Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Με λαμπρότητα η Ιερά Πανήγυρις Αγίας Τριάδος Αλισσού - Σοφίας Καυκοπούλου

Με λαμπρότητα η Ιερά Πανήγυρις Αγίας Τριάδος Αλισσού
-Παρουσία τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου η πανηγυρική Θεία Λειτουργία
-Προεξάρχοντος τού πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Αμβροσίου Γκουρβέλου ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός

τής Σοφίας Καυκοπούλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάστηκε η Ιερά Πανήγυρις τής Αγίας Τριάδος, στην ενορία τού Αλισσού. Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος τού μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας, π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος. Πιστοί ενορίτες αλλά και πάμπολλοι παρεπιδημούντες στην περιοχή, συνέρρευσαν στον περικαλλή Ναό τής Αγίας Τριάδος, όπου ετελέσθη ο Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ πλειάδα κληρικών προσήλθε να εορτάσει με το ποίμνιο και τον ακούραστο ποιμένα τής ενορίας, π. Αλέξανδρο Λαθούρο.

Ο πανοσιολογιώτατος π. Αμβρόσιος, απηύθυνε λόγο μεστό και πλήρη πνευματικών νοημάτων, αναπτύσσοντας την αρετή τής ταπεινοφροσύνης, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τούς Αγίους Αποστόλους, οι οποίοι μέσω τής βαθειάς πίστεως προς τον Ζωοδότη Κύριο, αλλά και έχοντας πνεύμα ταπεινό, αξιώθηκαν να λάβουν την Επιφοίτηση τού Αγίου Πνεύματος.
Εν είδει πυρίνων γλωσσών, το Άγιο Πνεύμα ενήργησε στους Αποστόλους και μέσω αυτών στον κόσμο. Έχοντας αυτή την πίστη, ο κάθε χριστιανός, καλείται να γίνει «Ναός Αγίου Πνεύματος». Να κατανοήσει πως η Θεία Χάρις γίνεται κτήμα αυτού που με καθαρή καρδιά την επικαλείται, έχοντας φρόνημα ταπεινό και αληθεινή μετάνοια για την αμαρτωλότητα που όλοι οι μεταπτωτικοί άνθρωποι βιώνουμε.
Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘’Πείρος’’, ο οποίος τυγχάνει ευρείας αποδοχής απαριθμώντας πάνω από 700 μέλη, βράβευσε τον εφημέριο, π. Αλέξανδρο Λαθούρο για την δεκαετή προσφορά του στην ενορία τής Αγίας Τριάδος Αλισσού. Ο ιερέας, με την ακούραστη καρδιά, ο οποίος έχει δώσει όλον του τον εαυτό στην ενορία, τον Ναό και το ποίμνιο, παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο, ενώ δεν λησμόνησε να αναφέρει πως η χειροτονία του έγινε από τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ. κ. Χρυστοστόμο,  ως εκ τούτου, κάθε τιμή στον ίδιο, μεταβαίνει στον χειροτονήσαντα αυτόν, με τον οποίο συνδέεται πνευματικά και υϊικά. Βεβαίως, ο Σεβασμιώτατος σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται τον Αλισσό και η αγάπη του για τούς ενορίτες είναι έκδηλη. Λόγω, ωστόσο, άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να προστή φέτος στην ι. Πανήγυρι.
Την βράβευση ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο τού Πέττα και από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Πατρών, πρωτοβουλία τού πολιτιστικού συλλόγου ‘’Πείρος’’. Ζωντανή μουσική και ευχάριστη ατμόσφαιρα, έφερε την ενορία πιο κοντά και ενωμένοι ετοιμαστήκαμε για την κυριώνυμο ημέρα, την Δευτέρα τού Αγίου Πνεύματος.
Στην Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ευρίσκεται στον Αλισσό κατά την ι. Πανήγυρι. Ο Θεοφιλέστατος, στο κήρυγμά του, επικεντρώθηκε στην σημερινή κρίση αξιών και τον αγώνα που έχουν να δώσουν οι γονείς για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους, όταν μάλιστα καθημερινώς η οικογένεια βάλλεται από τις νεοφανείς αντιλήψεις τής νέας εποχής, που αποδομούν και σπέρνουν ζιζάνια, ενώ τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τις αθώες παιδικές ψυχούλες.
Μίλησε ακόμη ο Θεοφιλέστατος για τούς καρπούς τού Αγίου Πνεύματος, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, καθώς ο συνειδητός χριστιανός οφείλει να παραδειγματίζεται από την σταυρική θυσία τού Ιησού Χριστού και να αδειάζει τον εαυτό του για να γεμίσει τον άλλο. Συνεχίζοντας, μίλησε για τις απαράδεκτες αλλαγές στο μάθημα Θρησκευτικών, το οποίο διδάσκει ένα συνονθύλευμα θρησκειών που θα δημιουργήσουν σύγχυση στα παιδιά. Τέλος, στηλίτευσε την καινοφανή τακτική να τελείται διπλό μυστήριο, γάμος και βάπτιση μαζύ, ενώ επήνεσε τούς γονείς που οδηγούν από μικρά τα παιδιά στην Εκκλησία, με αφορμή το πλήθος των μικρών παιδιών που ευρίσκονταν στον Ναό.
Μετά το πέρας τής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε σύντομο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα τού πολιτιστικού συλλόγου Αλισσαίων ‘’Πείρος’’, το οποίο παρηκολούθησε ο Θεοφιλέστατος, οι σεβαστοί πατέρες που ήρθαν από άλλες ενορίες και ο πολύς λαός. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι στον Αλισσό υπάρχει εξωκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ελισσαίο, το οποίο θα εορτάσει όπως κάθε χρόνο και φέτος. Στις 13 Ιουνίου θα λάβει χώρα ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός, ενώ στις 14 Ιουνίου, την κυριώνυμο ημέρα, θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία λειτουργία.






  

Δεν υπάρχουν σχόλια: