Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Κυριακή των Αγίων Πατέρων στη Λευκωσία (20 Μαΐου 2018)

   Με βυζαντινή ιεροπρέπεια εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής 20ής Μαΐου 2018 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του αγίου ενδόξου αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου η σύναξη των 318 θεοφόρων πατέρων, των συνελθόντων στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, με αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν επίσης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου πρωτοπ. Κυπριανός Κουντούρης, ο εφημέριος του ναού πρωτοπ. Δημήτριος Δημοσθένους, ο πρωτοπ. Δανιήλ, μέλος της εκ Μόναχο αποστολής στην Κύπρο και οι διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.


 Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, επίσης προσευχόμενοι, καθηγητές και φοιτητές της θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου μαζί με φοιτητές θεολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μόναχο, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με σκοπό τη γνωριμία με τη νήσο των αγίων και την επιτόπια αυτοψία της διαδρομής των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα για τον εκχριστιανισμό της Κύπρου.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο Λόγο, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στη θεοπνευστία της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία με τις καθοριστικές για το ορθόδοξο δόγμα αποφάσεις της στερέωσε την πίστη και ενδυνάμωσε τον πνευματικό αγώνα των χριστιανών έναντι των αιρέσεων.
Οι θεοφόροι πατέρες μας, ανέφερε ο Μακαριώτατος, κινούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, εδογμάτισαν την αληθινή πίστη του Χριστού, που δεν ήταν άλλη από την πίστη στην ομοούσιο αγία Τριάδα.
Ο Πατήρ, δι’ Υιού εν Αγίω Πνεύματι τελεσιουργεί το μυστήριο του αγιασμού του καθενός μας.
Αφορμώμενος, ακόμη, από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισήμανε την σπουδαιότητα των λόγων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού προς τον Θεό και Πατέρα μας και την υπερβολή της αγάπης του Θεού στο πλάσμα Του· ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς καὶ ἡμεῖς ἓν ἐσμεν.
"Είμαστε όλοι οι άνθρωποι αιχμάλωτοι της αγάπης του Θεού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αφού απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς τους εκ Γερμανίας φοιτητές και καθηγητές, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν το περίμενα να δω τον καλό μας διευθυντή στο Οικοτροφείο του Μ. Βασιλείου να γίνει κληρικός και να αξιωθεί υπό του πανάγαθου Κυρίου να γίνει και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Θεός αμείβει τους ανθρώπους που όλα τα πρόσφεραν για το άγιο Όνομά Του.
Στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου έπαιξε θετικό για μένα ρόλο στα φοιτητικά μου χρόνια. Ευτυχισμένοι όσοι τον έχουν πνευματικό πατέρα.
Αντώνης