Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ενημέρωση Τύπου 16-11-2018




Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ενημέρωση Τύπου 16-11-2018

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να καταλάβει ο αρχιεπίσκοπος, ότι η ταύτισή του με τον Τσίπρα, τον πρωθυπουργό που πρόδωσε τη Μακεδονία, η ταύτισή του μαζί του επί του θέματος της εκκλησιαστικής περιουσίας και της απόλυσης του κλήρου από το δημόσιο, τον εκθέτει ανεπανόρθωτα!

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα δικαιωθεί ο Ιερώνυμος θα είναι αργά για όλους σας γιατί οι ευκαιρία θα έχει περάσει.

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι ευκαιρία η απόλυση 10.000 Κληρικών, 11 - 28, τότε να απολύσουμε και σένα από τη δουλειά σου, για να μήν χάσης τέτοια μεγάλη ευκαιρία !

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους απολύει κανένας τους 10.000 παπάδες που για να κάνουν την όποια ιεροπραξία θέλουν και τυχερά. Στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά οι παπάδες τι έκαναν; Εμένα με έχουν απολύσει και όμως ζω. Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς τυχερούλια και άλλα εξτρά.

Ανώνυμος είπε...

Που τις είδες τις απολύσεις αφού θα συνεχίσουν να τα παίρνουν από το κράτος τα χρήματα. Για μένα θα πρέπει να σταματήσει η μισθοδοσία όλων των αργόσχολων κληρικών από το δημόσιο ταμείο. Οι κληρικοί του παλαιού εορτολόγιο τον μισθό τους τον παίρνουν από τους πιστούς. Αυτό να γίνει και για αυτούς της κρατούσας εκκλησίας. Γέμισαν οι ναοί παπάδες και μάλιστα από καλογέρους που υποσχέθηκαν ακτημοσύνη και μου έχουν διαμερίσματα ή μεζονέτες και σούπερ αυτοκίνητα. Να γίνει δημοψήφισμα για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Στην συντριπτική του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός θα πει όχι οι παπάδες δημόσιοι υπάλληλοι όχι χρήματα από το δημόσιο. Πηγαίνω στην εκκλησία αλλά δεν αντέχω να βλέπω στον ναό 4 παπάδες και ένα διάκο. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Δώσε μου απάντηση σε παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Προχθές σε κοιμητηριακή ενορία εμφανίσθηκαν 3 παπάδες, και πήραν ο καθένας από 20 ευρώ στην κηδεία, για μισή ώρα οι δύο, και τρία τέταρτα με την ταφή ο άλλος. Ποιος παίρνει εξτρά 20 ευρώ το μισάωρο που θέλουν και μισθό. Να ο μισθός τους ψέλνοντας, ούτε στην οικοδομή να κουραστούν, ούτε στα απορριμματοφόρα του δήμου να έχουν την βρωμιά και την δυσοσμία.

Ανώνυμος είπε...

Η Πολιτεία διοικεί. Η εκκλησία να μάθει να υπακούει στην Πολιτεία ή να ανεξαρτητοποιηθεί από Ν.Π.Δ.Δ.
Δεν κυβερνά η Ιεραρχία αλλά η Κυβέρνηση με την συναίνεση της Βουλής των Ελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτός ο πόλεμος εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο οποίος σε όλη του την ζωή υπηρέτησε με συνέπια την Εκκλησία και φρόντισε όσοι ολίγοι την ιερό κλήρο. Σε λίγα χρόνια οι σημερινοί υβριστές του θα που «Συγνώμη» τότε όμως η ευκαιρία διασώσεως του μισθολογίου του ιερού κλήρου θα έχει χαθεί.
Κρίμα που ο κομματισμός και οι ακρότητες πολεμούν την πρόταση αυτή που κατάρτισε ο Μακαριώτατος.
π. Ματθαίος, εφημέριος

π. Geras Imos είπε...

