Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Παναγιώτατε, ευχαριστίες για όσα μας προσφέρατε τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας Σας.

22 Οκτωβρίου 1991
Εκλογή σε 270ο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως,
Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη του κ.κ. Βαρθολομαίου
 
Παναγιώτατε, ευχαριστίες για όσα μας προσφέρατε 
τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας Σας.
 
Ο Πατριάρχης του Γένους, δεκαπενταετής είχε γράψει:
«Προσεύχομαι να πραγματοποιηθούν τα όνειρα μου και να εγκαταλείψω την πρόσκαιρη αυτή ζωή με την δικαία πεποίθηση ότι εξετέλεσα όλα τα καθήκοντα μου, ατομικά, κοινωνικά και εθνικά, δηλαδή με την πεποίθηση ότι θα κερδίσω την Βασιλεία του Θεού». 
 
 Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την εκλογή ως Οικουμενικού Πατριάρχη του κ.κ. Βαρθολομαίου στις 22 Οκτωβρίου 1991. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι προικισμένος με προσόντα και σπάνιες πνευματικές και διοικητικές ικανότητες, είναι ο μαχητικός Πατριάρχης κατάφερε κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Οικουμενικού Ελληνισμού και μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη ως πνευματική προσωπικότητα.
Χάρις στους οραματισμούς, στην αποφασιστικότητα και στις θαρραλέες πράξεις του, η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως αναβαθμίστηκε σε μείζον πνευματικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας, με παρεμβάσεις του στα ζωτικά προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως ο ακραίος εθνικισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε σε ηγετικό φορέα προαγωγής του διαθρησκειακού, διαχριστιανικού και διορθόδοξου διαλόγου.
Είναι ένας ρηξικέλευθος, οξυδερκής, ταλαντούχος και σοφός οιακοστρόφος που οδήγησε στα 30 αυτά χρόνια την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σε νέους δρόμους. Άνοιξε νέες προοπτικές.  .
Η ιστορία θα καταγράψει το έργο του, το οποίο εύχομαι  να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια για το καλό της Μεγάλης Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος
 
“Βαρθολομαίου του παναγιωτάτου
και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη”.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από όλους τους προκαθήμενους μάλλον ο καλύτερος.
Άξιος και πολύχρονος.

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσία του στο Πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι εγγύηση ότι η πορεία είναι σταθερή και με ασφάλεια.
Εις πολλά τα έτη του.

Ανώνυμος είπε...

«Τοιούτος ημίν έπρεπεν αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος»
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κάθε "πέρυσι και καλύτερα"..... Καί αυτό μπορεί να ισχύει καί στους προκαθημένους.... έτη πολλά ακόμα Παναγιώτατε.

Ανώνυμος είπε...

Μπόρεσε να πετύχει πολλά, με κέρδη για την εικόνα της Ορθοδοξίας, αλλά και κακές αποφάσεις (που ίσως δίχασαν), ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι η μεγάλη σελίδα της μετάβασης του Φαναρίου από τον 20ο στον 21ο αιώνα. Να τον έχει ο Θεός καλά!!!

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Προσυπογράφω μέ ὅλη μου τήν καρδιά τά ὅσα γράφεις.
Γι΄ αὐτό "Πολυχρόνιον ποιεῖσαι Κύριος ὁ Θεός τόν Παναγιώτατον καί Οἰκουμενικόν Πατριάρχην, Ἀφθέντην καί Δεσπότην ἡμῶν Κύριον Κύριον Βαρθολομαῖον. Κύριε φύλαττε Αὐτόν εἰς πολλά ἔτη, εἰς πολλά ἔτη, εἰς πολλά ἔτη!"
Μέ πολλή ἀγάπη καί εὐχές
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Είθε ο Κύριος Ιησούς να δίδει εις τον Πατέρα και Πατριάρχη μας υγείαν, δύναμιν, χαράν και πολλά τα έτη διά το καλό της Μητρός Εκκλησίας και όλης της Ορθοδοξίας. Ευχή ολόθερμη αυτοί που τον πίκραναν να μετανοήσουν και να σπεύσουν στο Φανάρι να συλλειτουργήσουν μαζί του διότι η μη μνημόνευση του ονόματός του είναι κολάσιμη.
Ιερεύς Γεώργιος Παπαλουκάς

Ανώνυμος είπε...

Ο Πανάγαθος Θεός να του χαρίζει έτη πολλά και υγεία ακλόνητη.
Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Νὰ ἔχουμε τὴν εὐχή του γιὰ πολλά χρόνια ἀκόμη.

Ανώνυμος είπε...

Προσευχή συνεχώς και παντού στις ακολουθίες για ενότητα στην Εκκλησία αλλά γίναμε κι εμείς οι Ορθόδοξοι 3, 4 κομμάτια.
Και τους Καθολικούς ετεροδόξους αδελφούς ημών τους Καθολικούς ούτε καν θέλουμε να τους δούμε...
Έχουμε το Οικουμενικο Πατριαρχείο αλλά χλευάζουμε τον Βαρθολομαιο για την πνευματική ενότητα που ζητάει και κάνει αγώνα ως Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο με τα άλλα μας αδέλφια Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Ελλάδα... οι Σλάβοι περί άλλα τυρβάζουν και πυρπολούν την ενότητα. Ο Βαρθολομαίος τους μνημονεύει αυτοί όχι. Αντί να τους κυβερνά η αγάπη του Χριστού τους αλλάζει δρόμο ο μισόκαλος.
Είμαστε μακριά από την Καρδιά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.