Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Το εμβόλιο είναι ιατρικό ζήτημα και όχι πνευματικό.

 

 ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Γενική ιερατική σύναξη μετά από πολύ καιρό και λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 25 Ιουνίου 2021 στη Κέρκυρα στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας, με την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ιερείς για τα θέματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να μοιραστεί μαζί τους προβληματισμούς σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης διάκρισης στον τρόπο που οι ιερείς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες από την πανδημία, κυρίως αναφορικά με την στάση των πιστών ανθρώπων. Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Εκκλησία είναι για όλους τους πιστούς. Δεν επιτρέπεται όμως να τερατολογούμε και να καθιστάμεθα προφήτες, αλλά να προχωρούμε με πίστη στον Θεό. Να σεβόμαστε τις ευαισθησίες των ανθρώπων, αλλά και να πειθαρχούμε στις αποφάσεις της Εκκλησίας, η οποία σέβεται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους ιερείς να μην αναλαμβάνουν τον ρόλο του ιατρού του σώματος, ενώ επεσήμανε τις τεράστιες συγκρούσεις συμφερόντων στους καιρούς μας, τους επιστημονικούς ανταγωνισμούς και την μονομερή πληροφόρηση που λαμβάνουμε, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε απόλυτη άποψη, να ακούμε την Εκκλησία μας, να αρνούμαστε οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με την θεία κοινωνία και να αποφεύγουμε άσκοπους διχασμούς. Αναφορικά με τα τσιπάκια και τα σφραγίσματα ο κ Νεκτάριος είπε ότι δεν χρειάζονται εμβόλια για να σφραγιστούμε και αυτή η αντίληψη που διακινείται από κάποιους στον εκκλησιαστικό χώρο είναι εντελώς εσφαλμένη. Μηχανισμοί παρακολούθησης των ανθρώπων υπάρχουν, όπως είναι το κινητό τηλέφωνο ή ο ΑΜΚΑ, αν κάποιοι θέλουν να συλλέγουν δεδομένα για μας ή να γνωρίζουν πού είμαστε και τι κάνουμε. Το εμβόλιο είναι ιατρικό ζήτημα και όχι πνευματικό.

Ο κ. Νεκτάριος συζήτησε με τους πατέρες και ζητήματα της πρακτικής διαχείρισης της εκκλησιαστικής καθημερινότητας και προανήγγειλε ότι το γενικό ιερατικό συνέδριο του φθινοπώρου θα είναι αφιερωμένο στην θέση της Εκκλησίας στην κοινωνία μας μετά τη πανδημία.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τον π.ΑΚΓ ο Κερκύρας είναι φορέας τπυ κρατικού αφηγήματος και συστημικός!
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μην το γνωρίζεις Ιφ. αλλά ο π. Αναστάσιος λίγες φορές λειτουργεί στην εφημεριακή του θέση. Συνήθως τρέχει με τους ‘’οπαδούς του’’ σε άλλους ναούς. Ρώτα για να μάθεις. Από την Μητρόπολη έχει ελευθέρας. Είναι προνομιούχος!!! Γι’ αυτό και μιλάει για να διεκδικήσει περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ λάθος...

Δεν συμφωνώ σε πολλά με τον π.
ΑΚΓ, αλλά τα ιερατικά του καθήκοντα καθορίζονται από τον προϊστάμενο της ενοριας του και την μητρόπολη, και σε αυτά είναι, από όσο ξέρω, συνεπής.

Ανώνυμος είπε...

Δύο φορές σας έστειλα ένα ήπιο σχόλιο-απάντηση στο σχόλιο του Ιφ.
Δεν είδα να το δημοσιεύσετε.
Το σχόλιο δεν περιείχε ούτε ύβρεις ούτε ειρωνεία.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 29 Ιουνίου 2021 - 7:18 μ.μ.

Έχετε δίκιο. Δεν το δημοσίευσα διότι κρίνω ότι το σχόλιό σας το οποίο έλαβα δύο φορές έχει απαντηθεί υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μάλλον καλύτερα θα ήταν να σταλούν οι απόψεις σας στην επιτροπή βιοηθικής της Εκκλησίας που έδωσε συγκατάθεση, και στην Ιερά Σύνοδο.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι πολύ όχι μόνο γιατί στραγγαλίζετε την ελευθερία του λόγου αλλά γιατί με γελοίες σοφιστείες υπερασπίζεσθε και δικαιολογείτε τη συγκεκριμένη επιλογή σας.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 29 Ιουνίου 2021 - 11:13 μ.μ.

Σας ευχαριστώ αγαπητέ ανώνυμε για τα φιλόφρονα λόγια σας, τα οποία εξυπακούεται ότι δεν σχολιάζω.
Καλό σας βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάς ρε φίλε για ελευθερία λόγου κάτω από την ανωνυμία σου. γιατί δεν του στέλνεις email για να γνωρίζει ποιος είσαι και από κρατά η σκούφια σου;
Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν τα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Τα εμβόλια πρέπει να γίνουν για το καλό του συνόλου. Όποιος δεν θέλει να το κάνει να επωμισθεί τις συνέπιες. Δεν θα κινδυνεύσω εγώ επειδή του την έχει βαρέσει του άλλου. Στο ναό δεν πατάω όταν υπάρχει ακολουθία γιατί δεν πειθαρχούνε στα μέτρα. Σε φωτογραφία εδώ στο ιστολόγιο είδα σε πανηγύρι των αγίων Πάντων δεν φοράει κανένας μάσκα στον ναό. Είναι εκτός επικράτειας της μητροπόλεως; Το κακό ότι και η αστυνομία σε γράφει στα παλιά της τα παπούτσια. Δεν υπάρχει εκκλησία, δεν υπάρχει κράτος, εδώ είναι βαλκάνια….

Ανώνυμος είπε...

Από τί θα κινδυνεύσης εσύ φίλε μου 12 - 36 ;
Αν εσύ κάνεις το εμβόλιο, από ποιόν κινδυνεύεις ;
Το τί θα κάνη ο άλλος είναι δικό του θέμα. Εσύ πάντως είσαι ασφαλής.
Κατοχύρωσε εσύ τον εαυτό σου και άφησε τους άλλους στην ησυχία τους.