Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο Όσιος Δαβίδ Θεσσαλονίκης

Αγαπημένοι μου αδελφοί, Χριστός Ανέστη!
Η χαρά του αναστημένου Κυρίου μας, να πλημμυρίζει τις ψυχές μας με αγάπη. Μέσα σε όλο αυτό το αναστάσιμο κλίμα θα ήθελα να αναφερθώ σε μια κρυμμένη στους πολλούς, πηγή αγιότητας στην Θεσσαλονίκη, στην Μονή του Οσίου Δαβίδ. Ο Όσιος Δαβίδ είναι ένας πολύ μεγάλος θαυματουργός Άγιος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ασκήτεψε πάνω σε μια αμυγδαλιά και κατέβηκε από εκεί μόνο για την αγάπη των συνανθρώπων του, για να τους βοηθήσει στην μεγάλη τους ανάγκη, στον μεγάλο τους πόνο.
Έτσι στάλθηκε ο ίδιος σε μια αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου τόσο εξέπληξε τον αυτοκράτορα με την οσιακή όψη και βιοτή του, που αμέσως ο αυτοκράτορας δέχθηκε να βοηθήσει τους Θεσσαλονικείς. Ο Όσιος Δαβίδ δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην αγαπημένη του μονή, κοιμήθηκε μέσα στο καράβι καθώς πλησίαζε στην Θεσσαλονίκη. Πρότυπο θυσιαστικής αγάπης ο Όσιος.

Η Ιερά Μονή του (5ος-6ος αιώνας), που υπάρχει μέχρι και σήμερα είναι μοναδική, πανέμορφη, ουράνια. Ο προσκυνητής που την επισκέπτεται συγκλονίζεται από την ομορφιά του τόπου, την κατάνυξη και γαλήνη που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, την αγιότητα που αισθάνεται. Θαυμάζει το μοναδικό, παγκόσμιο ψηφιδωτό του Χριστού σε νεανική ηλικία στην κόγχη του Ιερού Βήματος, τις αγιογραφίες που έχουν διασωθεί, τις πανέμορφες εικόνες και το όλο περιβάλλον. Η ομορφιά του τόπου είναι απαράμιλλη, η Μονή βρίσκεται μέσα στα σοκάκια της άνω πόλεως, κρυμμένη, αφανής και ταπεινή, περιμένει τους προσκυνητές από όλο τον κόσμο που έρχονται για να την θαυμάσουν, για να βιώσουν την Χάρη που εκπέμπει.
 Ακριβώς στον πάνω δρόμο της Μονής, βρίσκεται το θαυματουργό αγίασμα της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας μας, το οποίο τρέχει μέσα από τον βράχο. Θέαμα εκπληκτικό, τόπος αγιασμένος, ο προσκυνητής αισθάνεται ότι ζει σε άλλα χρόνια, σε άλλες εποχές, ουράνιες. Αδελφοί μου, ταπεινά σας προτρέπω, ψάξτε να βρείτε περσότερα στοιχεία για την Μονή του Οσίου Δαβίδ Θεσσαλονίκης, μελετήστε τον βίο του τοπικού μας αγίου, επισκεφθείτε την πανέμορφη Μονή του, θαυμάστε την αγιότητα που κρύβει ο τόπος. Ότι και να σας πω, θα είναι λίγο. Η Μονή, αξίζει να ξέρετε, ότι είναι ανοικτή καθημερινά από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Μάλιστα, κάθε Κυριακή τελείται η Θεία Λειτουργία, το μέγα αυτό Μυστήριο.
Η Ιερά Μονή υπάγεται στην Μονή της Αγίας Θεοδώρας. Κάθε χρόνο εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του στις 26 Ιουνίου, ημέρα κοιμήσεως του Οσίου και ο προσκυνητής έχει την δυνατότητα να προσκυνήσει τα θαυματουργά λείψανά του. Αδερφοί μου, τελειώνοντας σας προτρέπω, γνωρίστε τον Άγιο, αγαπήστε τον, βάλτε τον στην ζωή σας, ελάτε να προσκυνήσετε τον τόπο του, το σπίτι του, ο Όσιος δεν θα σας απογοητεύσει, είναι ολοζώντανος και ακούει κάθε άνθρωπο που τον επικαλείται με πίστη.
Ο Όσιος Δαβίδ να είναι δίπλα σας, αμήν.

Χαίρετε, με πολλή αγάπη, ένας ανάξιος δούλος του Θεού

Δεν υπάρχουν σχόλια: