Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - "Εμείναμεν αριθμητικώς ελάχιστοι...αλλά .... δεν καταβαλλόμεθα"

.
Απόσπασμα Ομιλίας
της Α.Θ.Παναγιότητος,
του Οικουμενικού Πατριάρχου
κ.κ. Βαρθολομαίου,
προς ομίλους προσκυνητών
κατά τον εσπερινόν
της Κυριακής της Ορθοδοξίας
(24/02/2007).



"Αδελφοί ηγαπημένοι και τέκνα εν Κυρίω,
Τι εξήλθετε εκ των τόπων σας και ήλθετε εν τη “ερήμω” ταύτη, εν τη γωνία του ταπεινού και υποβαθμισμένου Φαναρίου να ίδητε, δόξαν και πλούτον και θησαυρούς και κοσμικά μεγαλεία; Ημείς στερούμεθα όλων αυτών. Πλούτος ημών και δόξα είναι να καυχώμεθα εν τη πτωχεία και τοις παθήμασι του Σταυρού του Χριστού και πιστεύομεν, ότι αυτό είναι το γνήσιον πνεύμα του Ευαγγελίου. Εμείναμεν αριθμητικώς ελάχιστοι, αλλά εάν ακόμη και μηδενισθώμεν, κατά το ανθρώπινον, δεν καταβαλλόμεθα, ούτε δυσανασχετούμεν, διότι θα έχωμεν προ ημών την Μονάδα του Θεού, και επομένως, όσον περισσότερον εκμηδενιζόμεθα περιφρονούμενοι, αδικούμενοι, διωκόμενοι, καταπιεζόμενοι, μυκτηριζόμενοι, τόσον και περισσότερον ενώπιον του Κυρίου και της αδεκάστου ιστορίας θα είμεθα τιμιώτεροι και εσωτερικώς ευτυχέστεροι."

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθοδοξία είναι η πηγή απ' όπου τρέχουνε να ξεδιψάσουνε άνθρωποι που δεν ευρήκανε την αλήθεια ούτε στον Καθολικισμό, ούτε στον Προτεσταντισμό, ού­τε σε καμμιά άλλη από τις μυριάδες αιρέσεις που υπάρ­χουνε σήμερα. Έτσι αποδείχνεται πως η Ορθοδοξία εί­ναι η πρώτη κι' ανάλλακτη Εκκλησία, που δεν παρα­μορφώθηκε από κοσμικούς νεωτερισμούς, η κιβωτός που κλείνει μέσα της την αληθινή αποκάλυψη της χριστιανι­κής αλήθειας. Κ' η αυστηρή παράδοσή της είναι το μέ­σον που διατηρήθηκε αυτή η αλήθεια, όχι σαν αφηρημέ­νη έννοια, αλλά σαν ζωντανή πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι μάρτυρας και μαρτύριο μιας ομορφιάς και μιας Αλήθειας που την έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος. Ο πατριάρχης, σύμβολο της βασιλικής ταπείνωσης που μπαίνει κάτω από όλα για να τα σώσει όλα, που αγωνιά για όλα και που δεν θέλει τίποτα να χαθεί.

Ανώνυμος είπε...

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τονίζει ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Νανάκης «συγκροτούσε και συγκροτεί στις συνειδήσεις των ορθοδόξων Ελλήνων το οικουμενικό κέντρο του ορθοδόξου Γένους. Δι’ ημάς τους Ελληνες η Κωνσταντινούπολη παραμένει σημείο εθνικής και πνευματικής αναφοράς στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία του 21ου αιώνα».

Ανώνυμος είπε...

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πατριάρχης της Ρωμιοσύνης, συνεχιστής των Αποστόλων και συντελεστής της Αποστολικής Διαδοχής. Ο εκάστοτε Πατριάρχης υφαίνει στο αιώνιο υφάδι την τεράστια και ανεκτίμητη κληρονομιά της Ορθοδοξίας. Είναι συνεχιστής και εκφραστής της πολιάς παραδόσεως, ανατρέφει με το γάλα της ευσεβείας, αντέχει στη φθορά του πανδαμάτορος χρόνου… Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και εδρεύει στο κέντρο της Ρωμιοσύνης, στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Δεν μπορεί να υπάρξει Οικουμενικό Πατριαρχείο δίχως Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό οι κρατούντες, υπομένουν καρτερικά τα δεινά του μαρτυρίου, αλλά δεν λιποτακτούν για να κερδίσουν άνεση και να χάσουν ιστορία. Αυτό ισχύει για την Κωνσταντινούπολη. Δεν μπορεί να υπάρξει Κωνσταντινούπολη δίχως Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίχως Αγιά Σοφιά… Ο Πατριάρχης είναι ο γνήσιος εμψυχωτής όλων των θρύλων, παραδόσεων, ύμνων και προσευχών. Εν τω προσώπω του αναζητούμε το παρελθόν, εμπιστευόμαστε το παρόν και επενδύουμε το μέλλον». (Γρινιεζάκη Μ., Πατριαρχικόν Κοντάκιον, Θεσσαλονίκη 2004, σσ. 167 - 169)

Ανώνυμος είπε...

H διαφύλαξη του Πατριαρχείου συνεπάγεται τη διαφύλαξη του έθνους μας. Οι Εβραίοι πορεύτηκαν αιώνες αιώνων χωρίς κράτος. Την αυτοσυνειδησία τους διαφύλαξε η Βίβλος, η αργία του Σαββάτου και η ανάμνηση της ερειπωμένης Ιερουσαλήμ. H Ελλάδα και σύνολος ο Ελληνισμός μπορούμε στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία, στην Ευρώπη των 25, να πορευόμαστε έχοντας στην καρδιά και στην ψυχή μας την Αγια-Σοφιά, το Φανάρι, την κλειστή Πύλη του Γρηγορίου E', την Κωνσταντινούπολη, έδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Και η αυτοσυνειδησία μας να συγκροτείται από τον ακρογωνιαίο λίθο της πνευματικής παρακαταθήκης και του πολιτισμού που το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρέδωσε και διαφυλάττει για το ελληνικό έθνος, το ελληνικό κράτος και τον κόσμο ολόκληρο.

Ανώνυμος είπε...

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την ύπαρξη μας, την ιστορία μας, την ταυτότητα μας, τη χριστιανική μαρτυρία μας, εδώ, όπου ζούμε», επανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς από την Κωνσταντινούπολη. Πιστούς και από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου, στο Βόσπορο.
«Η παρουσία σας όλων υμών εξ Ελλάδος σήμερα εν τω μέσω ημών, είναι μια ένδειξη της αφοσιώσεως στη Μητέρα Εκκλησία η οποία αιώνες τώρα αγωνίζεται να επιζήσει, να ξεπεράσει, να υπερπηδήσει τις θύελλες και τους ανέμους», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.