Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΟΥ ΤΣΕΣΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ «ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΟ


 Μνήμες αναμεμειγμένες με συναισθήματα που προκάλεσε ο ξεριζωμός του 1922 ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης, στην ιστορική πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαράλαμπου Τσεσμέ, την πρώτη μετά από 94χρόνια.

Αποστολή στον Τσεσμέ: Παντελής Φύκαρης - Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ Χίου

Η εκκλησία  που αποτέλεσε τον τόπο προστασίας χιλιάδων Ρωμιών της χερσονήσου της Ερυθραίας κατά τον διωγμό, έναν αιώνα μετά λειτούργησε και πάλι, με δεκάδες προσκυνητές από τη Χίο να αψηφούν τα μποφόρ και να συμμετέχουν σε  μία δεδομένη ιστορικά σημαντική στιγμή για τον εναπομείναντα ελληνισμό της Μικράς Ασίας.












Από νωρίς πλήθος πιστών, κάτω από την διακριτική παρουσία των τουρκικών αρχών έσπευσε στο ναό, βοηθώντας τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή να μετατρέψει τον Άγιο Χαράλαμπο από αίθουσα εκδηλώσεων σε... εκκλησία.
Τα φορητά τέμπλα, τα κεριά, η εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου και άλλα εκκλησιαστικά λειτουργικά σκεύη μπήκαν στη θέση τους, κι έτσι μία ώρα μετά ο ναός ετοιμάστηκε.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδεία δεκάδων περιπολικών της τουρκικής Αστυνομίας έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του.
Στην είσοδο του Αγίου Χαράλαμπου τον περίμεναν ο Δήμαρχος Τσεσμέ, ο Έλληνας Πρόξενος της Σμύρνης καθώς και οι Μ. Βουρνούς, Α. Μιχαηλίδης και Κ. Παπαδόπουλος.

Για δύο περίπου ώρες η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό ήταν κατανυκτική με τους γηραιότερους να επαναφέρουν στη μνήμη τους ιστορίες των προγόνων τους όπως τους τις διηγήθηκαν, τότε που ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελούσε το σημείο αναφοράς 60.000 ελληνορθοδόξων χριστιανών.
Τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν και στην προσφώνηση του Παναγιώτη Καλαμπόκη, που εκπροσώπησε τους Χιώτες απόγονους των Μικρασιατών στην ιστορική Θεία Λειτουργία.
«Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή. Οι απανταχού Τσεσμελήδες όλου του κόσμου είναι με την καρδιά και τη σκέψη τους εδώ. Γυρνάμε στη γη των προγόνων μας για να τιμήσουμε όσους έμειναν, δημιούργησαν αλλά και ξεριζώθηκαν από αυτά τα χώματα», ανέφερε ο ίδιος, αφιερώνοντας την ομιλία του στον παππού του Σπύρο Ψαλτάκη που αποτέλεσε τον τελευταίο δημοδιδάσκαλο της περίφημης Κρηναίας σχολής του Τσεσμέ.
Σε παρόμοιο ύφος και η αντιφώνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που κάνοντας μία ιστορική αναδρομή της άλλοτε κραταιής Μητρόπολης Κρήνης ευχήθηκε να βρουν ανάπαυση οι ψυχές όσων εκδιώχθηκαν ή μαρτύρησαν στα χώματα της Μικρασιατικής γης.
Στην ιστορική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χίου Μάρκος ως έξαρχος Πάσης Ιωνίας καθώς και ο Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος.

Κατά την επιστροφή προς τη Χίο ο Μητροπολίτης Μάρκος πήρε τα κεριά του ναού τα οποία θα μεταφέρει στον ομόνυμο προσφυγικό ναό του Βαρβασίου Χίου εκεί όπου φυλάσσεται η πρωτότυπη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου.































2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα 25 χρόνια της θεοφιλούς πατριαρχίας του ο Βαρθολομαίος κατάφερε να ανοίξει ξανά τους ερμητικά κλειστούς ναούς. Ο Χριστός να του δίνει χρόνια η Εκκλησία τον έχει ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Μέγας Πατριάρχης αναδείχθηκε ο Βαρθολομαίος. στην εποχή του υπάρχει αναγέννηση της Ορθοδοξίας σε όλη την επικράτεια των αξέχαστων πατρίδων.