Θέλω να καταθέσω μια άποψη ως ταπεινός κληρικός της Μητροπόλεώς μας. Ελπίζω να μου επιτραπεί μόνο... Οχι από τον blogger ή απ' την προϊσταμένη μου αρχή αλλά απ' τους υπόλοιπους: τους εδώ σχολιαστές, κάποιους που μου πετάνε δημοσίως μπιχτές στη Βότση κτλ (δόξα τω Θεώ έχουμε Μητροπολίτη που δεν μας λογοκρίνει). Δεν πληρώνομαι απ το κράτος, όπως και άλλοι 6 στην Μητρόπολή μας, παρά μόνο περιμένουμε το επίδομα που δίνει η Μητρόπολή μας ανάλογα με τις δυνατότητές της. Και χιλιο-ευχαριστώ τον Μητροπολίτη ο οποίος μας στηρίζει πραγματικά με ό, τι μπορεί ... Και δεν ανησυχώ για όσα θέλει να κάνει ο Τσιπρας διότι δεν μπηκα στο ράσο για να "φαω". Και σαν αμισθος 7 μήνες, ο Θεός δεν έχει αφήσει να πεινάσει η οικογένεια μου. Απ όσο ξέρω ούτε των άλλων 6 αδελφών ... Δεν καταλαβαίνω όμως τι φταίνε οι υπόλοιποι ιερείς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι (υπερ)πολυτεκνοι, οι οποίοι αγωνίζονται να κάνουν έργο στις ενορίες τους. Δεν καταλαβαίνω τι φταίνε να μείνουν μισθολογικά ξεκρέμαστοι εν μια νυκτί επειδή κάποιοι το αποφάσισαν στα κρυφά... Γνωρίζετε αν και πόσα βγάζουν απ τα τυχερά που έτσι απλόχερα κατηγορείτε μερικοί; Ποιος ιερέας ζήτησε τυχερά ; Προσωπικά γνωρίζω ότι αν ζητήσουν, το κάνουν για τα έξοδα του ναού διότι ο κόσμος στα Μυστήρια θέλει να ανάβουμε όλους τους πολυελέους και τους προβολείς και να σκορπάει το ρύζι δεξιά και αριστερά λες και αυτό θα μαζευτεί μόνο του ή οι νεωκόροι χρωστάνε σε μερικούς για να κάθονται να μαζέψουν τα ρύζια λες και δεν έχουν οικογένειες και παιδιά που τους περιμένουν σπίτι. Και πόσα τέλος πάντων είναι αυτά τα τυχερά; Γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές είναι 6 και 10 €; Ότε και αν και χωρίς να ζητήσει κανείς ... Επειδή δεν θέλουμε να πάμε στην ενορία μας για το Μυστήριο αλλά θέλουμε το εφέ με τις σκάλες του Αγ. Αντρέα, της Αγ. Σοφίας, της Παντανασσας...
Ας γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους και ας δώσουν στην Εκκλησία όσα της ανήκουν. Το είπε κάποτε ο μακαριστός Σεραφείμ στον "εθνάρχη" : Βεβαίως, να χωρίσουμε τα τσανάκια μας. Όταν όμως το ίδιο το Κράτος καταπατά τα οικόπεδα της Εκκλησίας βλέπετε Δικαιοσύνη; Για ποιο Ταμείο Αξιοποίησης μιλάμε ; Γιατί δεν αποδίδει το Κράτος στην Εκκλησία όσα της ανήκουν; Μήπως κάποιοι θέλουν την Εκκλησία φτωχοποιημένη; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα αφήσουμε την ιερωσύνη μας; Μήπως νομίζουν ότι θα εξαφανίσουν τους ιερείς; Ο Θεός μας έδωσε την ιερωσύνη, Αυτός μας συντηρεί. Αλλά αν θέλουμε Δικαιοσύνη, να δώσει το Κράτος πίσω τα κλεμμένα. Να δούμε μετά πού θα βρεθούν λεφτά για να υπόσχονται θέσεις εργασίας στα πρόβατα - ψηφοφόρους τους (όλα τα κόμματα). Να δούμε μετά τι περιουσία θα μείνει στο Κράτος. Δεν θέλουν Διαχωρισμό. Θέλουν Διασυρμό, Διαπόμπευση και Φτωχοποίηση. Δυστυχώς κάποιοι υμέτεροι, συγχαίρουν και τους πολιτικούς για τις αντιεκκλησιαστικές διαθέσεις τους. Το αν θα δικαιωθούν, δεν το γνωρίζω και δεν το νομίζω. Όταν τα παιδιά σου αισθάνονται προδομένα απο σένα, δεν μπορείς να αισθάνεσαι δικαιωμένος...
ΥΓ.: Μακάρι εμείς οι ρασοφόροι να θυμόμασταν ότι έχουμε φωνή και όταν προσβάλλουν την Ορθοδοξία. Μακάρι να απαιτούσαμε ιερατικές συνάξεις και όταν ψηφίζονταν αντιπατερικές θέσεις στο Κολυμπάρι, όταν προδιδεται η Πίστη μας. Όχι μόνο όταν κινδυνεύει ο μισθός και η σύνταξη γιατί μας κοροϊδεύει ο κόσμος...

Άμισθος διάκονος της Μητροπόλεως Πατρών

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΣΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ...
Μητροπολίτης Πειραιώς

1)Το Ελληνικό Δημόσιο δέν μισθοδοτεῖ μόνο τούς Ὀρθοδόξους Κληρικούς καί ὁρισμένους ἀπό τούς Ἐκκλησιαστικούς Ὑπαλλήλους Ἱ. Μητροπόλεων ἀλλά,
καί τούς μουφτῆδες καί ἱεροδιδασκάλους Δ. Θράκης καί μάλιστα τούς μουφτῆδες μέ βαθμό καί μισθολόγιο Γεν. Διευθυντοῦ Ὑπουργείου.

2)Ἡ κρατική συμβολή στήν μισθοδοσία τοῦ Κλήρου ξεκίνησε τό 1945 πρίν ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἀναγνωρισθεῖ expresis verbis ἀπό τό νομοθέτη ὡς ΝΠΔΔ τό 1969. Ἡ δικαιοπολιτική θεμελίωσι τῆς μισθοδοσίας ἀπό τό Κράτος εἶναι ὅτι ἡ μισθοδοσία τοῦ Κλήρου καί ἡ Ἐκκλησιαστική ἐκπαίδευση ἔχουν ἀναληφθεῖ ἀπό τό Κράτος ὡς μία μορφή ἀφηρημένης, «κατ’ ἀποκοπή» ἀποζημίωσης πρός τήν Ἐκκλησία γιά τήν Ἐκκλησιαστική, ἰδίως μοναστηριακή περιουσία πού περιῆλθε στό Κράτος καί διακρατεῖται ἀπό αὐτό χωρίς καμμία ἀποζημίωση τῆς Ἐκκλησίας.

3) Τό 1994 ὁ Ν. 1700/1987 πού θεωρήθηκε συνταγματικός ἀπό τά Ἐθνικά Δικαστήρια ὁδήγησε σέ καταδίκη τῆς Ἑλλάδας καί κρίθηκε ἀντίθετος στήν Εὐρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τοῦ Ἀνθρώπου (ΕΣΔΑ, 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ἄρθρο 1, Προστασία περιουσίας) μετά τήν προσφυγή 5 ἱερῶν Μονῶν (Ἄνω Ξενιᾶς Βόλου, Ἁγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Μετεώρων, Χρυσολεοντίσσης Αἰγίνης καί Μ. Σπηλαίου Καλαβρύτων) πού δέν ὑπέγραψαν τή σύμβασι τῆς 11/5/1988 καί 3 Ἱ. Μονῶν ( Ἀσωμάτων Πετράκη, Ὁσίου Λουκᾶ Βοιωτίας καί Φλαμουρίου Βόλου) πού ὑπέγραψαν τήν σύμβασι τοῦ 1988.

Μέ τήν ὑπ’ ἀριθμ. 10/1993/405/483-484 Ἀπόφασι τοῦ ΕΔΔΑ οἱ μονές πού δέν ὑπέγραψαν τήν σύμβασι ἐδικαιώθησαν,
ἐνῶ οἱ 3 μονές πού ὑπέγραψαν τήν σύμβασι ἀπερρίφθη ἡ προσφυγή τους.
4)
Ἑπομένως τό σημεῖο 5 τοῦ πλαισίου συμφωνίας μέ τό ὁποῖο ἡ Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει ὅτι παραιτεῖται «κάθε ἄλλης ἀξίωσης γιά τήν ἐν λόγῳ ἐκκλησιαστική περιουσία» εἶναι ὀλέθριο, διότι ἀπογυμνώνει τήν Ἐκκλησία ἀπό τό μόνο διαπραγματευτικό Της δικαιοπολιτικά ὅπλο, στερώντας της διηνεκῶς τήν δυνατότητα προσφυγῆς τόσο στά Ἐθνικά ὅσο καί στά Εὐρωπαϊκά Δικαστήρια σέ περίπτωσι καταστρατηγήσεως τῆς συμφωνίας καί μάλιστα ὅταν ὑφίσταται σχετικό δεδικασμένο ἀπό τό ΕΔΔΑ μέ τήν παραπάνω ἀπόφασι.
5)
. Σημειωτέον ὅτι μέ πρόσφατο Νόμο περιέρχεται στίς Ἱ. Μητροπόλεις ἡ περιουσία τῶν διαλελυμένων Ἱ. Μονῶν καί ἑπομένως ἡ περιουσία τῶν 412 Μοναστηρίων πού διέλυσε καί δήμευσε ἡ Βαυαρική Ἀντιβασιλεία καί διακατέχει σήμερα ἡ Ἑλληνική Πολιτεία εἶναι ἀπαιτητή ἀπό τίς Ἱερές Μητροπόλεις καί τό ὕψος της δυσθεώρητο ΑΦΟΎ τό 1997 ἐπεδικάσθη στίς πέντε δικαιωθεῖσες Μονές τό ποσόν τῶν :
ΟΚΤΩ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ( 8.800.000.000 )Εὐρώ.!!!!!

6) Ἡ παντελής ἔλλειψη ποινικῆς ρήτρας ἀπό τό πλαίσιο συμφωνίας καί μετά ἀπό τήν προτεινομένη παραίτησι τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό «κάθε ἄλλη ἀξίωση γιά τήν ἐν λόγω Ἐκκλησιαστική περιουσία», δημιουργεῖ μεῖζον θέμα διότι καταδεικνύει τό πλαίσιο συμφωνίας ὡς λεόντιο σύμβασι ὑπέρ τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου!''

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΟΣΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ... ηδη τους ξερει το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ και τους αναγνωρίζει ως ΚΑΛΟΥς ΟΙΚΟΝΟΜΟΥς .

Ανώνυμος είπε...

π. Ματθαίε,

Αμφισβητείτε τις θέσεις της Ιεραρχίας ,και χαρακτηρίζετε αρνητικά και αναίτια , όσους Ιεράρχας είχαν το θάρρος τεκμηριωμένα να αρνηθούν την ''συμφωνία ΄΄ που δέχθηκε ο Ιερώνυμος , χωρίς προηγούμενη συζήτηση στην ΙΕΡΑΡΧΙΑ ;
και τόλμησε σαν άλλος Πάππας , να συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό;;;
Λυπάμαι για τη θέση σας.κρύβει ίσως ιδιοτέλεια .
Διερωτώμαι γιατί ακομα δεν έχει αναλάβει τις ευθυνες του και ΔΕΝ έχει υποβάλλει τη ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ του.
''ΕΜΕΤΡΗΘΗ - ΕΖΥΓΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΘΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΛΛΕΙΠΗΣ''

Ανώνυμος είπε...

Η Κυβέρνηση Σαμαρα δεν έκανε καμμία απόλυση, 12 - 13. Απλώς έκλεισε την ΕΡΤ για τέσσερεις μήνες, και κατόπιν την άνοιξε με την επωνυμία ΝΕΡΙΤ, και προσέλαβε τους ίδιους εργαζόμενους, διότι υπερίσχυσαν των υπολοίπων που έκαναν αίτηση, λόγω προυπηρεσίας. Ασφαλώς καταργήθηκαν μερικοί Οργανισμοί, που δεν είχαν πλέον αντικείμενο εργασίας, αλλά οι υπάλληλοι μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να απολυθή κανείς.
Οι τέσσερεις παπάδες και ο διάκος, 8 - 21, κάνουν αυτό που κάνουν και οι 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που "εργάζονται" στο Δημόσιο. Να επισκεφθής Υπηρεσίες, Περιφέρειες, Δήμους, Δικαστήρια, Σχολεία (21 ώρες εργασία την εβδομάδα maximum) και θα δείς τί κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Να παραιτηθούν αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα και παραπλανούν όλους εμάς. Ο Ιερώνυμος και τινές άλλοι στάθηκαν ΑΞΙΟΙ της αποστολή και της υπερασπίσεως των δικαιωμάτων μας. Προσωπικά δεν με νοιάζει ο μισθός του εφημερίου είμαι εκπαιδευτικός. Έχω μάθει στην εργασία και στην διακονία της Εκκλησίας. Αλλοίμονο στους άλλους αδελφούς σε ελάχιστα έτη που θα μείνουν στην ψάθα αν δεν υπάρξουν αμοιβαίες συμφωνίες σήμερα.
π. Ματθαίος

π. Geras Imos είπε...

