Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Οι Βιβλιοθήκες της Ηλείας και το ταξίδι τους στην Ιστορία και την Κοινωνία

Η εκδήλωση στον Πύργο για τις Βιβλιοθήκες της Ηλείας
Οι Βιβλιοθήκες της Ηλείας και το ταξίδι τους στην Ιστορία και την Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2016 η εκδήλωση με θέμα «Οι Βιβλιοθήκες της Ηλείας ως τόποι Ιστορίας και Πολιτισμού», που συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου και η Ομάδα Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης στοFacebook. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ιστορική πορεία και την συνεχή προσφορά στον τόπο και την κοινωνία  της Ηλείας των Βιβλιοθηκών του Πύργου, της Ανδρίτσαινας και της Αμαλιάδος.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, που ανέφερε την μεγάλη σημασία των Βιβλιοθηκών ως φορέων Παιδείας και Πολιτισμού, ιδιαίτερα σήμερα που το αίτημα της Κοινωνίας για προσφορά της Γνώσεως μετατρέπει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας σε Εστίες ανοικτές σε πολίτες όλων των ηλικιών, από μαθητές μέχρι και εργαζομένους, που καλύπτουν έτσι τις πνευματικές και μαθησιακές τους αναζητήσεις.


ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Για την πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας τέτοιου περιεχομένου εκδηλώσεως μίλησε στον δικό του πρόλογο στην εκδήλωση ο Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ η πρώτη ομιλία   με θέμα «Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου και η Ιστορία της»   έγινε από την κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, Αρχαιολόγο και Ιστορικό. Η κ. Νικολακόπουλου περιέγραψε τις προσπάθειες για συγκρότηση Βιβλιοθήκης στην πόλη του Πύργου, όπου δέσποζε η μορφή του μεγάλου Ευεργέτη των Γραμμάτων και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ή Χριστιά, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή του αειμνήστου Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και Λογοτέχνη Τάκη Δόξα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην προσπάθεια αναδείξεως και σωτηρίας του νεοκλασικού κτηρίου (επί της οδού 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο), που πρωτοφιλοξένησε τον χώρο της Βιβλιοθήκης και χρήζει άμεσης στηρίξεως ως μεγάλο κόσμημα της πόλεως. 
Στην συνέχεια ο κ. Διονύσης Τραμπαδώρος, Οικονομολόγος  και Ιστορικός, ανέπτυξε το θέμα «Ιστορικά τεκμήρια για την δημιουργία της Βιβλιοθήκης Πύργου στα έτη 1927-1939». Παρουσιάστηκε μία σειρά ντοκουμέντων μετά από ενδελεχή έρευνα από τον Ηλειακό, τον Ομογενειακό  και τον Αχαϊκό Τύπο που δείχνουν τους αγώνες και τις αγωνίες της μεσοπολεμικής περιόδου στον Πύργο και τα γύρω χωριά, για να συγκροτηθεί Βιβλιοθήκη στον Πύργο. Τις ομιλίες έκλεισε το θέμα «Η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδος και η Ιστορική Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας», που παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας, Φιλόλογος Γυμνασίου Καράτουλα. Οι δύο αυτές Βιβλιοθήκες στηρίχτηκαν στην ενίσχυση από μεγάλους Έλληνες της αλλοδαπής, τον Χρίστο Παπαχριστόπουλο στην Αμαλιάδα και τον Κωνσταντίνο-Αγαθόφρονα Νικολόπουλο στην Ανδρίτσαινα,  που θέλησαν να προσφέρουν στον τόπο μας ένα διαρκές έργο Πολιτισμού και Παιδείας, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς τέτοιες προσπάθειες αντιμετωπίζουν.


ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως προβλήθηκαν και εικόνες από τις τρεις Βιβλιοθήκες, που βοήθησαν την καλύτερη προσέγγιση του θέματος και μετέφεραν τις εικόνες της Ιστορίας στο σήμερα.  Το κλείσιμο της εκδηλώσεως έκανε ο Πανεπιστημιακός και Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος,  που υποσχέθηκε ότι οι πρωτοβουλίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου θα συνεχιστούν προς την κατεύθυνση της πνευματικής στήριξης της τοπικής Κοινωνίας και των φίλων του βιβλίου. Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο καθηγητής Θεολόγος και υπεύθυνος της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου Πύργου π. Θεόδωρος Χαμάλης μίλησε για την σημασία των Σχολικών Βιβλιοθηκών στην μορφωτική πορεία των νέων μαθητών. Ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν των παρευρεθέντων που ετοίμασε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Φανή Καραχάλιου.

Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ο π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Ηλείας  κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο Λαογράφος και Λογοτέχνης κ. Ιωάννης Κλουκίνας, ο ιατρός και Λογοτέχνης κ. Ιωσήφ Αργυρίου,  η Διευθύντρια του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Ανδρομάχη Λέλλα, ο ιατρός και ερευνητής κ. Σπυρίδων Παπαγεωργίου, ο ερευνητής κ. Διονύσης Μπερτσάτος, ο Πρόεδρος  της Πολιτιστικής  Λέσχης  κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος κλπ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: