Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος

 Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος
Μάθημα …Λογοτεχνίας και ανθρωπιάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 επίσκεψη του Λογοτέχνη και συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στο  3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδος. Κέντρο αναφοράς στην συνάντηση του συγγραφέα με τους μαθητές ήταν το βιβλίο του «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή του Φερεϋντούν Φαριάντ, του σπουδαίου ποιητή της Περσίας. 
Οι  μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου, με την βοήθεια και τον συντονισμό των Δασκάλων τους, είχαν μελετήσει  το βιβλίο και συζήτησαν με τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο πάνω στα θέματα που θίγει στο έργο του. Ο καταγόμενος από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας λογοτέχνης και δημοσιογράφος έδωσε απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα όλων των παιδιών που συμμετείχαν.

Παράλληλα οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις και ζωγραφιές εμπνευσμένες από την διήγηση του βιβλίου και έγιναν μέτοχοι του ονειρικού ταξιδιού του ήρωα του έργου.  Με βασικά σημεία τον Πόλεμο και την Ειρήνη, την Προσφυγιά, την Φαντασία και τα Όνειρα κάθε παιδιού η συζήτηση υπήρξε αφετηρία θετικής προσέγγισης στην σύγχρονη Ελληνική παιδική λογοτεχνία. Μαθητές απέδωσαν και τραγούδι που είχαν ετοιμάσει τα ίδια τα παιδιά σε συνεργασία με τον Μουσικό του Σχολείου, με συνοδεία κιθάρας, ενώ ειδικό …μάθημα Λογοτεχνίας έγινε στην Ε΄ τάξη, με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Αναστασίας Γιαννοπούλου και Κωνσταντίνου Παπαζαφειρόπουλου, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον συγγραφέα για την επίσκεψη και την συνεργασία. Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος  απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε την σημασία της Λογοτεχνίας ως εφοδίου για την συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας στα κρίσιμα παιδικά χρόνια των μαθητών.

Λίγα λόγια για το έργο : Μ' ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλον τον κόσμο μ' ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ' αστέρια. Το μακρύ ταξίδι του μικρού Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ ξεκινά όταν ο πόλεμος του στερεί ό,τι πολυτιμότερο είχε: την οικογένειά του και το σπίτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: