Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η ευχή της αναφοράς εκφώνως... - π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ


 ...Η μυστική απαγγελία της αναφοράς ήταν  μία ατυχής επινόηση που στόχευε στο να δώσει έμφαση στην ιερότητα του μυστηρίου της Ευχαριστίας, αλλά, στην πραγματικότητα απλώς και μόνο συσκοτίζει την κοινή και συλλογική φύση της τέλεσης της Ευχαριστίας. Αυτό συμβαίνει ιδίως στην περίπτωση που οι λαϊκοί δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της ευχής που προσφέρει ο λειτουργός εκ μέρους τους. Είναι αρκετά παράδοξο ότι σήμερα απαντά συχνά ο ισχυρισμός ότι η κοινότητα δεν θα πρέπει να γνωρίζει το κείμενο της αναφοράς, και σε κάποιες ειδικές εκδόσεις του Ευχολογίου προς χρήσιν από τους λαϊκούς όλες οι μυστικές ευχές, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς, απλώς παραλείπονται,
με το πρόσχημα ότι δεν αφορούν την κοινότητα, όντας, κατά κάποιον τρόπο, ένα είδος ιδιωτικών προσευχών των ιερέων που λειτουργούν. Αυτό, φυσικά συνιστά φτωχή και γεμάτη σύγχυση θεολογία, που βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με τον φανερό σκοπό και την πρόθεση της ίδιας της ευχαριστιακής τελετής.
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φλωρόφσκυ
  Βυζάντιος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι και αυτή μια ΑΠΟΨΗ από την σπουδαία αυτή ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ προσωπικότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντική αυτή η δημοσίευση διότι είναι ένα από τα λειτουργικά θέματα που υπάρχουν τα συν και τα πλην.

Ανώνυμος είπε...


ΟΙ ευχές της Θ. Αναφορά λέγονταν εκφώννως μέχρι τον πέμπτο περίπου αιώνα, γιατί μέχρι τότε παρέμεναν στην Θ. Αναφορά μόνοι όσοι ήταν αξιοι να κοινωνήσουν. "Αν δεν είσαι άξιος να κοινωνήσεις δεν είσαι άξιος ούτε τις ευχές να ακούσεις" έλεγε ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ὁταν πια στην Θ. Αναφορά παρέμεναν άπαντες, δηλαδή και όσοι δεν θα κοινωνούσαν, οι ευχές άρχισαν να λέγονται χαμηλοφώνως.

Ανώνυμος είπε...


Από ποιό βιβλίο είναι το κείμενο του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ;

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια ακούω για αυτές τις Λειτουργικές διενέξεις. Τελικά μπορεί κάποιος να δώσει λύση; Πολλά λένε πολλά γράφουν. Ο π. Νικόδημος Μπαρούσης τα τεκμηριώνει σε βιβλίο τα άρθρα που έγραψε επί του θέματος τούτου. Λέγει πολλά. Άλλοι με άρθρα τους σε εφημερίδες και περιοδικά λέγουν άλλα.
Ούτε για αυτό το θέμα δεν μπορεί η διοικούσα εκκλησία να δώσει απάντηση.
Όλα στον ελεύθερο πιλότο.
Πού πάμε;;;