Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Oι χριστιανοί ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών του ISIS

Οι 40.000 χριστιανοί που ζουν στο Καρακός, κοντά στη Μοσούλη, φοβούνται για τη ζωή τους καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS προελαύνουν στην περιοχή τους. Ο Σαλάμ Κικχούα θυμάται ότι την ώρα που αγόραζε τσιγάρα στις 10 Ιουνίου ακούστηκε μια κραυγή: «Οι τζιχαντιστές μπήκαν στην πόλη». Παράτησε τσιγάρα και λεφτά και άρχισε να τρέχει ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες των 12 εκκλησιών της πόλης.  Ο συναγερμός ήταν εσφαλμένος αλλά παρόμοιος πανικός ξεσπά καθημερινά στο Καρακός. Το «Spiegel» συνάντησε τον 28χρονο Σαλάμ μία εβδομάδα αργότερα, στο σπίτι του, όπου φοράει γυαλιά ηλίου για να προστατεύει την όρασή του που είναι μειωμένη αφότου τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Σαλάμ και οι γονείς του είναι καθολικοί αλλά στο Καρακός, μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές πόλεις της Μέσης Ανατολής, ζουν καθολικοί και ορθόδοξοι μαζί. Για τα δεδομένα του Ιράκ, ανήκουν σε μια θρησκευτική μειονότητα την οποία απεχθάνονται οι τζιχαντιστές.

Αφότου οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν τη Μοσούλη στις αρχές Ιουνίου και έφθασαν ως 7 χλμ. από το Καρακός, οι κάτοικοι ζουν μόνιμα με τον φόβο. Οι στρατιώτες του ιρακινού στρατού που υπηρετούσαν γύρω από την πόλη εγκατέλειψαν άρον-άρον τις θέσεις τους μετά την πτώση της Μοσούλης. Σύντομα τους αντικατέστησαν 1.500 βαριά οπλισμένοι κούρδοι μαχητές Πεσμέργκα που κατέφθασαν από το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν. «Με τους Κούρδους αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» λέει ο Σαλάμ.
Οι κάτοικοι φεύγουν για την Ερμπίλ
Οι μισοί κάτοικοι του Καρακός είχαν ήδη καταφύγει στο Ερμπίλ και την Τετάρτη έφυγαν και άλλοι μετά τις μάχες ανάμεσα στους Πεσμέργκα και το ISIS στα περίχωρα της πόλης. Επί αρκετές μέρες ένας οπλισμένος Πεσμέργκα στέκεται μπροστά από το σπίτι του Σαλάμ - ο οποίος δεν κοιμάται τις νύχτες από τον φόβο μήπως κάποιος μαχητής του ISIS πυροβολήσει τον Κούρδο, πλήττοντας παράλληλα και το σπίτι. Αν και οι 800.000 από τους 1,3 εκατ. χριστιανούς του Ιράκ εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία 20ετία, το Καρακός παρέμενε προπύργιο σταθερότητας.
Μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν 1.000 χριστιανοί που σήμερα βοηθούν τους Πεσμέργκα. Το Καρακός βρίσκεται μεταξύ Μοσούλης και Ερμπίλ και υπάρχουν ερωτηματικά για τα πραγματικά κίνητρα των Κούρδων. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους χριστιανούς επειδή είμαστε ισχυρότεροι» λέει ο επικεφαλής ασφαλείας του Καρακός, ένας Κούρδος ονόματι Μοχάμεντ που παίρνει τον μισθό του από την Αυτόνομη Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. «Φυσικά θα απολάμβαναν προνόμια αν ανήκαν στο Κουρδιστάν. Εχουμε δουλειές, πετρέλαιο και νερό».
«Το Ιράκ διαλύεται και εμείς θα είμαστε οι χαμένοι είτε ανήκουμε στους Αραβες είτε στους Κούρδους» λέει ο Σαλάμ. «Αν παραμείνουμε συνταγμένοι με τη Βαγδάτη, δεν θα έχουμε δρόμους ούτε δουλειές ούτε ελπίδα. Αν περάσουμε στο Κουρδιστάν, θα αποκτήσουμε δρόμους αλλά θα εμπλακούμε σε νέες συγκρούσεις μόλις ο ιρακινός στρατός προσπαθήσει να ανακτήσει την πετρελαϊκή πόλη του Κιρκούκ από τους Κούρδους» που την κατέλαβαν αμέσως μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS. «Αν αποσυρθούν οι Πεσμέργκα, το Καρακός θα ισοπεδωθεί. Το ISIS θα το μετατρέψει σε κόλαση».
Οποιον και να ρωτήσεις στο Καρακός αν προτιμά να παραμείνει στο Ιράκ ή να προσαρτηθεί σε ένα νέο Κουρδιστάν, η απάντηση είναι η ίδια: «Θέλουμε να ανήκουμε σε εκείνους που θα μας προστατεύσουν, με άλλα λόγια στο Κουρδιστάν».
Ο Γιοχάνα Πέτρος Μοσέ, ο αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης που ζει στο Καρακός, έγραψε πρόσφατα στον πρωθυπουργό του αυτόνομου Κουρδιστάν για να τον ευχαριστήσει για τη βοήθειά του και για τους Πεσμέργκα που έστειλε στην πόλη. «Αν έγραφα στη Βαγδάτη, δεν θα είχα λάβει απάντηση» λέει.
Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο
Εκπρόσωποι του ISIS διεμήνυσαν στον αρχιεπίσκοπο ότι επιθυμούν συνάντηση μαζί του. Αυτός είναι ο ισχυρότερος άνδρας στο Καρακός σήμερα και αυτός κρατάει ενωμένη την κοινότητα. Στον κήπο του συζητεί για το νερό, το ηλεκτρικό και το Internet με εκπροσώπους της Εκκλησίας και της πόλης - και τα τρία είναι κομμένα επί μέρες στο Καρακός. Σύμφωνα με τους κατοίκους, μαχητές του ISIS έκοψαν τους σωλήνες του νερού και τα καλώδια του ρεύματος για να τους εξαντλήσουν και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έκοψε την πρόσβαση στο Internet στην περιοχή γύρω από τη Μοσούλη για να εμποδίσει τους τρομοκράτες να το χρησιμοποιούν για να διαδίδουν την προπαγάνδα τους.
Οι κάτοικοι του Καρακός είναι συνηθισμένοι να βλέπουν βόμβες να εκρήγνυνται. Αυτή τη φορά όμως ο κίνδυνος μοιάζει πιο άμεσος από ποτέ. Δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και πολύ φοβούνται ένα μακελειό. Ελπίζουν στη συμφιλίωση αλλά παράλληλα σχεδιάζουν τη φυγή τους.   

Πηγή: Το Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: