Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΤΗ - του Δημ. Ιωάννου


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ  ΔΕΣΠΟΤΗ

του Δημ. Ιωάννου  
Οικονομολόγος

Την ευχή Σου Δέσποτα μου,
Θα με συγχωρέσεις για τον ενικό, αλλά η γνωριμία τόσων ετών που έχουμε , μου το επιτρέπει.
Με θυμάσαι; Είμαι ο Δημητράκης, που πηγαίναμε μαζί στο  σχολείο, ο διπλανός σου, ο γείτονας σου; Θυμάσαι που παίζαμε μαζί στα χωράφια και τρέχαμε στα βοσκοτόπια; Θυμάσαι που πηγαίναμε μαζί τις εκδρομές και εσύ όλο έψαχνες κανένα ερημοκκλήσι να χωθείς μυστικά για να προσευχηθείς; Θυμάσαι πόσο σε θαυμάζαμε όλοι στο χωρίο, όχι επειδή ήσουν ψηλός κι λεβέντης, αλλά επειδή ήσουν σωστός σε όλα σου. Μετρημένος στις κουβέντες σου, προσεχτικός στις παρέες σου, σκεφτικός στις αποφάσεις σου, σταθερός στις επιλογές σου.
Θυμάμαι πόσο περήφανους μας έκανες όλους όταν  αρίστευσες στο Πανεπιστήμιο κι πήγες στην Ευρώπη για σπουδές. Θυμάμαι πόσο ξάφνιασες τους πάντες όταν εγκατέλειψες την ακαδημαϊκή καριέρα  για να γίνεις μοναχός!
Πόσο παλληκάρι στάθηκες όταν άφησες τους τίτλους και  καριέρες για να ντυθείς στο μαύρο ράσο. Θυμάμαι τον  γέροντα σου πόσο περήφανα μιλούσε για σένα. Θυμάμαι που προσευχόταν  για να τον διαδεχτείς και να γίνεις Δεσπότης.
Και πράγματι ο Θεός τα κανόνισε έτσι κι έφτασες ψηλά, πολύ ψηλά. Και όσο υπέμενες σε ευλογούσε και έφτανες ψηλότερα. Και χαιρόμαστε σήμερα και σε θαυμάζουμε που σε βλέπουμε έστω κι από μακριά Δεσπότη της Εκκλησίας μας.
Όμως τώρα τελευταία Δέσποτα μου, και παλιέ μου φίλε, μας στεναχώρησες. Με τούτα κι με τα άλλα ο κυβερνήτης αυτού του τόπου έκλεισε τις εκκλησίες.  Δεν έχει σημασία αν το έκαναν κι σε άλλες χώρες. Εδώ είναι Ελλάδα, μία χώρα Συνταγματικά χριστιανική  κι ορθόδοξη!
 Με τούτα κι με τα άλλα, οι προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας πήγαν στα δικαστήρια ιερείς κι αρχιερείς γιατί λειτούργησαν!
Με τούτα κι με τα άλλα , αστυνομικοί περιπολούσαν ναούς σαν να πρόκειται για γιάφκες τρομοκρατών.
Με τούτα κι με τα  άλλα, σταμάτησαν οι νεανικές συντροφιές, τα κατηχητικά κι τα κηρύγματα, ενώ τα σχολεία  κι οι παιδικοί σταθμοί είναι ανοιχτά.
Με τούτα κι με τα άλλα ,  πάμε από μήνα σε μήνα για να δούμε πόσοι θα επιτρέπονται  να μπούν στις εκκλησίες, όταν τα μαγαζιά κι τα ξενοδοχεία άνοιξαν με μία διαταγή.
 Με τούτα και με τα άλλα, ο κάθε άθεος ή πληρωμένος γιατρός, υπουργός, δημοσιογράφος βλασφημεί  το Θεό σου και Θεό μας!
 Με τούτο κι με τα άλλα, φτάσαμε στο κατάντημα να διαπραγματευόμαστε την Αγία Κοινωνία! Τα ιερά  και τα όσια της πίστης που ούτε ο  σατανάς  ο ίδιος  δεν έχει κάνει.
Κι εσύ μας πίκρανες, γιατί σώπασες. Μας πίκρανες γιατί προσπάθησες να καλύψεις το διωγμό. Ξέρω είμαι βέβαιος, ότι το έκανες για να μη διασπαστεί η Εκκλησία. Το έκανες για να μη γίνει χειρότερο κακό.
 Όμως, σου το φωνάζω εγώ Δέσποτα μου, ο παλιός σου φίλος, ως εδώ! Η ανεκτικότητα έχει τα όρια της κι αν τα ξεπεράσουμε θα χάσουμε μια για πάντα την Ορθοδοξία. Μην ακούς τους γύρω σου…. αυτοί είναι λερωμένοι, εσύ δεν είσαι. Μη σε παρασύρουν, μην επιτρέψεις να σε πιέσουν σε υποχωρήσεις κι σκέψεις που εσύ δε θα έκανες ποτέ.
Μίλα, με τον τρόπο που εσύ ξέρεις και βάλε ένα τέλος σε αυτό το διωγμό. Ανασκούμπωσε τα μανίκια και ξεκίνα με τον τρόπο που εσύ ξέρεις να σώσεις , όχι αυτή τη φορά ένα ξωκλήσι από το γκρέμισμα, αλλά ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία από το να γίνει μνημείο!
Μη διστάζεις Δέσποτα μου, έχεις μαζί σου όλο το λαό που θα σε υπεραγαπήσει για τον αγώνα σου και πάνω από όλα έχεις μαζί σου τον ίδιο το Θεό.
Αναλογίσου , μήπως σε έκανε Δεσπότη , μόνο και μόνο  για να σώσεις το καράβι Του τούτη τη δύσκολη ώρα; Αναλογίσου την ευθύνη σου απέναντι στην  ιστορία . Αναλογίσου την απολογία σου στον Κύριο μας. Αναλογίσου  τόσα  χρόνια θυσίας μέσα στο μαύρο ράσο.
Δέσποτα μου, συγχώρα με, αλλά σου μιλώ με αδελφική αγάπη. Αναμένω να δω την απόφαση σου κι ως τότε θα προσεύχομαι στο Θεό  για σένα…
Ο αδελφός σου, ένας απλός χριστιανός

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινδυνεύει ο κ. Ιωάννου να θεωρηθεί συνομοσιολόγος, από μητροπολίτες αλλά καί από τόν φίλο του καί συμμαθητή Δεσπότη!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο θρόνος ο ΔΕΣΠΟΤΙΚΌΣ δέν τα λογαριάζει αυτά..... βλέπει μπροστά καί όχι πίσω.....

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΊΑΣ ΕΊΧΕ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΤΟ ΘΆΡΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΊΖΕΤΑΙ....

Ανώνυμος είπε...

Δυνατος ο λογος του κ.Ιωαννου.Ξυπναει τις ναρκωμενες καρδιες των ελληνων.Μηπως ειναι καιρος για γενναιες αποφασεις?Καπως ετσι δεν ξεκινησαν οι μεγαλοι αγωνες του εθνους?"Αντιστηθη κατα του διαβολου"

Ανώνυμος είπε...

Οι Δεσποτάδες μέχρι να χειροτονηθούν γράφουν..... μετά ξεγράφουν...
Υπάρχουν βέβαια καί οι εξαιρέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Δυσκολη εποχή για Μητροπολίτης...

Ανώνυμος είπε...

Ο αντίχριστος δε θα έλθει από εντελώς άπιστους και εχθρούς της Εκκλησίας. Δεν ενδιαφέρει τον πονηρό ο άθεος, αυτόν τον έχει στο χέρι και φυσικά δεν τον πολεμάει. Πολεμάει τον πιστό, πολεμάει άγρια τον άνθρωπο του Θεού, κι αυτόν θέλει να υποσκελίσει. Άρα ο Θεός δοκιμάζει του καθένα τη πίστη, πόσο πια αυτός που λέει ότι με ακολουθεί το κάνει πράξη με θέρμη; Δε μας θέλει χλιαρούς και όσοι γνωρίζουν περί τα θεολογικά ΄το ξέρουν καλά. Είμαστε όμως χλιαροί, η ζέση μας φτάνει μέχρι εκεί που δε θα αγγίσει τον εαυτό και τα του εαυτού! Εμείς οι χλιαροί χριστιανοί δυστυχώς οικοδομούμε το δέντρο πάνω στο οποίο θα καθίσει ο Αντί του Χριστού. Δεν ομολογούμε όπως μας θέλει ο Χριστός.

Ανώνυμος είπε...

Για να κρίνεις έναν Επίσκοπο πρέπει να γνωρίζεις τους αγώνες και τις αγωνίες του. Ο σοφός λαός λέει «όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει»

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον ανώνυμο 3:14

Αδελφέ(ή) μου,
Ο διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη και Χαρδαλιά πάνω στον οποίο στηρίχτηκε και τον οποίο διάβασε ο πρώην Αιγιαλείας κατά τη διάρκεια του αφορισμού είναι fake.

Δημιουργήθηκε από γνωστό ιστοχώρο με σκοπό να σατυρίσει τις θεωρίες συνωμοσίας και όλα όσα ακούγονται αυτόν τον καιρό.

Δεν χρειάζονται τρομερά επιχειρήματα για να φανεί ότι ο διάλογος είναι προϊόν σάτυρας και όχι αυθεντικός.

Αρκεί κάποιος να έχει λογαριασμό στο facebook για να διαπιστώσει με πρώτη ματιά ότι έχει πέσει photo shop.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχω την αφέλεια να πιστεύω ότι τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Χαρδαλιάς έχουν συνειδητή σχέση με την Εκκλησία και τα Μυστήρια.

Κ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πρώην Αιγιαλείας μπορεί νά έκανε ή κάνει λάθη....
Όμως ένα είναι σίγουρο , ότι δε διστάζει όταν χρειαστεί να σπάσει αβγά...

Ανώνυμος είπε...

Ας σκεφθούμε σε τί εποχή ζούμε,κατά την οποία αμφιβάλλουμε στο αν μεταδίδει ή όχι ασθένειες η θεία κοινωνία!!!

Ταξιαρχος Γ.Π είπε...

Μακαρι ολοι να ειχαμε ενα φιλο ειλικρηνη σαν τον κ.Ιωαννου.Δυστυχως ομως οι βασιλεις προτιμουν μονο τους αυγοκολακες...και αυτα τα γνωριζουμε ολοι...δεν χρειαζεται να εισαι χορευτης για να βλεπεις τα Στραβοπατηματα!!!!
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Γ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Τι ωφεληθεί ο Άνθρωπος εάν κερδίσει τον κόσμο όλον και ζημιωθεί την ψυχή αυτού;
Αξιζει πραγματικα να παει καποιος στην αιωνια κολαση για μερικες στιγμες ανοδου στην εγκοσμια ζωη;