Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Θεός, άσβεστη αγάπη απλωμένη στο σύμπαν - Ιάκωβος

Θεός, άσβεστη αγάπη απλωμένη στο σύμπαν

          Αν ο Ιησούς Χριστός δεν ερχόταν στη γη δεν θα ξέραμε και πολλά πράγματα για την Θεότητα. Θα νιώθαμε μόνο, αν βάζαμε τον νου και την καρδιά μας να δουλέψουν σωστά, την αγάπη, που κατεβαίνει από τους ουρανούς σαν βροχή για να μας ξεδιψάσει, σαν καρπός για να μας θρέψει, σαν οξυγόνο για να μας ζωογονήσει. Θα παρατηρούσαμε ακόμα και θα καταλαβαίναμε πως ο Θεός αγαπά όχι μόνο εμάς αλλά και όλους τους άλλους ανθρώπους, τα έθνη και τις διάφορες φυλές της γης καθώς και όλα τα δημιουργήματά Του, ακόμα και τα άψυχα. Κι αν μελετούσαμε ακόμα πιο προσεκτικά θα καταλαβαίναμε πως ο Θεός φροντίζει όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και κυρίως για την ψυχή μας, στην οποία εγκατέστησε σαν πιστό φύλακα και οδηγό την συνείδηση, τον πρώτο άγραφο νόμο Του.

          Ο Χριστός μας δίδαξε έμπρακτα πάνω απ’ όλα την αγάπη και τη θυσία. Αγάπη προς τον Θεό χωρίς όρια, αγάπη όμως που πρέπει απαραίτητα να εκδηλώνεται και προς τους συνανθρώπους για να είναι ευπρόσδεκτη. Υποταγή στο άγιο θέλημά Του και απεριόριστη εμπιστοσύνη στην πρόνοια και την δικαιοκρισία Του.
          Μας έμαθε πως ο Θεός Πατέρας, ο Μονογενής Υιός και Λόγος και το Πνεύμα το Άγιο είναι τόσο άρρηκτα ενωμένα ώστε ενώ είναι τρία πρόσωπα να αποτελούν μαζί μια Άγια, Ομοούσια, Ζωοποιό και Αδιαίρετη Τριάδα, την Αγία Τριάδα, τον Θεό.
          Η Θεϊκή γνώση και Σοφία είναι άπειρη και κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να την χωρέσει. Αυτή θ’ αρχίσει να αποκαλύπτεται από τον Θεό στους εκλεκτούς Του μόνο στον ουρανό και δεν θα μπορεί να συμπληρωθεί ποτέ γιατί είναι ανεξάντλητη, σαν τον Θεό.
          Εδώ στη γη ο Θεός αποκαλύπτει μέρος της Σοφίας Του και σε απλούς και ταπεινούς ανθρώπους και όχι σε έξυπνους και ισχυρούς που νομίζουν ότι κατέχουν όλη την γνώση και πως είναι παντοδύναμοι.
          Έχουμε καθήκον να μελετούμε προσεκτικά την Αγία Γραφή γιατί είναι αστείρευτη πηγή θεϊκής γνώσης και ταυτόχρονα προσευχή. Να μάθουμε καλά τις θεϊκές εντολές και να τις κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή. Να ζητούμε δε συνεχώς την θεϊκή ενίσχυση ώστε να καταλαβαίνουμε όσο γίνεται καλύτερα τις θείες διδασκαλίες και να τις εφαρμόζουμε ώστε να είμαστε αρεστοί στον Κύριο και συνεργοί στο Άγιο έργο Του, θεμέλιο και βάση του οποίου είναι η αγάπη, η δυνατή και ανιδιοτελής αγάπη,  η αληθινή αγάπη που όλα τα υπομένει, η αγάπη που φτάνει μέχρι την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία.

Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: