Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Μια άλλη ευκαιρία… Σοφία Καυκοπούλου

Μια άλλη ευκαιρία…
Μια ταπεινή βιβλιοκρισία για το νέο βιβλίο τού Κων. Τριανταφυλλάκη

γράφει η Σοφία Καυκοπούλου

Το νέο λογοτεχνικό πόνημα τού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη, τρίτο κατά σειρά τού εν λόγω συγγραφέα, παρουσιάσθηκε και στην πόλη μας, στις 10 τρ. μηνός Μαΐου, στην Αγορά Αργύρη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα τής κρίσης και συγκεκριμένα τις ζωές συνηθισμένων ανθρώπων, «τής διπλανής πόρτας» όπως συνηθίζεται να λέμε. Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάθη, συναισθήματα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρακολουθούν ό, τι έχτισαν να σωριάζεται μπροστά τους, όμως παλεύουν με τούς δαίμονές τους και εν τέλει κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση.
Ιστορίες παράλληλες και τεμνόμενες, η μία αλληλεπιδρά με την άλλη, όπως και οι χαρακτήρες τής αφήγησης συμπληρώνουν το παζλ μιας ανηλεούς κοινωνίας.
Οι χαρακτήρες τού κ. Τριανταφυλλάκη δεν είναι ήρωες, άλλοτε αφήνονται στην μοίρα και άλλοτε βουλιάζουν στην δυστυχία, όμως έρχεται κάποτε η στιγμή που μάχονται και δίνουν με το παράδειγμά τους μια φωτεινή διέξοδο σε όσους νοιώθουν ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχουν φτάσει σε τέλμα αξεπέραστο. Στους χαρακτήρες τού έργου δεν χαρίζεται τίποτα, αλλά μαθαίνουν να συμβιώνουν με τις δυσκολίες, τις υπερνικούν με την τόλμη τους και όχι με την βοήθεια ενός από μηχανής θεού.
Δεν χάνεται ωστόσο η δυναμική πνευματικότητα τής αφήγησης. Ολόκληρο το βιβλίο, διαπνέεται από μία λεπτή ευαισθησία, η οποία δεν φτάνει σε κορώνες ρομαντισμού, αλλά διατηρεί την ρεαλιστική προσέγγιση μιας καθημερινότητας γνωστής σε όλους μας. Η αγάπη για την πλάση, τον άνθρωπο, τα ζώα, ουσιαστικά η αγάπη για την ίδια την ζωή, είναι διάχυτη. Αυτό είναι ίσως και το κυριότερο μήνυμα που θέλει να μάς δώσει· να μην παραιτούμαστε…
Όσον αφορά το κείμενο, είναι καλοδουλεμένο, χωρίς κενά, με συμπυκνωμένα νοήματα. Λόγος απλός και μεστός που δεν ξενίζει στον αναγνώστη. Ας μην λησμονούμε άλλως τε, ότι το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας και ενδιαφερόντων, με τρόπο που πραγματικά εντυπωσιάζει. Και τούτο, διότι διαφαίνεται το ταλέντο τού δημιουργού να αγγίζει με τον λόγο του τούς πάντες.
Στην παρουσίαση που έγινε στην Πάτρα πριν δύο εβδομάδες περίπου, απήλαυσα την τιμή να αναγνώσω κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο. Επέλεξα σχεδόν στην τύχη, διότι κάθε άλλη επιλογή θα αδικούσε το έργο. Αυτό που πλέον μπορώ να δηλώσω, είναι η ανεπιφύλακτη πρόταση προς το κοινό, να διαβάσει το εν λόγω πόνημα. Και φυσικά, να προσφερθεί ως το πιο κατάλληλο δώρο, σε ανθρώπους που ζουν δίπλα μας και εν μέσω κρίσης, νοιώθουν ότι η ζωή τους διαλύεται. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει…


Δεν υπάρχουν σχόλια: