Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Σύλλογος Φίλων Ιστορίας "Χαράλαμπος Βιλαέτης"



Μία εξαίρετη πρωτοβουλία για το 1821 στην Ηλεία

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στην περιοχή του Λαντζοΐου Πύργου, στον χώρο όπου διεξήχθη η μάχη του Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821), μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών υπό τον Χαραλάμπη Βιλαέτη και Τουρκαλβανών του Λάλα, έγινε παραγωγή μίας ταινίας μικρού μήκους. Πρόκειται για ένα είδος ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε από τον Μεσσήνιο δημιουργό Ιωάννη Μουτσούλα, σε συνεργασία με τον Ηλειακό «Σύλλογο Φίλων Ιστορίας-Χαράλαμπος Βιλαέτης» και τον Σύλλογο της Καλαμάτας «Ελληνομνήμονες».
Θέμα της ταινίας ήταν η Μάχη του Λαντζοΐου και η προσωπικότητα του Ηλείου ήρωα, Φιλικού και Οπλαρχηγού, Χαράλαμπου Βιλαέτη, που έπεσε στην Μάχη αυτήν πολεμώντας με λίγους γενναίους εναντίον υπεραρίθμων Τουρκαλβανών πολεμιστών. Η όλη παραγωγή άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις.
Από πλευράς του «Συλλόγου Φίλων Ιστορίας-Χαράλαμπος Βιλαέτης» συμμετείχαν στα γυρίσματα οι Φώτης Βερβίτας, Θεόδωρος Λάμπρος και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ενώ την αφήγηση έκανε το μέλος του Συλλόγου και φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας. Από τους «Ελληνομνήμονες» συμμετείχαν οι Σπύρος Κατσίρας, Γεώργιος Ράλλης και Σοφία Δούση.
Ήδη η ταινία βρίσκεται στο YouTube, (στο κανάλι του Ιωάννη Μουτσούλα, το Messenia View). Οι ως τώρα κριτικές υπήρξαν θετικές, ενώ σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησαν ο τηλεοπτικός σταθμός της Καλαμάτας «Μεσόγειος» και οι εφημερίδες του Πύργου «Πατρίς» (Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020) και «Πρώτη» (Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020).  
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
Η Μάχη του Λαντζοΐου υπήρξε ένα σημαντικό επεισόδιο στις πρώτες ημέρες της Επαναστάσεως στην Ηλεία. Ομάδα Ελλήνων Επαναστατών εξεστράτευσε κατά του Λάλα, που ήταν η βάση των εμπειροπολέμων πολεμιστών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Τουρκαλβανών του Λάλα, που ήδη είχαν χτυπήσει πολλές περιοχές που είχαν συμμετάσχει στην Επανάσταση (σε Κάστρο Χλεμουτσίου, Πύργο και Αγουλινίτσα-Επιτάλιο). Ως μόνη λύση προτάθηκε από τους Έλληνες Επαναστάτες η εκστρατεία και καταστροφή του Λάλα, ένα σχέδιο που ενεπνεύσθη ο 40χρονος αγωνιστής του Πύργου Χαραλάμπης Βιλαέτης.
Όταν οι προφυλακές των Ελλήνων έφθασαν στις 10 Μαΐου 1821 στο Λαντζόι, συνεπλάκησαν μαζί τους οι ερχόμενοι από το Λάλα Τουρκαλβανοί. Σπεύδει προς βοήθειά τους ο Βιλαέτης, που βρισκόταν πιο πίσω, αλλά οι Τουρκαλβανοί αφήνουν τους Έλληνες μέσα στο Λαντζόι και εξέρχονται να χτυπήσουν τον Βιλαέτη. Μετά από πολύωρη μάχη ο Βιλαέτης πέφτει μαζί με λίγες δεκάδες μαχητών, ενώ οι Τουρκαλβανοί επιστρέφουν στο Λάλα, κόβοντας το κεφάλι του Έλληνος ήρωος και θέτοντάς το σε καλάμι, ως τρόπαιο. Ήταν για αυτούς μεγάλη νίκη η εξουδετέρωση ενός ικανού και εμπειροπολέμου πολεμιστή όπως ήταν ο Βιλαέτης. Η θυσία του Βιλαέτη, κατά τον Ακαδημαϊκό και Ιστορικό Διονύσιο Κόκκινο, μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα και του Αθανασίου Καρπενησιώτου στον Προύθο.
Όμως λίγες ημέρες μετά οι Έλληνες θα επαναλάβουν το εγχείρημα, πιο καλά προετοιμασμένοι και περισσότεροι. Συμμετέχουν Έλληνες μαχητές από Ηλεία, Αχαΐα, Γορτυνία, Τριφυλία, Ολυμπία και Επτάνησα, που στα τέλη Μαΐου 1821 θα πολιορκήσουν το Λάλα και στις 13 Ιουνίου 1821 θα το εκπορθήσουν. Η Επανάσταση στην Ηλεία και την Δυτική Ελλάδα θα στερεωθεί και οι Ηλείοι θα αναπνεύσουν ελεύθερα…..
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ

4 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Συγχαίρω για την πρωτοβουλία της δημιουργίας αυτού του βίντεο, καθώς και για την συμμετοχή του εκλεκτού συνεργάτη του Ιστολογίου κ. Γεωργίου Κουρκούτα, Φιλολόγου, Ιστορικού και Συγγραφέα.
Στην εποχή μας, που την χαρακτηρίζει η λήθη της ιστορικής μνήμης από τους νεοέλληνες, τέτοιες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν ηρωικές πράξεις και μάχες ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι αναγκαίες. Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει ποτέ να χάνεται. Ακόμη κι αν περνούν αιώνες. Αυτή την ιστορική μνήμη πρέπει και οι Έλληνες να κρατούν ζωντανή. Και αυτό είναι το βαθύ νόημα της επετείου από την Επανάσταση του 1821.
Σχεδόν 200 χρόνια μετά από τα ταραγμένα, αλλά και τόσο μοναδικά, χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και οι ήρωες του 21 συνεχίζουν να μας συγκινούν. Και να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για όλους εμάς.
Έτσι πρέπει να τιμηθούν τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 21 και όχι με περιπάτους και συναυλίες και παρόμοια άγευστα και άοσμα από διδαχή μνήμης και ιστορίας.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ανάλογο πρέπει να επαναληφθεί σε όλην την Πελοπόννησο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, για να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα του 1821.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχει διάθεση, φαντασία, και γνώση μια ομάδα μπορεί να κάνει θαύματα. Πολλά μπράβο σε όσους εργάστηκαν για αυτό το ιστορικό βίντεο.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε δυναμικά την προβολή της τοπικής ιστορίας το έχει ανάγκη ο λαός της Ηλίας το έχει ανάγκη το Εθνος.