Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Μνήμη της Αγίας Νόννας (5 Αυγούστου)


Η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει σήμερα, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου, τα Προεόρτια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Φαβίου (Φαβιανού) επισκόπου Ρώμης, της αγίας Νόννας, μητέρας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, και  του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (†1682).
Η Αγία Νόννα ήταν ευσεβής γυναίκα, με διαμαντένιο χαρακτήρα, όπως και η αγία Εμμέλεια, μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, και η Αγία Ανθούσα, μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Η Αγία Νόννα υπήρξε κυριολεκτικά πρότυπο συζύγου και μητέρας. Ο σύζυγός της, Γρηγόριος επίσκοπος Ναζιανζού, είχε πέσει στην αίρεση των Υψισταρίων, η οποία αίρεση δεχόταν τον Ύψιστο μονοπρόσωπο Θεό και δεν πίστευε στην Τριαδικότητά του αληθινού Θεού.
Η Αγία Νόννα, με τις προσευχές της και την υπομονή της, όχι μόνο επανέφερε το σύζυγό της στο δρόμο της Εκκλησίας, αλλά αυτός διακρίθηκε ως ένας από τούς πιο λαμπρούς επισκόπους της Χριστιανικής Πίστης.
Τα παιδιά της, Γρηγόριος, Καισάριος και Γοργονία αναδείχθηκαν σε αυθεντικά κοσμήματα της Εκκλησίας.
Η Αγία Νόννα απεβίωσε ειρηνικά γύρω στο έτος 374 μ.Χ.
Σήμερα επίσης, η Εκκλησία μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της Κυριακής, ταυτόχρονα προετοιμάζει τους πιστούς με ύμνους των οποίων το θεολογικό περιεχόμενο αναφέρεται στο αυριανό πανίερο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.
«Χριστού την Μεταμόρφωσιν προϋπαντήσωμεν, φαιδρώς πανηγυρίζοντες τα προεόρτια, …»
Ας προετοιμάσουμε τον εαυτό μας να ζήσουμε τη χαρά και την ευλογία του Θαβωρίου φωτός της άκτισης Θεότητος, η οποία, ως λεπτή αύρα δροσιάς, επισκιάζει θεουργικά την ψυχοσωματική οντότητα κάθε ανθρώπου που έχει καλή θέληση.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: