Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η πρώτη γυναίκα διακόνισσα χειροτονήθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζιμπάμπουε

Την πρώτη γυναίκα που θα ιερουργεί έχει πλέον στο δυναμικό της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζιμπάμπουε.

Θα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές ιδιότητες

Πρόκειται για την διακόνισσα Αγγελική η οποία χειροτονήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ.

«Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω στο ιερό ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν και ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη», ανέφερε η διακόνισσα, περιγράφοντας τα συναισθήματά της. Θετικά την υποδέχτηκε και η τοπική κοινότητα.


Οι δραστηριότητες της διακόνισσας Αγγελικής όπως  και των μελλοντικών διακόνων στην Αφρική θα είναι λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ.

«Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη Λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις Ορθόδοξες ακολουθίες μας. Τα συγκεκριμένα καθήκοντά της θα αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.Ένα από τα σημαντικότερα πεδία εργασίας της διακόνου ήταν η άσκηση των έργων αγάπης. Ήταν οι άγγελοι του ελέους και οι επισκέπτριες αδερφές των ασθενών, των πενθούντων και των φτωχών γυναικών, που τους μετέδιδαν τα δώρα της χριστιανικής αγάπης. Οι διακόνισσες επισκέφθηκαν τους φυλακισμένους χριστιανούς, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούσαν», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

φωτογραφίες: Facebook/St. Phoebe Center for the Deaconess

Πηγή: newsbreak

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...




Αποστολή των γυναικών διακονισσών ήταν να χρίουν τις γυναίκες που βαπτίζονταν ολόγυμνες.

Ανώνυμος είπε...

Να δώσει ο Θεός να γίνουν και στην Ελλάδα και χωρίς ράσα. Στο ναό μας είναι 3 εφημέριοι και την Ανάσταση ήταν 1 γιατί πήγαν αλλού. Ο δεσπότης είχε 10 κοντά του με τους διάκους. Στην ενορία κοινώνησε όλος ο κόσμος από ένα παπά. Αν υπήρχαν διακόνησες θα τελειώναμε νωρίτερα και δεν θα υπήρχε η μουρμούρα της οικογένειας για το τελείωμα. Να συμπληρώσω ότι όσοι κοινωνούσαν έφευγαν αφού και η λεγόμενη εγκύκλιος ήταν μεγάλη. Στο τέλος από 250 είμαστε 50.

Ανώνυμος είπε...

Τόσες καλόγριες στα μοναστήρια κοντά στις πόλεις υπάρχουν. Έτσι όπως είναι εφημέριοι οι καλόγεροι σε ναούς θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι καλόγριες με χειροτονία ως διακόνησες.

Ανώνυμος είπε...

Η διακονισσα θα λέει αιτήσεις ή θα μεταδίδει θεία κοινωνία;

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό άρθρο δημοσίευσε ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, σχετικά με την χειροτονία διακόνισσας στην Αφρική, στο οποίο ομιλεί με καθαρό καί ευθύ τρόπο.


https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/63226-ikoniou-theoliptos-i-xeirotonia-afti-einai-ekseftelismos

Sotiria είπε...

Το μόνο σοβαρό πρόβλημα το οποίο είδα στις φωτογραφίες από την χειροτονία στην Αφρική είναι το γεγονός πως μετά την χειροτονία η νέα Διακόνισσα ανέλαβε έργο Διακόνου εκφωνώντας αιτήσεις. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ μέσα στα καθήκοντα των Διακονισσών. Πρόκειται προφανώς περί λάθους λόγω ενθουσιασμού. Και πιστεύω ότι θα διορθωθεί από τον οικείο Επίσκοπο. Οι Αποστολικές Διαταγές είναι σαφείς: «Διακόνισσα ουκ ευλογεί, αλλ᾽ ουδέ τι ων ποιούσιν οι πρεσβύτεροι ή οι διάκονοι επιτελεί…».
Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ, Νεκτάριος Τσίλης

Ανώνυμος είπε...

Βρήκαμε κι άλλο θέμα για να διχαστουμε. Το πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει άποψη;