Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Εκδήλωση από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων – Παράρτημα Πατρών - Σοφίας Καυκοπούλου


Εορτή Τριών Ιεραρχών
Εκδήλωση από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων – Παράρτημα Πατρών
της Σοφίας Καυκοπούλου

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των Τρισμεγίστων Φωστήρων τής Τρισηλίου Θεότητος. Την ίδια ημέρα, το Παράρτημα Πατρών τής Π.Ε.Θ. (Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων), διοργάνωσε εκδήλωση στη Διακίδειο Σχολή Λαού, η οποία ήταν αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες Αγίους, Ιωάννη Χρυσόστομο, Βασίλειο τον Μέγα και Γρηγόριο τον Θεολόγο.
Την εκδήλωση άνοιξε η Βυζαντινή Χορωδία τού Ε.Α.Π. (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον θεολόγο καθηγητή & πρόεδρο τού Παραρτήματος Πατρών τής Π.Ε.Θ. κ. Παναγιώτη Γκουρβέλο.
Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος από την Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών στο σύγχρονο κόσμο». Ο πολυγραφότατος π. Βαρνάβας, έθιξε σημαντικές πτυχές τής διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών που καθιστούν πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα τους προς το σύγχρονο άνθρωπο.
Δεν πρόκειται πολύ απλά για θεωρήματα μιας άλλης εποχής, αλλά ιδίως μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι Άγιοι Ιεράρχες δίνουν λύσεις που αποδεικνύονται σα να γράφτηκαν για εμάς και όχι 1600 χρόνια πριν!
Παρά την κακοκαιρία το βράδυ τής Τετάρτης, η ευρύχωρη αίθουσα τής Διακιδείου υπήρξε κατάμεστη, ωστόσο –δυστυχώς- η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έδωσε σύσσωμη το παρών, όπως θα έπρεπε, προς όφελος τής παιδείας και των νέων. Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετοί νέοι, εκπαιδευτικοί και μη, σε πείσμα των καιρών, βρέθηκαν στη Διακίδειο.
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πως έχει γίνει μια συνηθισμένη αργία και δε θυμίζει σε τίποτα θρησκευτική εορτή αφιερωμένη στους προστάτες Αγίους τής Παιδείας. Πολλοί μαθητές δε γνωρίζουν ποιοι είναι οι Τρεις Ιεράρχες, τα ονόματά τους, το βίο τους και τα μηνύματά τους. Τα σχολεία δεν προβαίνουν πια σε εκκλησιασμό εκείνη την ημέρα, ούτε κάποιος καθηγητής αφιερώνει λίγο χρόνο για να δώσει το στίγμα τής εορτής. Σε μια εκμοντερνισμένη κοινωνία, ίσως οι Τρεις Ιεράρχες φαντάζουν απαρχαιωμένο φονταμενταλιστικό κατάλοιπο, όμως αν ενσκύψουμε χωρίς παρωπίδες στο έργο τους, στο βίο και τα συγγράμματα, θα δούμε ότι δίνεται ο πιο υγιής τρόπος πίστης και μάλιστα ενδυναμώνεται το φρόνημα και διδάσκεται ο αληθινός ανθρωπισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: