Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Αποχαιρετισμός στον νεότερο «Αγγελιαφόρο» του Ελληνικού Στρατού το 1940

Βασίλειος Παπαδόπουλος 1928-2021

Αποχαιρετισμός στον νεότερο «Αγγελιαφόρο»  του Ελληνικού Στρατού το 1940

Το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Πύργου η οικογένεια, συγγενείς και πολλοί συμπολίτες αποχαιρέτησαν τον 93χρονο Βασίλη Παπαδόπουλο, έναν από τους παλιούς μεγάλους εμπόρους της πόλεως.  Στην σορό του δέσποζε το ειδικό παράσημο που έλαβε το 2018 από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την προσφορά του στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού τον Νοέμβριο του 1940.  Την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν οι εφημέριοι π. Θεόδωρος Χαμάλης και π. Άγγελος Ζέζας. Καταγράφουμε μερικά από τα σημεία (όπως τα παρουσίασε σε σύντομη ομιλία του ο φιλόλογος και γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας) που δείχνουν την παρουσία και την δράση του 12χρονου τότε τσοπανόπουλου από τα Αχούρια Βαβουρίου Θεσπρωτίας (τόπος καταγωγής του): 1.Ειδοποίησε το 3ο Τάγμα του 1/39 Συντάγματος Ευζώνων για την παγίδα που τους είχαν στήσει οι Ιταλοί στην Πλόκιστα, 2.Μετέφερε μήνυμα του Διοικητή Π. Ραυτόπουλου  στονΤαγματάρχη του 3ου Τάγματος Καραλή, που τον βοήθησε να μετατρέψει τα σχέδιά του.


Ο Ταγματάρχης Αθανάσιος Καραλής (που στην συνέχεια των επιχειρήσεων έπεσε ηρωικά και αντικατεστάθη από τον Ηλείο Ταγματάρχη Χρήστο Καραχάλιο εκ Κοσκινά) του είπε : «Από σήμερα θα είσαι ο Αγγελιαφόρος του Ελληνικού Στρατού. Και αν είχα ρούχα στρατιωτικά για σένα, θα σε έντυνα μικρό στρατιώτη», και 3.Ο μικρός τότε Βασίλης βρήκε τραυματία Έλληνα Στρατιώτη, τον Αλέξη Τσιμπούκη, από την Πιτίτσα Πατρών, δίπλα στο καμπαναριό της Αγίας Μαρίνας.

Με κόπο και προφυλάξεις, καθώς είχε προηγηθεί ιταλικός βομβαρδισμός τον μετέφερε στην οικία. Εκεί ο Στρατιώτης Τσιμπούκης, με την φροντίδα των οικείων του μικρού, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και τον παρέλαβε το Υγειονομικό.  Στην όλη προσπάθεια των εκεί κατοίκων βοήθησαν και οι γυναίκες του χωριού, όπως η τιμηθείσα από το ΥΕΘΑ την 28η Οκτωβρίου 2018 αιωνόβιος κ. Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, που ήταν παρούσα στην εξόδιο ακολουθία.

Για την σωτήρια παρέμβαση και το προσωπικό του  βίωμα της συνομιλίας με τον εκλιπόντα μίλησε ο επιχειρηματίας και λογοτέχνης εκ Πατρών, κ. Γεώργιος Τσιμπούκης, υιός του διασωθέντος στρατιώτη, που απεκάλεσε «δεύτερο πατέρα» τον αείμνηστο Βασίλη Παπαδόπουλο. Μετά την Κατοχή ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήλθε τον Πύργο Ηλείας, όπου ήδη βρίσκονταν ο πατέρας και τα αδέλφια του, και με διαρκή εργατικότητα ανέπτυξε εμπορική δράση και αναγνωρίσθηκε ως δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας. Στο τέλος απηύθυναν, όλοι οι μετέχοντες στην κηδεία, τα συλλυπητήρια στην χήρα, τα τέκνα και τα εγγόνια του εκλιπόντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: