Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Η Κύπρος θυμάται τη μαύρη επέτειο και καταδικάζει το Ιουλιανό Πραξικόπημα του 1974


Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974.

Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι τίμησαν σήμερα τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 8.30 το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, κληρικών και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Μητροπόλεως Πάφου.

Εν συνεχείᾳ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου προέστη του μνημοσύνου. Τον επιμνημόσυνο εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης.
Κόμματα και οργανώσεις, αυτή την ημέρα, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “με βαθιά περίσκεψη και επίγνωση του χρέους μας, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά το 1974, με νωπές ακόμα τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας”.
Τόνισε, επίσης, ότι “έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, οφείλουμε να εργαστούμε με σύμπνοια για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του και να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Σε αυτή την πορεία, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και παράλληλα να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας γλώσσα και παιδεία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας”.
“Οφείλουμε, επίσης, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να παραδειγματιστούμε από τις αποτυχίες και τα αποτελέσματα της διχόνοιας, να παραμερίσουμε έριδες και μικρότητες. Λαός και ηγεσία να πορευθούμε με συλλογικότητα, συναίνεση, και με σεβασμό στην ιστορία και στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης”, κατέληξε.
Ακολούθησε τρισάγιο που τελέστηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο στους τάφους των πεσόντων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Έπειτα, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού οικονόμου π. Παναγιώτου Τσέστου και της συζύγου του Ερμιόνης, καθότι ο μακαριστός παπα-Παναγιώτης, ο οποίος χρημάτισε επί σειρά πολλών ετών εφημέριος του κοιμητηριακού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, υπήρξε φλογερός υπερασπιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέστη πάμπολλες πιέσεις κατά την περίοδο του επαράτου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974.
Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: