Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην Γαλλία

 Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+
Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην Γαλλία
Συνεχίζοντας την συμμετοχή του στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+, που υλοποιεί με σχολεία από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Καράτουλα επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη Ταρνός της Γαλλίας. Εκεί σε συνεργασία με το τοπικό Κολλέγιο Λανγκεβέν Βαλλόν ήρθε σε επαφή με την τοπική παραγωγή και τις παραδόσεις της Χώρας των Βάσκων και του Λαντ, που αποτελούν τις περιοχές της ΝΔ Γαλλίας, από τις οποίες αντλούν τα θέματα οι Γάλλοι εταίροι του Προγράμματος.

 Ομάδα 7 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών, αποτελούμενη από την Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου και καθηγήτρια Γαλλικών κ. Ανδρομάχη Λέλλα και τον φιλόλογο του Σχολείου και υπεύθυνο υλοποιήσεως του Προγράμματος κ. Γεώργιο Κουρκούτα κατέφθασε στις 7 Απριλίου στο Αεροδρόμιο του Μπιαρίτζ, από όπου οι μαθητές μεταφέρθηκαν στις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν.
Μέσα στην εβδομάδα αυτή της φιλοξενίας όλες οι αποστολές είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την παραδοσιακή μορφή ζωής της αγροτικής Κοινωνίας (με επίσκεψη στο Οικολογικό Μουσείο-παραδοσιακό χωριό στο Μαρκέζ κοντά στο Μπορντώ), την εκτροφή πάπιας (σε οργανωμένη βιολογική μονάδα στην Γκος), αλλά και την αγροτική παραγωγή που αφορά την μελισσοκομία στην Μπαγιόν και την καλλιέργεια πιπεριάς στην Εσπελέτ των Πυρηναίων, που ως αγαθό χρησιμοποιείται σε πλήθος φαγητών. Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε σε όλους η επίσκεψη σε Εργαστήριο Σοκολάτας στην Μπαγιόν (μία πόλη που θεωρείται ως η «πρωτεύουσα της Σοκολάτας» στην Γαλλία, λόγω της γειτνιάσεώς της με τον Ατλαντικό Ωκεανό, από όπου έρχονταν για αιώνες οι καρποί των φυτειών της Αμερικής), ενώ μία ημέρα αφιερώθηκε στην επίσκεψη στο τοπικό λιμάνι, από όπου τα πλούσια αλιεύματα ταξιδεύουν για όλην την Γαλλία και το Εξωτερικό.
Οι Έλληνες μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σχολικές τάξεις, όπου γίνονταν μαθήματα του Κολλεγίου, ενώ ανάλογη υποδοχή ετοιμάστηκε από την Διοίκηση  του Σχολείου, στην οποία η Ελληνική Αποστολή προσέφερε αναμνηστικά δώρα από την Ηλεία και ένα γλυπτό με την θεά Αθηνά δόθηκε στον Διευθυντή κ. Φριγκόν, γνώστη της Αρχαίος Ελληνικής Φιλοσοφίας. Την τελευταία ημέρα παρουσίας τους στην περιοχή το Κολλέγιο παρέθεσε μεγάλη δεξίωση και εορτή με παραδοσιακούς χορούς, με ξυλοπόδαρους, κάτι που εντυπωσίασε τους πάντες. Προσφέρθηκαν μάλιστα αναμνηστικά και από το Κολλέγιο και από τον Δήμαρχο του Ταρνός σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής, που το πρωί της Παρασκευής 12 Απριλίου αναχώρησε για Μπιαρίτζ, Παρίσι, Αθήνα και, τέλος, Καράτουλα, με τις καλύτερες εντυπώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: