Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Μία απ'τις παραδοσιακές γιαγιάδες,που απέμειναν στο χωριό μας...


Μία απ'τις παραδοσιακές γιαγιάδες,που απέμειναν στο χωριό μας...

Θα θέλαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε εκείνη,που σίγουρα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά ολων μας. 
"Γιαγιά" μια λέξη που όλοι εχουμε νοιώσει την πραγματική έννοια που κρύβει μέσα της.... στοργή, αγάπη και ζεστασιά!!!
   Το πρόσωπο αυτό έχει σημαδέψει την ζωή των παιδικών, εφηβικών και μετέπειτα χρόνων μας....

Την αφορμή γι'αυτή την δημοσίευση πήραμε οταν ο φωτογραφικός φακός του potamoula news συνέλαβε μια γιαγιά απο το χωριό μας να  ανάβει τα καντηλάκια στα δύο εικονίσματα,που βρίσκονται στην γειτονιά της,κάτι πού συνηθίζει να κάνει κάθε απόγευμα.


Η γιαγιά βρίσκεται σήμερα στην ηλικία των 85  ετών και είναι απ'τις λιγοστές πλέον παραδοσιακές ελληνίδες γιαγιάδες πού απέμειναν στα δικά μας χωριά.
Η γιαγιά με το μαντηλάκι,την μαγκουρίτσα,τα μαύρα ρουχα και την ποδιά,σήμερα τείνει να υπάρχει μόνο στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στα παιδικά παραμύθια και ισως ακόμη στα σχολικά Βιβλία.

Οι εποχές άλλαξαν
η νέα γενιά γιαγιάδων στην σύγχρονη κοινωνία μας,δεν θυμίζει πλέον κάτι όπως στις φωτογραφίες παραπάνω.Το μαντηλάκι αντικατέστησε το βαμμένο μαλλί,την μαύρη φούστα και ποδιά το παντελόνι και κολάν.
Οταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, είδε μια κυρία με έντονο χρώμα στα μαλλιά της, να κρατάει το εγγονακι της είπε χαριτολογώντας: "Κρίμα το καημένο,δεν γνώρισε γιαγιά".

Ίσως εμείς σήμερα να είμαστε απ'τους τυχερούς πού συναντάμε ακόμη παραδοσιακές  γιαγιάδες στη ζωή μας.


Πηγή: potamoulas nea 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίο θέμα. Οι γιαγιάδες αυτές οι παραδοσιακές θα εκλείψουνε. Όλο και ξεφεύγουμε από τις παραδόσεις του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Το ρεπορτάζ και η αναφορά στις γιαγιάδες το κάτι άλλο. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ευλάβεια των πιστών απλοϊκών γυναικών.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΠΑΝΙΖΕΙ ΣΉΜΕΡΑ ΑΥΤΉ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΉ ΓΙΑΓΙΆ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ...ΝΑ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΑΚΙ.ΣΉΜΕΡΑ ΠΟΥ ΌΛΑ ΈΧΟΥΝ ΙΣΩΠΕΔΩΘΕΙ...ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΡΟ ΣΆΣ. ΑΥΤΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΌΝΤΆΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...