Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Όσιος Θεόδωρος Ηγιασμένος (16 Μαΐου)


Απόδοσις του Πάσχα (16 Μαΐου 2018)
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής του Πάσχα, δηλ. ολοκληρώνονται οι 40 ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου.
Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των σαράντα ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.
Επίσης, σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη  του Αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, του Αγίου Νεομάρτυρα Νικολάου από το Μέτσοβο και του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου.

Ο Όσιος Θεόδωρος έζησε στα χρόνια του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από τη νεανική του ηλικία επιδόθηκε στη μελέτη και εφαρμογή του λόγου του Θεού και, παρά το ότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ζούσε ζωή ασκητική.
Ακολούθησε τη μοναστική οδό, στην οποία και διακρίθηκε, μιμούμενος το παράδειγμα του πνευματικού του πατέρα, ονομαστού ασκητή και μεγάλου Αγίου, του Οσίου Παχωμίου. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Όσιος Θεόδωρος κατόρθωσε να ξεπεράσει στις αρετές όλους τους συμμοναστές του και αν και ήταν μόλις 34 ετών, ο Μέγας Παχώμιος τον όρισε οικονόμο της μονής και του ανέθεσε το διακόνημα της διδασκαλίας.
Αναγνωρίζοντας οι πατέρες τους πνευματικούς αγώνες του ασκητή Θεόδωρου, τον ανέδειξαν στη θέση του ηγουμένου, στην οποία και διέπρεψε μέχρι την οσιακή κοίμησή του το έτος 368 μ.Χ., παραμένοντας προσηλωμένος στον Αναστημένο Κύριο Ιησού Χριστό.
Ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, που με λόγους ή κείμενα εκθείασαν την προσωπικότητα και την αρετή του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου, ήταν και ο Μέγας Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας Αθανάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας.
 Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: