές και στο συγκεκριμένα για τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο!!