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων το να μείνουν ξεκρεμαστοι οι ιερείς και να μπει σε Ταμείο η Εκκλησιαστική περιουσία; Υπάρχει αυτό το ταμείο απ το 2013. Ειδατε να γίνει τίποτα; Υπεράσπιση το ουδετεροθρησκο κράτος;

Ανώνυμος είπε...


Απο το Βήμα της Κυριακής 18/11/18

1)
'' ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ''
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΙΑ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ...

2) Στη Συνεδρίαση της ΔΙΣ ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ (Μεσογαίας Νικόλαος ,Πατρών Χρυσόστομος )''

Και ο νοών νοείτω......για τις δημοκρατικές διαδικασίες στη ΔΙΣ , άν αληθεύουν τα γραφόμενα στο Βήμα.



Ανώνυμος είπε...



Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ άμεσα οφείλει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ
γιατί για ένα τόσο καίριο Εκκλησιαστικό Θέμα, χωρίς καμμία σχετική εξουσιοδότηση από το Σώμα της Ιεραρχίας , προχώρησε σε
''προ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ ''με το Πρωθυπουργό.... λειτουργώντας έτσι με νοοτροπία ολοκληρωτική.

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς εκ των Αρχιερέων τολμά να ζητήσει την παραίτηση του ΑΞΙΟΥ Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη. Ντροπή σε όσους γράφουν και αναπαράγουν τοιούτα ψεύδη.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν υπήρχαν οι μεθοδεύσεις των γνωστών γεγονότων «τρόικας» μετά την κοίμηση του Σεραφείμ θα είχε εκλεγεί ο Ιερώνυμος και θα είχαν τακτοποιηθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτεία και την Εκκλησία. Τότε όμως έδρασε η παραπληροφόρηση ξανά όπως τώρα και επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη των πραγμάτων.
Δεν υπήρξε τότε σκάνδαλο στον ΟΔΕΠ ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών ΜΟΝΟ διαπίστωσε λογιστικές παραλείψεις και παρατυπίες, που όμως δεν αλλοίωναν το αποτέλεσμα. Οι εκλογές έγιναν κάτω υπό αυτές τις μεθοδεύσεις. Την όλη υπόθεση πλήρωσε με την ζωή του ο Κερνίτσης Λεόντιος γενικός διευθυντής του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας και βέβαια ο Θηβών Ιερώνυμος τον οποίον η «τρόικα» κατάφερε να σπιλώσει προσωρινά και να χάσει έτσι τον θρόνο. Αν είχε τότε εκλεγεί θα ήταν άλλη η πορεία της Εκκλησίας. Τότε τους πέρασε τώρα ΟΧΙ.

Ανώνυμος είπε...

Μην μιλήσω 4 και 12 για την παραγωγική ποιμαντική εργασία των κληρικών που δεν πατούν στην ενορία. Τους ζητάς και έχουν πάει τα παιδιά στο σχολείο ή στο φροντηστήριο ή στο γυμναστήριο. Πας για εσπερινό και ο νεωκόρος λέει έφυγε για κάτι έκτακτο (καφέ). Το μόνο που κάνουν μια λειτουργία και τίποτα άλλο. Για όλα τα άλλα θέλουν χρήματα. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να τεμπελιάζουν αλλά είναι στην δουλεία. Οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο κλπ μόνο στην εκκλησία υπάρχει αναρχία.

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης στους αντιχριστιανικούς νόμους, που ψηφίζονται τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να καταλάβουμε ποιά "άλλη πορεία" θα είχε πάρει η Εκκλησία, όπως λές 1 - 11.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν εγώ ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος προτείνω οι παπάδες να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Να γίνεται ετήσιος διαγωνισμός στις ενορίες και να επιλέγεται ο καλύτερος αξιοκρατικά. Έτσι η ελεύθερη αγορά θα λύσει το πρόβλημα διπλά: (α) θα ελαχιστοποιήσει τις απολαβές τους προς τα κάτω και (β) θα γεμίσει τις ενορίες Αρίστους. Πώς σας φαίνεται;
Άρης Κ.