Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Να τερματιστούν οι συνομιλίες και να αρχίσουν υπό άλλη μορφή

Πρέπει να  τερματιστούν οι συνομιλίες στο  Κυπριακό και να αρχίσουν υπό  άλλη μορφή, δηλώνει ο Προκαθήμενος  της Εκκλησίας.
Τονίζει πως  πρέπει ο διάλογος να αφορά  τη δημιουργία ενός πραγματικά λειτουργικού, βιώσιμου και σωστού κράτους, χωρίς βέτο. Εάν θα υπάρχουν βέτο στη λύση, τόνισε, τότε αυτή δεν θα λειτουργήσει.
 Ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση  πως όπως εξελίσσονται τα πράγματα  στο Κυπριακό η λύση θα αφορά όχι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία. Πρόσθεσε πως εάν η τουρκική πλευρά όντως επιθυμεί να επιτευχθεί ένα σωστό κράτος, να εργαστεί γι'αυτό, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένα κατασκεύασμα το οποίο θα καταρρεύσει και θα βρεθούμε ενώπιον χάους. Εθεσε, το ερώτημα εάν αυτό το κράτος θέλουμε.

 Ο Μακαριώτατος  έθεσε το ερώτημα, εάν είναι  βιώσιμη η ομοσπονδία που θα  προέρχεται από όσα συμφώνησαν  ως τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις  της Κύπρου στο διάλογο. Και   μάλιστα, όπως ανέφερε, ακόμη  και εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας πει πως απεμπολεί όλα τα δικαιώματα που δίδει στην τουρκική πλευρά η Ζυρίχη, εάν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και η Τουρκία να αποδεχθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα στις συνομιλίες, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Κύπρου και να υπογραφεί η ομοσπονδία αυτή. Εάν ρωτήσει, σημείωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν μπορεί να σταθεί αυτή η ομοσπονδία, εκτιμά πως η απάντηση που θα λάβει είναι ότι δεν είναι βιώσιμη και πως θα καταρρεύσει. Αν είμαστε ειλικρινείς, είπε, με ό,τι έχουμε συμφωνήσει ως σήμερα, αν επρόκειτο να κάνουμε ομοσπονδία, είναι ένα ερώτημα εάν θα «ποσαραντώσει ή εάν δεν θα ποσαραντώσει», όπως είπε, ερωτώντας εάν αυτό το κράτος θέλουμε.
 Ο Μακαριώτατος  αναφέρθηκε και στο ρόλο και τη στάση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε τη θέση πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη απομάκρυνση του Εσπεν Μπαρθ Αιντα και παρέπεμψε στις επικρίσεις που διετύπωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικων, για τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.
 Ο Αρχιεπίσκοπος  έψεξε και τη στάση Ελληνοκυπρίων  πολιτικών, αναφορικά τον τρόπο  τοποθέτησης για ιστορικά γεγονότα. Δήλωσε πως το 1963 υπήρξε τουρκανταρσία  στην Κύπρο. Λυπάται να παρατηρήσει, σημείωσε, πως μερικοί, μάλιστα και άτομα που έχουν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, «ομιλούν ότι εσφάξαμε τους Τούρκους, χωρίς ντροπή» και πως αυτό που έγινε ήταν διακοινοτικές ταραχές. Ο Μακαριώτατος  τόνισε πως το ’63 έγινε Τουρκανταρσία και πως εάν κάποιοι είναι ανιστόρητοι, τότε να μάθουν να διαβάζουν  και λίγη ιστορία. «Εμείς τα ζήσαμε », είπε, προσθέτοντας πως «οσοι δεν τα έζησαν, τουλάχιστον να διαβάζουν ιστορία, να μαθαίνουν και να μιλούν».

 Πηγή: ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: