Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Αναζήτηση χριστιανικής ενότητας - π. Γεώργιος Φλωρόφσκι


«Η αναζήτηση της χριστιανικής ενότητας είναι ευγενική και ευλογημένη προσπάθεια, διότι η χριστιανική διάσπαση είναι μια ανοικτή πληγή στο σώμα του Χριστού. Φαίνεται όμως ότι η μεγαλύτερη και η περισσότερα υποσχόμενη «οικουμενική αρετή», είναι η υπομονή. Είναι κανείς υποχρεωμένος να προχωρά πολύ αργά… Προτού, λοιπόν προταθεί οποιοδήποτε «σχήμα χριστιανικής ενότητας», οι διαχωρισμένοι χριστιανοί πρέπει να μάθουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον».
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φλωρόφσκι

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η γνωριμία είναι δύσκολη διότι πολλοί είναι αυτοί που την φοβούνται και βάζουν εμπόδια. Ορισμένοι με τις λίγες γνώσεις που έχουν βλέπουν παντού και μόνο εχθρούς και αυτό γιατί δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. Τους αρέσουν τα κηρύγματα του μίσους ώστε η διάσπαση να μην ενοχλεί την ανεπάρκεια τους.

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη «υπομονή» είναι το κλειδί. Εμείς οι ορθόδοξοι επιδιώκουμε την επιστροφή των άλλων εδώ και τώρα να αποκηρύξουν αμέσως τον παλαιό τους εαυτό. Ο φωτισμένος αυτός θεολόγος μας συνιστά ότι πρέπει σε αυτά τα δύσκολα μονοπάτια «να προχωρά πολύ αργά» όποιος επιθυμεί την ενότητα. Είναι δυνατόν μετά από τόσους αιώνες να γνωρίσει ο ένας τον άλλον έτσι στο άψε σβήσε. Ας υπάρχει η «υπομονή» και η ενότητα με τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος θα γίνει.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!Είναι μιά άποψις και αυτή.Παραθέτω όμως έναν διάλογο του ΑΓ.Ιωάννη του Προφήτη[μαθητή του αγ.Βαρσανουφίου]ο οποίος συνφωνεί με τον Παύλο.Πιστός:-Κάποιο πρόσωπο είναι αιρετικός,να τον νουθετίσω στην ορθόδοξη Πίστη;Αγ.Ιωάννης:-Νουθέτησέ τον ωστε να έλθει σε επίγνωση αληθείας...πήγαινέ τον σε ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ,σε αυτούς που μπορούν να τον ωφελήσουν κατά χριστόν...Εάν δεν αποδεχτεί την πνευματική διόρθωση με την πρώτη η δεύτερη νουθεσία,ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ,ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ,ΕΑΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ,ΘΑ ΠΝΙΓΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ...ΔΩΣΕ ΤΟΥ ΕΝΑ ΡΑΒΔΙ..ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΑΒΗΞΕΙΣ ,ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΕΣ...ΕΑΝ ΟΧΙ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥ ΤΟ ΡΑΒΔΙ...-----.Ο Μέγας Αντώνιος δεν είχε καμία σχέση με τους αιρτικούς διότι πίστευε πως η συναναστροφή μαζί τους είναι βλάβη.Όταν διαλέγεσαι,αυτό σημαίνει οτι δίνεις τις ίδιες πιθανότητες να επικρατήσει[έλεγε ο άγιος]το ψεύδος επί της αληθείας και οτι αμφιβάλεις για την αλήθεια...--Λοιπόν που μπορεί να καταλήξει κανείς συνφωνα με όλα αυτά που παραλάβαμε από τους Πατέρες που ήταν και οι αυτόπτες του Λόγου;--Τόσα χρόνια διαλέγονται και δεν έχουν καταλήξει κάπου..Με συγχωρείται αλλά είναι μερικά πράματα πάνω από τις δυνάμεις μας να καταλάβουμε ποιά διάκριση ήταν εκείνη που είχαν εκείνοι που έγραψαν το Ευαγγέλιο,σε σχέση με αυτή που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει αποτέλεσμα δηλαδη...πην

Ανώνυμος είπε...

Να δώσει ο Θεός υπάρξει ιερός σύνδεσμος αληθείας μεταξύ όλων των χριστιανών. Ώστε να μην παραμένει κομματιασμένος ο άραφος χιτών του Κυρίου.