Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ορθοδοξίας γιορτινός χαιρετισμός! - δ. Γρηγόριος Φραγκάκης

Στην πρώτη βδομάδα του μεγάλου αγώνα για τον δρόμο που οδηγεί στον Γολγοθά και μετά στην Ανάστασι η Εκκλησία γιορτάζει την ουσία της πίστης μας. Ποιά είναι αυτή η ουσία; Δεν είναι άλλη από το γεγονός πως αυτό που πιστεύουμε δεν είναι ιδεολόγημα, δεν είναι θεωρία, αλλά είναι η ορθή οδός για τη σωτηρία και την αιώνια ζωή, είναι ο Χριστός που με σάρκα και οστά γνωρίστηκε από τον κόσμο και του αποκάλυψε τον Πατέρα και το Πνεύμα. Αυτήν την ιερή αποκάλυψι η Εκκλησία επιμένει να την εικονίζει και να τη λιτανεύει θριαμβευτικά όχι σαν τρόπαιο ισχύος αλλά σαν καινούρια επιλογή ενάντια στον μονόδρομο της πτώσης.
Σε αυτήν την πίστι ο Ορθόδοξος λαός μάθαμε από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας να βλέπουμε το στοργικό βλέμμα της γυναίκας που δάνεισε το σώμα Της στο Πνεύμα ώστε ο χρισμένος από τον Θεό Μονογενής Υιός και Λόγος να έρθει κοντά μας και ως άνθρωπος.
Σε αυτό το μητρικό πρόσωπο της Παναγίας η Θεολογία της Εκκλησίας βρήκε ένα στέρεο θεμέλιο. Αυτό συνέβη όχι γιατί η Παναγία ήταν ένα πλάσμα άλλων προδιαγραφών αλλά διότι οι επιλογές Της φανέρωναν πως είχε φτάσει η κατάλληλη ώρα για να φανερωθεί ως Θεάνθρωπος ο Κύριος.
Έτσι η Εκκλησία, έχοντας οικοδομηθεί στον κόσμο αυτό πάνω στα θεολογικά θεμέλια  που μόνο μέσω της Παναγίας μας αποκαλύφθηκαν, Την χαιρετίζει με όλο τον πλούτο της γλώσσας μας, με όλα τα νοήματα της Ορθοδοξίας μας και κυρίως με την επίγνωσι ότι ακουμπώντας σε αυτήν την εικόνα καμμία δέησι που αφορά στη σωτηρία μας και γύρω από αυτήν δεν θα απορριφθεί. Αντικρύζοντας το εικόνισμα της Μεγαλόχαρης ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την αδιάψευστη πίστι της Εκκλησίας η οποία γνωρίζει ορθά να περιγράφει με χρώματα και γραμμές το μεγάλο Της επίτευγμα: να κάνει τον άνθρωπο πρόσωπο. Στο εικόνισμα αυτό κρύβεται ό, τι από το μεγαλείο του Θεού δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. 
Κι αν η ιστορία είδε σε αυτήν την Κυριακή την Εκκλησία θριαμβευτικά να υψώνει τις εικόνες ως Ορθή δόξα-πίστι, Εκείνος που έρχεται διαρκώς με δόξα είναι ο απόλυτος Νικητής. Αυτή η ελπίδα και η πίστι είναι που ανατρέπουν την ιστορία αυτή που ο κόσμος θέλησε να χαράξει! Και θα την ανατρέψουν! Αυτός είναι και θα είναι της Ορθοδοξίας ο γιορτινός χαιρετισμός.
 δ. Γρηγόριος Φραγκάκης

Πηγή:  Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: