Με τη χάρη του Κυρίου μας έγιναν τα Θυρανοίξια του Ι.Ναού Αγ.Παύλου & Αγ. Αλυπίου Ατταλείας από τον Μητροπολίτη Πισιδίας, Έξαρχον Ατταλείας και Σίδης π. Σωτήριο, με την συμμετοχή οκτώ Ιερέων και πλήθους πιστών, εγκαταστημένων στην Αττάλεια, αλλά και προσκυνητών από διάφορες χώρες.
Πολλά μάτια δάκρυσαν όταν άνοιξε η επί ενενήντα χρόνια κλειστή θύρα και αντίκρισαν τον ολόφωτο ανακαινισμένον ιερό ναό, με όλα τα αναγκαία ξυλόγλυπτα, κανδήλια, ιερά σκεύη και ιερές εικόνες. Ανάμεσά τους οι μεγάλες εικόνες των Αγίων της Πισιδίας,της Ατταλείας και ολόκληρης της Μητροπολιτικής περιφερείας.
Σε μεγάλο ωραίο ξυλόγλυπτο Προσκυνητάρι τοποθετήθηκε η ιερά Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, όμοιο αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνας, η οποία επί αιώνες βρισκόταν στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ατταλείας και τήν οποία οι πρόσφυγες Ατταλειώτες πήραν μαζί τους και σήμερα βρισκεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,που τελέσθηκε εν συνεχεία, οι Χορωδίες θαυμάσια απέδωσαν τους ύμνους στα ελληνικά και ρωσσικά, ενώ το Σύμβολο της Πίστεως και η Κυριακή Προσευχή ( "Πάτερ ημών..." ) απαγγέλθηκαν και στην Τουρκική.
Παραθέτουμε τήν προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου καθώς και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα Θυρανοίξια και τήν Πανηγυρική θεία Λειτουργία.
Προσφώνηση ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Μαζί με τους Αγγέλους οι οποίοι, κατά την Αποκάλυψιν του Ιωάννου, άδουσι την ωδήν του καθημένου επί του ουρανίου Θρόνου Αρνίου κι εμείς αναφωνούμε: «Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου, Κύριε ο Θεός ο Παντοκράτωρ· δίκαιαι και αληθιναί αι οδοί σου, ο βασιλεύς των εθνών. Τίς ου μη φοβηθή, Κύριε, και δοξάσει το Όνομά σου;» (Αποκ. 15,3)
Όντως μεγάλα και θαυμαστά τα έργα του Παντοκράτορος !
Ποιός θα μπορούσε να διανοηθεί πριν είκοσι ή ακόμη και πριν δέκα χρόνια, ότι αυτό το μισοερειπωμένο κτήριο θα παρουσίαζε σήμερα αυτή τη λαμπρότητα ! Θα υποδεχόταν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ! Την Τζίκο Παναγιά, όπως την αποκαλούσαν οι Ατταλειώτες, οι οποίοι επί αιώνες, σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε αρρώστια τους, σε κάθε ανάγκη τους, στην αρραγή προστασία Της κατέφευγαν !
Ποιός θα είχε τόσο δυνατή φαντασία να σκεφθεί ότι μετά από 90 χρόνια θα ξαναστηνόταν εδώ, και μάλιστα τόσο περίτεχνο, το νέο Άγιο Θυσιαστήριο, η Αγία Τράπεζα και θα τελούσαμε σήμερα Θυρανοίξια !
Όμως ο ιερός αυτός ναός, επί δεκαετίες κλειστός, δέν είναι ο πρώτος που ξανάνοιξε τις πύλες του για να λειτουργηθεί. Πριν είκοσι χρόνια περίπου, ξανάρχισε η τέλεση θείων Λειτουργιών στόν ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στα γειτονικά Μύρα, και πλείστοι άλλοι ναοί, μέχρι την Καππαδοκία και τον Πόντο, ξανάνοιξαν και λειτουργήθηκαν και λειτουργούνται κάθε χρόνο.
Βεβαίως για όλα αυτά συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο Θεός ελάλησεν αγαθά υπέρ της Εκκλησίας Του, στις καρδίες των κυβερνώντων την Χώραν, οι οποίοι πρόθυμα παρέχουν κάθε διευκόλυνση, για την απρόσκοπτη τέλεση των Θείων Λειτουργιών. Τούτο ισχύει και εδώ, στην Αττάλεια.
Μας είχε εντυπωσιάσει η ευγένεια και η φιλοφροσύνη του αξιοτίμου Δημάρχου του Δήμου Μουράτ Πασά, εις τον οποίον υπάγεται η περιοχή αυτή του ναού, κυρίου Suleyman Evcilmen, όταν προ διετίας, για πρώτη φορά τον είχαμε επισκεφθεί στο Γραφείο του. Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, μας υποδέχθηκε. Ακόμα και εντυπωσιακά δώρα μας προσέφερε, και έκτοτε διατηρούμε αγαστή συνεργασία. Για όλα αυτά θερμότατα ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Suleyman Evcilmen.
Η θαυμαστή μεταμόρφωση του ερειπωμένου αυτού κτιρίου σε περικαλλέστατο ναό, όπως τον βλέπουμε σήμερα, από τεχνικής πλευράς, οφείλεται σε δύο Αρχιτέκτονες· στον κ.Nejat Uregen, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το όλον έργον, και στον Επιβλέποντα τις εργασίες Δρα Αρχιτεκτονικής κ. Απόστολον Πορίδην. Ολόθερμα τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για την θαυμάσια εργασία που επιτέλεσαν.
Θα ήταν όμως παράλειψη άν δέν επισημαίναμε την ευσυνειδησία, την επιμέλεια, την παρατηρητικότητα και το ανύστακτον ενδιαφέρον των ανθρώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Antalya, οι οποίοι ενέκριναν τα υποβληθέντα σχέδια αναστηλώσεως, και παρακολούθησαν την πιστή εφαρμογή τους. Όντως είναι αξιοθαύμαστοι και αξιέπαινοι. Τους ευγνωμονούμε και θερμά τους ευχαριστούμε.
«Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλιασσόμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή». Ευφρανθώμεν μετά των χιλιάδων Αγίων της Ατταλείας και Πισιδίας, των Αγίων Αποστόλων και μάλιστα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος από εδώ ανέβηκε στην οροσειρά του Ταύρου, για τον ευαγγελισμό της Ασίας, και στου οποίου το όνομα τιμάται από σήμερα ο Ιερός αυτός ναός, μαζί με το του Οσίου Αλυπίου του Κιονίτου.
Ας ευφρανθούμε μαζί με τους αοιδίμους Κτίτορες του Ιερού αυτού ναού, με τους αγίους Αρχιερείς και ιερείς που λειτουργούσαν στον ιερό αυτόν τόπο μέχρι το 1922, οι οποίοι σκύβουν από τα ουράνια σκηνώματα και παρακολουθούν σήμερα αγαλλόμενοι την λαμπράν αυτήν Πανήγυρη.
Πόσο θα ευφραίνεται και ο μακαριστός Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρός Αλέξιος ο Β΄, καθώς βλέπει από το Ουράνιο Θυσιαστήριο να εκπληρώνεται η παράκληση του προς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίον, να μεριμνήσει για την ικανοποίηση των λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών των χιλιάδων Ρώσων της Ατταλείας.
Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, παρ' όλον ότι από πέρυσι είχε προγραμματίσει την ημέρα αυτή να προστεί των εορταστικών εκδηλώσεων, δέν μπόρεσε να έλθει. Είναι όμως πνευματικώς παρών ανάμεσά μας, και μου ανέθεσε να μεταφέρω την Πατριαρχικήν ευλογίαν Του πρός το ευσεβές ποίμνιον της Ατταλείας και πρός όλους εσάς, που σπεύσατε, και από άλλες χώρες, να έλθετε να συμμετάσχετε στη μεγάλη αυτή χαρά της Εκκλησίας μας· καθώς επίσης και προς όλους, παρόντες και απόντες, που συνέβαλαν με την αγάπη τους στην αναστήλωση, ευπρεπισμό και εξοπλισμό του ιερού αυτού Ναού.
Κατακλείοντας, παρακαλώ όπως δεχθείτε όλοι σας τις πλέον εγκάρδιες ευχαριστίες μας, για την μεγάλη χαρά, που μας δώσατε με την εδώ παρουσία σας και την συμπροσευχή σας, την μεγάλη αυτή ημέρα.
Ας προσευχόμαστε να διαφυλάττει ο Παντοκράτωρ Κύριος τον άγιον τούτον Οίκον Του, ασάλευτον εις τους αιώνας, και να τον καταστήσει λιμένα χειμαζομένων, ιατρείον παθών, καταφυγήν ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριον, κατά την ωραίαν ευχήν της Εκκλησίας. Και όσοι με ευλάβεια θα προσέρχονται σ/αυτόν, να δέχωνται διά των Ιερών Μυστηρίων, τον αγιασμόν, την υγείαν της ψυχής και του σώματος, ενίσχυση στον πολύπλευρο αγώνα τους και κάθε ευλογίαν στη ζωή τους. Αμήν.
Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας
7 σχόλια:
Δόξα στον Άγιο Θεό.
Ο Αγαπητός και σεβαστός Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος παραιτηθεί από την Μητρόπολη Κορέας για να ξεκουραστεί από τα ποιμαντικά του έργα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τιμητικά τον ανύψωσε εις Πισιδίας. Ο Σωτήριος Τράμπας πέρασε την ζωή του στην διακονία του πληρώματος της Εκκλησίας. Διακόνησε με επιτυχία ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί του μεγάλου Ιερωνύμου Κοτσώνη. Όταν ανήλθε ως Αρχιεπίσκοπος ο Σεραφείμ Τίκκας αναχώρησε προς τη Κορέα ως συνεχιστής του επ’ ολίγου παραμείναντος εκεί Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Χαλκιόπουλου. Εκ του μηδενός εδραίωσε την Ορθοδοξία εις Κορέα. Τώρα που όλοι ήλπιζαν ότι θα παραμείνει άπραγος αυτός συνεχίζει την δραστηριότητά του. Τα όσα διάβασα στον δημιουργιθέντα ιστοχώρο της Μητροπόλεώς του με χαροποίησαν. Ας είναι ο σεβάσμιος αυτός Αρχιερέας πρότυπο δια τους νεωτέρους. Ο Μητροπολίτης Πισιδίας μας διδάσκει στον Χριστιανισμό δεν υπάρχουν συνταξιούχοι.
Η Μητρόπολη Πισιδίας μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση σε αυτούς που λένε: ποίος ο ρόλος του Οικ. Πατριαρχείου αφού δεν έχει ποίμνιο; Η απάντηση από την Αττάλεια είναι αποστομωτική. Παντού στην Τουρκία υπάρχουν Χριστιανοί. Τώρα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας. Οι Μητροπολίτες του Οικ. Πατριαρχείου προσφέρουν.
Πρώτη φορά διαβάζω ότι υπάρχουν χριστιανοί στην Αττάλεια και ότι υπάρχει πλέον και ναός.
Είναι ευχάριστο να διαβάζεις τέτοια νέα.
Χαράς το κουράγιο αυτού του επισκόπου μετά την Κορέα τώρα στην Αττάλεια.
Ας συγκρίνουν το πρόσωπό τους Ιεράρχες της Ελλάδας και της Κύπρου αν βέβαια τολμούν.
Υποκλίνομαι μπροστά στον δραστήριο αυτό Επίσκοπο.
Σημαντικά τα νέα αυτά.
Θερμά συγχαρητήρια στον Αριμαθαίο για το σχόλιό του.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ
Δημοσίευση σχολίου