Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Εισήγηση ημερίδος εις τιμήν του μακαριστού Επισκόπου Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου

Ημερίδα «Ο Άνθρωπος του Θεού»

Παναγιώτατε, Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,
Σεβαστοί αδελφοί πατέρες, Οσιότατοι, Μοναχοί και Μοναχές.
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων, κυρίες και κύριοι!

          Έχοντας την ευλογία απόψε να σας καλωσορίζω σ’ αυτή την Ημερίδα που οργανώσαμε στο Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία» σας απευθύνω τον Αναστάσιμο χαιρετισμό ΧΡΙΣΤΟΣ ο αυτός εις τους αιώνας τριήμερος ΑΝΕΣΤΗ· ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
          Όσο η βαθιά συνειδητοποίηση της Αναστάσεως προβάλει στη ζωή μας φωτεινή, ειρηνική, λαμπρή και μεγαλειώδης, τόσο η χαρά στις καρδιές μας ανυψώνεται για να δοξάσει τον ευεργέτη και να ανυμνήσει τον Σωτήρα μας.
          Μέσα στην ευφρόσυνη αυτή ατμόσφαιρα, ερχόμαστε απόψε, να «ταράξουμε» σαν τα νερά στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, την μνήμη ενός ακόμα «Ανθρώπου του Θεού»,
του μακαριστού Μητροπολίτη Σιατίστης Αντωνίου, τον οποίο είχαν την ευλογία πολλοί από τους παρόντες να τον γνωρίσουν από πολύ κοντά (όπως και εγώ). Η πνευματική ζωή του Γέροντα της Σιατίστης Αντωνίου, ως αναμμένη λαμπάδα, οδήγησε πολλούς στη μετοχή του κάλλους του Τριαδικού Θεού.
          Ο μακαριστός Επίσκοπος των Τρόλεϊ και των ΚΤΕΛ, όπως τον αποκαλούσαν, υπέταξε στη διακονία της Εκκλησίας τα πολλαπλά χαρίσματά του, την υπομονή του, την φιλοκαλική ζωή του και την θεοπειθή προσευχή του. Και τώρα από ψηλά ακούει και βοηθάει όσους ευλαβικά τον επικαλούνται. Να έχουμε την ευχή και τις πρεσβείες του.
          Είχα την τύχη και την ευλογία, πολλές φορές σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, να τον συναντήσω. Ωστόσο, μία ιδιαίτερη φορά, στην οποία και επιθυμώ να αναφερθώ, ήταν αυτή, όταν ως επισκέπτης του Μοναχού και Αγίου μας Παϊσίου, το 1988 μαζί με άλλους πατέρες περιμέναμε να πάρουμε ευχή και ευλογία, ξάφνου η πόρτα άνοιξε και εισήλθε μέσα στο χώρο, ο Άγιος Σιατίστης Αντώνιος. Στη συνέχεια; Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες, στις εδαφιαίες μετάνοιες εκατέρωθεν, με χαρακτηριστικό το πνεύμα ταπεινώσεως και αγάπης των δύο εν Χριστώ αδελφών.
          Ευτυχισμένες στιγμές, πλήρης αγάπης, καθαρής πηγαίας και ταπεινής… κάτω από τη λάμψη της παρουσίας και της πληρότητας του Αγίου Πνεύματος, η ατμόσφαιρα Αγιάστηκε.
Αυτό θυμάμαι και όσο ζω δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
          Από τη θέση αυτή θεωρούμε ως χρέος μας να ευχαριστήσουμε θερμά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, ο οποίος απροηπόθετα στέκεται πάντοτε στο πλευρό μας αρωγός, αγκαλιάζοντάς μας πατρικά, συμβουλευτικά, επαινώντας δε, με κάθε ευκαιρία, τις όποιες μικρές ή μεγαλύτερες προσπάθειές μας.
          Επίσης, ευχαριστούμε και τον ποιμένα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, τόσο για την παρουσία όσο και για τη συνεισφορά του στην τιμητική αυτή εκδήλωση, για τον αοίδιμο προκάτοχό του.
          Δεσπότη μου, καλώς ορίσατε! Είναι ρήση αληθείας ότι «Ο τιμών τιμάται!». Και ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος αξίζει να τιμάται και τιμάται, αφού ξέρει να τιμά και επιπλέον να γεραίρει τη μνήμη του «ασκητή» προκατόχου του.

          Ευχαριστώ θερμώς, επίσης, τον συνεφημέριό μου π. Παναγιώτη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου καθώς και, τους Πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής και των άλλων Σχολών του Α.Π.Θ. για την συμβολή τους στη διοργάνωση της παρούσας Ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: