Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Aνυπαρξία, ζωή, θάνατος, αθανασία - Ιάκωβος

Κάποτε, σε διάφορες δύσκολες καμπές της ζωής, μερικοί κάνουν τη σκέψη : «Άραγε δεν θα ήταν καλύτερα να μη γεννιόμουν και να μην υπήρχα ποτέ;»
        Βέβαια και μόνο η σκέψη αυτή είναι κακή και αμαρτωλή γιατί αμφισβητεί το δικαίωμα και την εξουσία του Θεού να χορηγεί ζωή σε όλα τα όντα και ιδιαίτερα στον άνθρωπο και φανερώνει έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης σ’ Αυτόν.
        Η ζωή είναι το πιο ανεκτίμητο δώρο της αγάπης του Θεού στον καθένα. Από την ανυπαρξία, από το μηδέν, από το τίποτε έπλασε ο Θεός το σώμα, το οποίο όμως για να έχει ζωή το ένωσε άρρηκτα  με την αθάνατη ψυχή. Δημιούργησε τον άνθρωπο και τον όρισε αφέντη και βασιλιά στη γη. Του χάρισε επίσης το λογικό για να σκέφτεται, να ερευνά, να δημιουργεί. Κάθε άλλη μορφή ζωής, ζωική και φυτική την έθεσε στη διάθεση του ανθρώπου για να τον υπηρετεί.
        Όμως το υλικό και θνητό ανθρώπινο σώμα, σε κάποια στιγμή θα φθαρεί και θα νεκρωθεί από αρρώστια, δυστύχημα ή γεράματα και η αθάνατη ψυχή θα «πετάξει» προς τον Δημιουργό της. Διαχωρίζονται έτσι τα δύο συστατικά της ζωής, ψυχή και σώμα.

        Στην καταπληκτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό. Μερικοί είναι εντελώς άθεοι και υλιστές, κάποιοι άλλοι πιστεύουν κάπως σε κάποιο Υπέρτατο Ον που δημιούργησε το σύμπαν, όμως, όχι μόνο δεν του έχουν και πολλή αγάπη, σεβασμό κι εκτίμηση και δεν υποτάσσονται ταπεινά ενώπιόν Του, αλλά του βρίσκουν και πολλά λάθη..
        Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει πως κανένα και ούτε όλα μαζί τα αγαθά της γης δεν μπορούν να συγκριθούν με τα άπειρα, άφθαρτα και αθάνατα πλούτη των ουρανών. Το πραγματικό μάρκετιγκ – αν φυσικά υπάρχει η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Θεό – μας προτρέπει να επιλέξουμε, με όσους κόπους και θυσίες και αν χρειαστεί να καταβάλουμε, την αθανασία κοντά στον Χριστό παρά όλα τα πλούτη, τις δόξες και τις τιμές, τις διακρίσεις, τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες  του πρόσκαιρου αυτού κόσμου. Γιατί, «τι θα ωφελήσει οποιονδήποτε άνθρωπο αν κερδίσει όλο τον κόσμο και ζημιωθεί την ψυχή του; Ή ποιο αντάλλαγμα έχει τόση αξία όση έχει μια ψυχή;»

Ιάκωβος    

Δεν υπάρχουν σχόλια: