Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

«Περιποιήσου λίγο και το από μέσα» - Ιάκωβος


Μου μιλά η συνείδηση :
«Περιποιήσου λίγο και το από μέσα»

«Σε παρακολουθώ κάθε πρωί να κοιτάζεις με πολλή αυταρέσκεια το πρόσωπό σου στον καθρέφτη και να καμαρώνεις πόσο όμορφος είσαι. Επειδή δε αυτό το κάνεις συνεχώς δεν συνειδητοποιείς εύκολα πως αυτή η ομορφιά, που στο κάτω – κάτω δεν οφείλεται σε δικό σου κατόρθωμα αλλά είναι δώρο Θεού, είναι φυσικό να φθείρεται όχι μόνο χρόνο με το χρόνο αλλά μέρα με τη μέρα, λεπτό με λεπτό. Κι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να γεράσουν μέσα σε μερικές ώρες είτε μετά από σοβαρή αρρώστια είτε εξαιτίας κάποιου δραματικού θλιβερού γεγονότος που τους έτυχε και τους προκάλεσε τεράστια ψυχολογική αναστάτωση. Δεν πρόσεξες πως όταν συναντηθείς με κάποιο γνωστό ή φίλο σου που έχει χρόνια να τον δεις, δυσκολεύεσαι να τον αναγνωρίσεις; Επειδή ακριβώς στο μυαλό σου είναι τυπωμένη η φυσιογνωμία του όπως την ήξερες πριν από καιρό.

Βλέπεις και ξαναβλέπεις το είδωλο σου, ίσως ναρκισιστικά και μελετάς πόσα ακόμη είδη καλλυντικών θα χρησιμοποιήσεις ή πόσα είδη χαπιών και βιταμινών θα αγοράσεις για να γίνεσαι συνεχώς όλο και πιο όμορφος. Κοιτάζεις πόσο ωραία είναι η μύτη σου ή τα αυτιά σου κι αν δεις την παραμικρή κατά τη γνώμη σου ατέλεια προσανατολίζεσαι να καταφύγεις σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, με την ψευδαίσθηση ότι δεν θα γεράσεις.
Παιδί μου, ακόμα και τα βουνά φθείρονται, η θάλασσα, η φύση όλη η γη. Και να είσαι σίγουρος πως θα έρθει κάποια ώρα – μας το διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Κύριος – που όχι μόνο η γη αλλά κι οι ουρανοί και το σύμπαν ολόκληρο θα κατακαούν πρώτα και μετά θα ανακαινισθούν. Και θα καούν για να καταστραφεί η αμαρτία. Όμως πρόσεξε πολύ. Όλα τα πιο πάνω φθείρονται συνεχώς και καταστρέφονται επειδή ακριβώς είναι φτιαγμένα από ύλη. Τα μόνα άφθαρτα και αιώνια είναι τα Πνευματικά Αγαθά. Είναι ο Θεός αλλά και η αθάνατη ψυχή που σου χάρισε. Γιατί δεν είσαι μόνο σώμα, που είναι φθαρτό και θνητό. Έχεις μέσα σου την άσβεστη θεϊκή σπίθα, την ψυχή σου.
Φρόντισε λοιπόν αγαπημένε μου και μην αμελήσεις από τώρα και στο εξής καθημερινά να περιποιείσαι και να καλλωπίζεις όχι μόνο το σώμα που είναι προσωρινό και πρόσκαιρο αλλά και την αθάνατη, την ατίμητη ψυχή που το ζωοποιεί. Με ποιο τρόπο; Αν πιστεύεις πραγματικά στον Θεό και στην άμετρη αγάπη, την φροντίδα και την πρόνοια Του για σένα, έχεις καθήκον να προσπαθείς σταθερά να συμμορφώνεσαι προς την διδασκαλία και το Άγιο θέλημα Του κι όταν πέφτεις να ξανασηκώνεσαι. Να έχεις στην καρδιά σου την αγάπη και την ειρήνη του Θεού και ν’ αγαπάς, να σέβεσαι και να εκτιμάς όλο τον κόσμο. Ακόμα κι εκείνους που αμαρτάνουν, γιατί αμαρτάνεις κι εσύ. Και να μη ξεχνάς ποτέ πως ναι μεν η ψυχή είναι αθάνατη, όμως για να καταλήξει κοντά στον Θεό πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστεί πριν από την ώρα του θανάτου. Διαφορετικά θα μείνει μεν αθάνατη αλλά μακριά από τον Θεό.
          Ιάκωβος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μέσα είναι δύσκολο.
Για τους άλλους πανεύκολο και χωρίς κόπο.

Ανώνυμος είπε...

Αχ κυρ Αντώνη πώς σ' αγαπάμε
και μαζί σου
τ' άστρα μετράμε..