Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κυψέλη Αγρινίου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο προσφυγικό χωριό Κυψέλη Αγρινίου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου, 15 Μαΐου 2022.
Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον που δεν μπορεί να ζει μόνος του. Ζει μέσα σε κοινωνίες και συνεχώς συναντάται με ανθρώπους και επιθυμεί να συναντήσει και τον Θεό που τον δημιούργησε.
Δύο τέτοιες συναντήσεις ακούσαμε σήμερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα. Η πρώτη συνάντηση τού Χριστού με τον παράλυτο μέσα στο χώρο τού πόνου, στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά και η δεύτερη συνάντηση του Χριστού με τον θεραπευμένο παράλυτο μέσα στο Ιερό.


Η ίδια η Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού ήταν μια συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Ήρθε ο Χριστός για να συναντήσει την τραυματισμένη ανθρώπινη φύση και να την θεραπεύσει.
Αυτό ακριβώς είναι και το έργο της Εκκλησίας, τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Να συναντά τον σημερινό άνθρωπο στους χώρους του πόνου του, που είναι η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία, το νοσοκομείο, η φυλακή. Και όταν δει και νοιώσει ο άνθρωπος το χάδι και την αγκαλιά της Εκκλησίας θα έρθει και στο Ναό, θα έρθει στην Εκκλησία για να συναντήσει τον Θεό. Αυτή η συνάντηση είναι ανώτερη της πρώτης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προηγείται η συνάντηση στον χώρο του πόνου.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θυμηθήκαμε σήμερα τους Πόντιους και τον πόνο και τα μαρτύρια που υπέστησαν εκείνα τα χρόνια περίπου 330.000 κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί. Ανέφερε ότι οι Πόντιοι είναι Ρωμηοί οι οποίοι κράτησαν τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους και τον μετέφεραν στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, τον από Τραπεζούντος, και στην ηρωική του δράση τόσο ως Μητροπολίτου Τραπεζούντος, όσο και μετέπειτα ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Τέλος προέτρεψε τους απογόνους των Ποντίων να τιμούν και να κρατούν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων τους.
Αμέσως μετά στον χώρο του μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, στην πλατεία του χωριού τελέσθηκε τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο και η εκπαιδευτικός κα Σπυριδούλα Μαλούχου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας,  ενώ οι εκπρόσωποι των αρχών κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο.
Στην Θεία Λειτουργία και στην εκδήλωση που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Θάνος Μωραΐτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής και κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» κ. Δημοσθένης Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Ευστράτιος Ηλιάδης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Τοπικών Ποντιακών Συλλόγων.
 
Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/KApnKPUV1TLdvDrK8

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Ναυπακτίας μας διδάσκετε με την ποιμαντική Σας δράση και το εκκλησιαστικό Σας φρόνημα!

Ευσεβής