Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Μνήμη του οσίου Αθανασίου του Ομολογητού (22 Φεβρουαρίου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αρίστωνος, επισκόπου Αρσινόης στην Πάφο, του οποίου η Επισκοπή ανασυστήθηκε το 1996, επί Μητροπολίτου Πάφου Χρυσοστόμου, νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Επίσης σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ανθούσης και του Οσίου Αθανασίου του ομολογητού.
Ο Όσιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από μικρός είχε την επιθυμία να ακολουθήσει τη μοναχική οδό. Σε νεαρή ηλικία κατέφυγε στη Μονή του Παυλοπετρίου, που βρίσκεται κοντά στη Νικομήδεια και έλαβε το μοναχικό σχήμα.

Διακρίθηκε στην άσκηση και σε κάθε αρετή, σε σημείο που να συνδέεται πνευματικά με ονομαστούς πατέρες, όπως τον Θεόδωρο Στουδίτη και Ιωάννη, ηγούμενο της Μονής Καθαρών. Αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων, συμβάλλοντας στην αναστήλωση των ιερών εικόνων. Η αντιεικονομαχική δράση του τον ενέπλεξε σε μεγάλες ταλαιπωρίες, αφού, με διαταγή του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και υπέστη εξορίες.
Οι μέχρι τέλους του βίου του αγώνες για την επικράτηση της Ορθοδοξίας τον ανέδειξαν σε ομολογητή της πίστεως και αποτελούν για τους Χριστιανούς κάθε εποχής αξιόπιστο παράδειγμα προς μίμηση.
 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Οι μέχρι τέλους του βίου του αγώνες για την επικράτηση της Ορθοδοξίας τον ανέδειξαν σε ομολογητή της πίστεως και αποτελούν για τους Χριστιανούς κάθε εποχής αξιόπιστο παράδειγμα προς μίμηση."

Ακούνε οι οικουμενιστές και οι χειροκροτητές τους;;;