Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στην Αίγυπτο για τριήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Έλληνας πρέσβης, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Κύπριος ομόλογός του, Χάρης Μορίτσης, σήμερα το μεσημέρι, στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που είναι προσκεκλημένος να μιλήσει αύριο στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνει το Θρησκευτικό Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, το Ελ Άζχαρ, έγινε θερμά δεκτός από αιγυπτιακής πλευράς και από τον γενικό γραμματέα του Κέντρου Ισλαμικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ, καθηγητή Μόχι Ελ Ντιν Αφίφι Άχμεντ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο κ. Βαρθολομαίος για την μεγάλη τιμή να προσκληθεί στο διεθνές συνέδριο κορυφής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Διαθρησκειακές Συναντήσεις, που διοργανώνει το Ελ Άζχαρ και το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων Μουσουλμάνων, όπου θα μιλήσει αύριο ο πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας και της οποίας τις εργασίες θα κλείσει με ομιλία του, ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.
Να σημειωθεί επίσης, ότι στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, το παρών έδωσαν και ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος, Νικόδημος, ο καθηγούμενος της ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, επίσκοπος Βαβυλώνος, Θεόδωρος και οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, Λαμπρινή Κομίνη και Εμμανουήλ Κακαβελάκης.
Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι τελευταία φορά που είχε έρθει πάλι στο Κάιρο ήταν το 2006, με τα εγκαίνια του κοινοτικού ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου παραβρέθηκε και στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας Καΐρου.
Παράλληλα, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που θα επισκεφθεί αύριο το Ελ Άζχαρ, το οποίο είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί στον Οικουμενικό Θρόνο.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 2 μετά το μεσημέρι, συνοδεύουν ο μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ και ο υπογραμματεύς της Μεγάλης και Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διάκονος π. Ιωακείμ.
Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο Έλληνας πρέσβης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του και τιμή που τον υποδέχεται στην Αίγυπτο, τη χώρα του Νείλου που διατηρεί τις πλέον αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλυπήθηκε από κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο για την πρόσφατη εκδημία της σεβαστής μητρός του Κλεοπάτρας, ενώ οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες μίλησαν για τη μεγάλη σημασία του συνεδρίου, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Διορθόδοξου Κέντρου του Σαμπεζύ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθεί σήμερα το βράδυ σε επίσημο δείπνο στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, ο Έλληνας πρέσβης, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όπου εκτός των διπλωματικών και εκκλησιαστικών αρχών, θα παραβρίσκονται, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Αντρέας Βαφειάδης.
Πηγή: pyramisnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: