Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ἡ Ὀρθόδοξος πίστις μας καὶ ἡ μεταξύ μας ἐμπιστοσύνη καὶ ἀγάπη ἐδημιούργησαν τὴν ἱστορίαν τοῦ Γένους μας. - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

 Εἶναι ἀνάγκη μέσα εἰς τὰς δυσκόλους αὐτὰς καταστάσεις νὰ περιορίσωμεν τὸ ἴδιον θέλημα καὶ νὰ δουλώσωμεν ἑαυτοὺς εἰς τὴν διακονίαν τῆς πατρίδος καὶ τοῦ πλησίον, νὰ ἐπιδιώξωμεν μὲ κάθε τρόπον τὴν μεταξύ μας ἑνότητα καὶ ὁμοψυχίαν, ὥστε νὰ ἐξέλθωμεν ἐκ τῆς κρίσεως ἰσχυροὶ καὶ δυνατοί, μὲ μεγαλυτέραν ἐμπιστοσύνην καὶ πίστιν εἰς τὸν Θεόν, Ἐκεῖνον ποὺ ἀπὸ τὴν δειλίαν τοῦ θανάτου, ἀπὸ τό «παρελθέτω ἀπ᾿ ἐμοῦ τὸ ποτήριον» τῆς δοκιμασίας, τὸ ἤπιε μέχρι τέλους καὶ ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ. Δηλαδή, ὁ Κύριος «ἀεὶ νικᾷ», ὡς μόνος κραταιὸς καὶ δυνατός, καὶ ἀποδεικνύεται ὅτι «ἐργάζεται δι᾿ ὁρατῶν καὶ ἀοράτων», διὰ πειρασμῶν καὶ δοκιμασιῶν, τὸ ἀληθινὸν συμφέρον μας καὶ εἶναι ὁ μόνος γνωρίζων τὰς αἰτήσεις μας προτοῦ γενέσθαι αὐτάς.
Ἡ Ὀρθόδοξος πίστις μας καὶ ἡ μεταξύ μας ἐμπιστοσύνη καὶ ἀγάπη ἐδημιούργησαν τὴν ἱστορίαν τοῦ Γένους μας. Ἀντιθέτως, αἱ διχοστασίαι καὶ αἱ ἔριδες ὑπῆρξαν πειρασμικαὶ καταστάσεις, ἄνευ συνεχείας, ἄνευ ἱστορίας, διὰ τοῦτο καὶ παρεδόθησαν εἰς τὴν λήθην, ὅπως ὁ θάνατος. Θριαμβευτὴς παραμένει ἡ ἱστορία, ἢ μᾶλλον ἡ ἀλήθεια τῆς ἱστορίας, ὁ Ἀναστὰς Κύριος καὶ Θεὸς καὶ Σωτὴρ ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὁ ὢν καὶ ὁ ἦν καὶ ὁ ἐρχόμενος.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος του Πατριάρχου του Γένους πάντα διδακτικός και αφυπνιστικός.

Ανώνυμος είπε...

8:39 κόψε κάτι. Όχι και πάντα "διδακτικός και αφυπνιστικός" ο πατριαρχικός λόγος! Μην τρελλαθούμε δηλαδή!

Ανώνυμος είπε...

Ο Βαρθολομαίος είναι μεγάλο κεφάλαιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι δώρο του Θεού πηδαλιουχεί την Εκκλησία με σωφροσύνη, σοφία, φόβο Θεού, και με πίστη στο δόγμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι η εγγύηση της ενότητας και του Ορθού δόγματος. Είναι πολύτιμος θησαυρός για την Εκκλησία με την γνώση και την διοικητική εμπειρία την οποία διαθέτη.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος εδώ και χρόνια καταπατεί τους ιερούς κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις ορθοδόξων και αιρετικών κατασκανδαλίζοντας τους πιστούς και πυροδοτώντας εντάσεις και σχίσματα.

Ανώνυμος είπε...

Εντάσεις βλέπω από τους αιρετικούς παλαιοημερολογίτες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο Βαρθολομαίος δεν δημιούργησε κανένα σχίσμα. Μάλλον με την επέμβασή του επανάφερε την ομαλότητα σε τοπικές Εκκλησίες που είχαν σχίσματα διοικητικής φύσεως.
Προσωπικά τον θαυμάζω για την πνευματικότητα του. Σας πονάει όμως που δεν σας δίνει σημασία και δεν απαντά σε όσα ψεύδη του καταμαρτυρούν ακραίοι που επιθυμούν την αναστάτωση. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τον τιμούν για όσα έχει προσφέρει ως Οικουμενικός Πατριάρχης υπέρ της Αγίας Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Για ποια πνευματικότητα μιλάς 2:15; Για το γεγονός ότι μαζί με άλλους συνεπισκόπους του αφόρισε αναπολόγητο τον κορυφαίο αντιαιρετικό θεολόγο μακαριστό Σωτηρόπουλο ή για το ότι συμπροσεύχεται με αιρετικούς κατασκανδαλίζοντας το ποίμνιο;

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω στην πνευματικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Τον Σωτηρόπουλο δεν τον αφόρισε ο Βαρθολομαίος. Την πρόταση για τον αφορισμό την έκανε ο Αθηνών κυρός Σεραφείμ. Οι προκαθήμενοι την υιοθετήσαν. Ο Βαρθολομαίος πειθάρχησε στην γνώμη των πλειόνων. Αλλά και οι διάδοχοι του Σεραφείμ κυρός Χριστόδουλος και Ιερώνυμος Β΄ ουδέποτε ζήτησαν την ακύρωση του αφορισμού. Αυτή είναι η αλήθεια. Με το θέμα της συμπροσευχής δεν θα ασχοληθώ διότι δεν μου αρέσει αλλά δεν με κατάσκανδαλίζει. Με αφήνει αδιάφορο. .