Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ο Διάκονος π. Κωνσταντίνος Τσαγκάρης παρουσίασε με απόλυτη επιτυχία την μεταπτυχιακή του διατριβή.


   Το Σάββατο 30/09/2017 ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Κωνσταντίνος Τσαγκάρης της Ιεράς Μητροπόλεως των Πατρών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του προγράμματος Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία, παρουσίασε με απόλυτη επιτυχία την μεταπτυχιακή του διατριβή. 
  Η εκπονηθείσα διατριβή φέρει τον τίτλο: «Η έννοια της αμαρτίας κατά τον Άγιο Αθανάσιο Αλεξανδρείας» και βαθμολογήθηκε με τον βαθμό Άριστα 10 ! 
   Η μεταπτυχιακή αυτή διατριβή που αγγίζει περί τις εκατό πενήντα σελίδες αποτελεί μία σημαντική μελέτη αναφορικά με την ηθική και γενικότερα με τον όρο αμαρτία, όπως αυτός βιωνόταν από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας και εν προκειμένω από τον Μέγα Αθανάσιο, Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας. Σκοπός της συγγραφής του ως άνω πονήματος, ήταν η παρουσίαση του όρου αμαρτία, όπως εξυφαίνεται στα έργα του Μεγάλου αυτού Πατρός της Εκκλησίας.  
   Στη μελέτη αυτή σημειώνονται τα εξής: «Πολλές φορές μέσα στην εκκλησία και στην Ορθόδοξη Θεολογία επιχειρείται ένας δυτικότροπος, νομικού τύπου και δικανικής λογικής τρόπος αντιμετώπισης του αιωνίου δίπολου, της αρετής και της κακίας. Μέσα στα πλαίσια του ανθρωπομορφισμού και της ανελαστικής δικαιοσύνης, μέσα στον ευσεβισμό που απορρέει από τον πιετισμό και τον άκρατο αναχρονισμό ενός σκοταδιστικού τύπου,  πολλές φορές η μεγάλη αγκαλιά που λέγεται εκκλησία μετατρέπεται σε δυσβάστακτο φορτίο. Ωστόσο, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν μέσα από το Ορθόδοξο βίωμα ότι η Εκκλησία είναι το ιατρείο των ψυχών μέσα στο οποίο βιώνεται οντολογικά η Βασιλεία του Θεού, η οποία ξεκινά από τη γη και φτάνει στον ουρανό. Ωστόσο, όλες αυτές οι τραγικές καταστάσεις της αμαρτίας δεν μπορούν να αποτελούν απειλή, ούτε να οδηγούν τον αγωνιζόμενο χριστιανό σε ένα πεσιμισμό και σε μια μελαγχολία, αφού αεί του Σταυρού και των δοκιμασιών, έπεται η Ανάσταση και η αναψυχή.

   Στην ορθόδοξη ανατολική παράδοση το μένος των πνευματικών ταγών κατευθύνεται προς την αμαρτία και ποτέ προς τον αμαρτάνοντα. Οι χριστιανοί, πρωτίστως οι έχοντες την ειδική ιεροσύνη και δευτερευόντως οι έχοντες την γενική ιεροσύνη, συγκρίνουν εαυτούς έκαστος με την απόλυτη καθαρότητα και αναμαρτησία του Θεού και όχι με τις αμαρτίες των συνανθρώπων τους. Συγκρίνοντας έκαστος στην εκκλησία την κατάντια του, με τον πάντα τέλειο Θεό, μαθαίνει να μην ζει στο καθεστώς της αυτάρκειας και επομένως διώχνοντας το πνεύμα της κατακρίσεως και της αλαζονείας, οδηγείται στον αυτοέλεγχο και την αυτοκριτική, για τις δικές του αμαρτίες και τελικά στην αυτομεμψία, στρέφοντας έτσι τον νου του στις προσωπικές αστοχίες και παραλήψεις. Δι’ αυτής της οδού ο άνθρωπος κατορθώνει, αφενός μεν να μην υποπίπτει στο αμάρτημα της κατακρίσεως, αφετέρου δε, να ταπεινώνεται και τελικά να ελκύει τη χάρη και το έλεος του Θεού που αποτελούν τα ασφαλή εφόδια για την εν Χριστώ Θέωση και Σωτηρία.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια την μεταπτυχιακή του διατριβή αλλά περισσότερο για το ήθος και την ιεροπρέπεια την οποία επιδεικνύει.
Ε.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και εις ανώτερα.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό διαχρονικό και επίκαιρο θέμα. Στην εποχή μας η έννοια της αμαρτίας θεωρείται ξεπερασμένη. Η αμαρτία δεν μπορεί να κατανοηθεί από πολλούς οι οποίοι πλέον δεν της δίνουν σημασία. Είναι και αυτό από τις εκπτώσεις της εποχής μας στα πνευματικά ζητήματα.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον ιερολογιότατο π.Κωνσταντίνο και ευχή για ταχεία προαγωγή!!κ.Σωτήρης

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω για την πρόοδο αυτή την επιστημονική και θεολογική του π. Κωνσταντίνου.

Ανώνυμος είπε...

Είναι παρήγορο να ποθούν οι κληρικοί μας την περεταίρω μόρφωση εκτός του τυπικού πτυχίου που πλέον το έχουν σχεδόν όλοι. Να είναι καλά από υγεία ο π. Κωνσταντίνος και να συνεχίσει την διεύρυνση των θεολογικών του γνώσεων. Η Εκκλησία χρειάζεται καταρτισμένους κληρικούς.

Ανώνυμος είπε...

«Στην ορθόδοξη ανατολική παράδοση το μένος των πνευματικών ταγών κατευθύνεται προς την αμαρτία και ποτέ προς τον αμαρτάνοντα» αυτό θα ήταν το τέλειο αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Μπορεί να συγχωρούν οι ταγοί αλλά σε απομακρύνουν ως αποσυνάγωγο.
Εύχομαι κοντά σας όταν λάβετε το χάρισμα του πνευματικού να γιατρευτούν ψυχές από την αμαρτία με τις γνώσεις σας από τον μέγα αυτό Πατέρα στον οποίο εντρυφήσατε.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πάτερ.
Συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον π Κωνσταντίνος και παντα άξιος!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι σημαντικό το θέμα της αμαρτίας αφού ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει το τι είναι αμαρτία.
Θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη η εργασία αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Κωνσταντίνος εκτός από ήθος και καλλιφωνία διαπιστώνω πως είναι και καταρτισμένος Θεολόγος. Συγχαίρω που επιθυμεί την διεύρυνση των πνευματικών του γνώσεων εκτός του πτυχίου στο οποίο επαναπαύονται οι περισσότεροι.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου π. Κωνσταντῖνε,
Πάντα νά ἀριστεύεις στή ζωή σου, ὄχι μόνο στά θεολογικά γράμματα ἀλλά κυρίως ὡς κληρικός καί οἰκογενειάρχης γιά νά δοξάζεται πάντα καί διά σοῦ τό Ἅγιον Ὄνομα Του.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές σέ φιλῶ
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Απο Συγκίνηση και χαρά πλημμυρίζει η καρδία μου μπροστά στην πραγμάτωση των στόχων που απο μικρό παιδί είχες και με τη βοήθεια Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μας τώρα κατορθώνεις.Να φωτίζεται πάντα ο νους σου με τη γνώση της αγάπης του ουρανίου Πατρός μας και να μένει μαζί σου αχώριστα το Άφθαρτο Φως του Αιωνίου Θεού.
Σ΄ευχαριστώ για την πνευματική καθοδήγηση και την αγάπη που επί σειρά ετών προσφέρεις απλόχερα στη ζωή μου.Οι προσευχές του Πατέρα μας π. Αδαμαντίου Τσαγκάρη, της μητέρας μας Μαρίας και της αδερφής σου Ανδριάνας θα συντροφεύουν πάντα τον αγώνα σου στην κατάκτηση των αρετών.
Σε ασπάζομαι εν Κυρίω
η αδερφή σου Ανδριάνα Τσαγκάρη

Ηλίας Γκοτσόπουλος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ π. Κωνσταντίνε!
Ο Θεός πάντα μαζί σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Από όλες τις ευχές μου έκαναν εντύπωση δύο.
Η μία του πεθερού σας π. Νικολάου.
Η άλλη της αδελφή σας κ. Ανδριάνας.
Χαίρομαι που χαίρονται και το εκφράζουν με τόση ζεστασιά οι άνθρωποί σας.
Πάτερ μου σας εύχομαι κάθε ευλογία σε σας και την οικογένειά σας, και καλή πρόοδο σε περεταίρω θεολογικές σπουδές.
Πολλά συγχαρητήρια.
Το όνομά μου δεν έχει σημασία είμαι ένας από τους πολλούς λαϊκούς που διαβάζω το "Αναστάσιος".

Ανώνυμος είπε...

Από την πλευρά μου και εγώ να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην στον π. Κωνσταντίνο και να ευχηθώ καλή συνέχεια ….
Ε.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Η εργασία σας π. Κωνσταντίνε έχει αξία διότι στην εποχή μας η αμαρτία είναι κάτι το παρωχημένο και το άγνωστο για πολλούς από μας για να μην πω παραποιημένο. Θα επιθυμούσα να δω κάποιο κομμάτι ώστε να δω πως την έβλεπε και τι δίδασκε περί αυτής ο Μέγας Αθανάσιος. Για μας της διασποράς ο λόγος του Θεού ο Πατερικός έχει αξία.
Πέτρος
από Βανκούβερ

Ανώνυμος είπε...

Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια του π. Κωνσταντίνου Τσαγκάρη, διότι είναι μαχόμενος διάκονος, τον οποίο βλέπω σε καθημερινή διακονία στην Μητρόπολη, και όμως καταφέρνει να εκπονήσει και διατριβή με άριστα. Οι έπαινοι είναι λίγοι για μαχόμενο κληρικό και οικογενειάρχη. Ο Θεός βοηθός του.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο διάκο γνωρίζεις να αξιοποιείς τον χρόνο σου σε σπουδαία και σημαντικά. Συνέχισε τις σπουδές σου όσο μπορείς θα σου χρειασθούν στην ποιμαντική την οποία θα ασκήσεις ως πρεσβύτερος της Εκκλησίας και αργότερα ως πνευματικός.
Μαζί με σένα μπράβο και στους γονείς σου που σε ανέθρεψαν με ιδανικά και στόχους.

Ανώνυμος είπε...

Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον π. Κωνσταντίνο και του εύχομαι λαμπρή και επιτυχή σταδιοδρομία, στην σύζυγό του και τους αγαπητούς γονείς του, απευθύνω θερμές ευχές να βλέπουν τον π. Κωνσταντίνο να προοδεύει και να υπερηφανεύονται με τις επιτυχίες του.
Ν.