Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πειραιώς Σεραφείμ: Το μεγάλο γεγονός, της δια βίου μαθήσεως εν Θεώ – Η τελετή λήξης των επιμορφωτικών σεμιναρίων της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Πειραιώς Σεραφείμ: Το μεγάλο γεγονός, της δια βίου μαθήσεως εν Θεώ – Η τελετή λήξης των επιμορφωτικών σεμιναρίων της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας

Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.
Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.

Βυζαντινή Χορωδία Σαλαμίνας «Ο Άγιος Μηνάς»
Στην έναρξη της τελετής, βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία Σαλαμίνας «Ο Άγιος Μηνάς», υπό την διεύθυνση του χοράρχη μουσικοδιδάσκαλου κ. Ανδρέα Αναστασιάδη Χατζή.




 κ. Γεώργιος Γκολέμης
Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας του θεσμού των σεμιναρίων, ο συνεργάτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Γκολέμης, ανέφερε ότι σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των δύο προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.
Η ιστορία του τόπου μας, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια και η ορθόδοξη κατήχηση, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύσσονται τα σεμινάρια, οκτώ τον αριθμό μέχρι σήμερα.
Έτσι, κάθε χρονιά τα μαθήματα που οργανώνονται μπορούν να θεωρηθούν συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Αφού κάθε σεμινάριο εξετάζει μία πτυχή, κατηγορία ή περίοδο του γενικού θέματος  στο οποίο ανήκει.
Το 2015 παρουσιάστηκε το πρώτο σεμινάριο για την Μικρασιατική  Ιστορία, το 2016 τα σεμινάρια για την Ιστορία του Πειραιά, την Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια και την Ορθόδοξη Κατήχηση, ενώ το 2017 διοργανώθηκαν σεμινάρια για την Επανάσταση του 1821, την Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια και την Ορθόδοξη Εικονογραφία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» διοργανώθηκε και ένα σεμινάριο που απευθύνονταν σε μουσικούς και αφορούσε την Διεύθυνση Χορωδίας.
Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Γκολέμης, ήταν πως:
«Ο θεσμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού, ευθυγραμμισμένος με την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα σεμινάρια.
Και να, που δύο χρόνια μετά, με την βοήθεια του Θεού, ο θεσμός μεγαλώνει και ωριμάζει σταδιακά, και αρχίζει να καταξιώνεται μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο. Σε βαθμό που και άλλες Ενορίες αρχίζουν να οργανώνουν ανάλογα σεμινάρια, αξιοποιώντας ως ασφαλή οδηγό, την εμπειρία της Ενορίας μας

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς
Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, με την Ενορία της Ευαγγελίστριας. Μια συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.

 κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των σεμιναρίων, προσδίδουν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτούνται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδίδονται.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φυσικός κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορία των σεμιναρίων, την θεματολογία και τους συντελεστές τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ελκυστικό τρόπο με τον οποίον παρουσίασαν τα θέματα τους, οι εισηγητές των σεμιναριακών μαθημάτων, έτσι ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, σε όλες τις συναντήσεις.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος σε όσους παρακολούθησαν τα σεμινάρια, σημείωσε:
«Ευχόμαστε να κρατήσετε βαθιά φυλαγμένο στο νου σας, τον πλούτο των γνώσεων που αποκομίσατε και να πολλαπλασιάσετε αυτόν τον θησαυρό με τον ίδιο ζήλο και επιμέλεια, καταβάλλοντας ο καθένας από εσάς τον δικό του κόπο, που απαιτεί η ατομική μελέτη.»

Η επανάσταση του 1821

 κα Αρχοντία Παπαδοπούλου
Το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, είχε ως κεντρικό θέμα, την «Επανάσταση του 1821». Η Τουρκοκρατία, η προετοιμασία του Αγώνα, η Επανάσταση, οι εμφύλιες διαμάχες, η απελευθέρωση, οι Μεγάλες Δυνάμεις, ο Καποδίστριας, ήταν κάποιοι από τους σταθμούς στο ιστορικό αυτό ταξίδι.
Στο σεμινάριο φοίτησαν 146 άτομα, με εκείνους που λόγω συμμετοχής να δικαιούνται βεβαίωσης, να φτάνουν τους 92.
Υπεύθυνη των μαθημάτων, ήταν η Φιλόλογος και Ιστορικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους όσους «συνταξίδεψαν μαζί της σε αυτό το πολυκύμαντο ταξίδι στο τρικυμιώδες πέλαγος της ιστορίας μας, που μας έφτασε μέχρι την απελευθέρωση του Γένους το 1821».

Το Αλφαβητάρι της Εκκλησίας
Στην ελληνική εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, ήταν αφιερωμένο το σεμινάριο που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη με τον τίτλο «Το αλφαβητάρι της Εκκλησίας». Οι συμμετέχοντες σε αυτό έφθασαν τους 93, ενώ βεβαιώσεις έλαβαν λόγω επαρκούς συμμετοχής οι 73.

 Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος
Η δομή, οι όροι και η διάταξη μιας πρότασης, παρουσιάστηκαν μέσα από το Ευαγγέλιο και τους εκκλησιαστικούς ύμνους. Έτσι, οι συμμετέχοντες κατανοούσαν τα εκκλησιαστικά κείμενα, εμβαθύνοντας στις υποδομές της γραμματικής και του συντακτικού της γλώσσας.
Υπεύθυνος του σεμιναρίου, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος, Θεολόγος και Φιλόλογος. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο  σκοπός του σεμιναρίου, ήταν αυτός που έχει η Εκκλησία επί αιώνες. Δηλαδή, μέσω των ποιητικών κειμένων και των γλωσσικών μνημείων της λατρείας της, να «μορφωθῇ Χριστός εν υμίν».
Και όπως τονισε:
«Τούτο το αλφαβητάρι είναι γλωσσικό και πνευματικό. Γλωσσικό, για να εξοικειωθούμε με την εκκλησιαστική μας γλώσσα και λατρεία. Αλλά και πνευματικό, ώστε να εμβαθύνουμε στον πνευματικό πλούτο της υμνογραφίας μας και να ανυψωθούμε στα δόγματα της πίστεως μας.»

Όταν μια εικόνα μπορεί να μιλήσει
Σε μια σπουδή στην Ορθόδοξη εικονογραφία ήταν αφιερωμένο το σεμινάριο που πραγματοποιούνταν κάθε  Τετάρτη, με τον τίτλο «Όταν μια εικόνα μπορεί να μιλήσει». Εδώ οι συμμετοχές έφτασαν τις 165, με τους 133 εξ’ αυτών να δικαιούνται βεβαίωσης.

 Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος
Η θέση των εικόνων και ο ρόλος τους στη ζωή μας, ξεκαθάρισαν μέσα από την παρουσίαση του βασικού εικονογραφικού κύκλου, που εικονίζει γεγονότα από την ζωή του Χριστού και της Θεοτόκου, έτσι όπως προσδιορίστηκαν από την εκκλησιαστική σας παράδοση.
Υπεύθυνος των μαθημάτων, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Ο π. Δανιήλ χαρακτήρισε τα μαθήματα ως «επίσκεψη» στον ξεχωριστό κόσμο των αγίων εικόνων. Και όπως επεσήμανε:
«Η εικόνα όντως μπορεί να μιλήσει κι έχει να μας πει πολλά. Είναι εκείνος ο ξεχωριστός και αλλιώτικος τρόπος με τον οποίον η Εκκλησία μας κηρύττει και θεολογεί. Προσεγγίσαμε την εικόνα όχι ως ένα ζωγραφικό πίνακα ή απλή απεικόνιση, αλλά ως ένα ζωντανό κήρυγμα.
Πρέπει να γνωρίσουμε πόσο πολύτιμη, σημαντική και υψηλά πνευματική είναι μια ορθόδοξη εικόνα

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Απευθυνόμενος σε όλους σημείωσε:
«Η πρωτοποριακή εκκλησιαστική διακονία της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς έρχεται να προσφέρει αυτό το μεγάλο γεγονός, της δια βίου μαθήσεως εν Θεώ. 
Θέλω να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου αλλά και την ταπεινή μου ευαρέσκεια γι’ αυτό το έργο που επιτελείται φιλάνθρωπα, δυναμικά, απέριττα, χωρίς βερμπαλισμούς, αλλά με βαθιά συνειδητότητα.

Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους εισηγητές οι οποίοι θυσίασαν χρόνο για να προσφέρουν ένα φως και ένα δρόμο. Γιατί σήμερα υπάρχει δυστυχώς μια υπνώττουσα υποθερμία στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Και δεν μεταλαμπαδεύονται τα ζώπυρα της πίστεως στην διάδοχη γενεά» .




Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ενορία είναι εργαστήριο πνευματικότητα. Ας γίνει πρότυπο και για άλλες.