Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      «Μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες απ' άρτι (από τώρα). Ναι, λέγει το Πνεύμα, ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών· τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών»-Απ.14,13. Κρατάω την «απ’ άρτι» -από αυτή τη στιγμή- διαβεβαίωση του Αγίου Πνεύματος και για το Μητροπολίτη Πισιδίας μακαριστό Σωτήριο. Χρόνια και χρόνια όλα του Θεού, δημιουργικά στο Όνομα του Θεού για το Θεό! Και λέω, πέταξε κι έφτασε εκεί όπου ακούγεται: «Ήχος καθαρός εορταζόντων και βοώντων απαύστως, Κύριε Δόξα σοι». Χτύπησε. Του άνοιξαν. «Ιδού εγώ και τα παιδία α μοι έδωκεν ο Θεός», είπε με παρρησία συνθηματικά. Ξοπίσω, «το έργο αυτού μετ’ αυτού»! Το Αμπέλι του Χριστού στην Κορέα, «η Εκκλησία του Θεού που παροικεί στην Κορέα». Αυτή που του χαρίστηκε η ευλογία του Χριστού να στεριώσει, να καλλιεργήσει, να αναπτύξει…  Απεσταλμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζήλων και σε όλη τη Ν.Α. Ασία…

«Ευ δούλε αγαθέ και πιστέ! Επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω, είσελθε εις την χαρά του Κυρίου σου»! -Ματ.25,23. Μα έμειναν ατέλεστα τα εγκαίνια του Ναού του Αγαπημένου Σου Απόστολου Παύλου στη Σίδη… του παιδιόθεν οδηγού της ζωής μου, Κύριε …

     Τριάντα τόσα χρόνια πριν -1991- είχα αφιερώσει το βιβλίο, «Ιεραποστολικό Συναξάρι του 20ου Αιώνα» «στην «υπερδεκαπεντάχρονη- τότε- όντως σταυρική μαρτυρία του στην Ασία». Από τους πρωτοπόρους και πρωτεργάτες της θαυμαστής και θαυμάσιας σύγχρονης ορθόδοξης Ιεραποστολικής εξόρμησης στην Ασία. Τελευταία συμβολή σε κάτι δικό του μου είχε ζητηθεί. Αλλά τούτη την ιερή ώρα θα γυρίσω πολύ πιο πίσω. Θα τον κατευοδώνω στην ουράνια χαρά χαρμολυπητερά, με ένα δάκρυ αγάπης από τα όμορφα νεανικά εκείνα χρόνια τα όχι και λίγο δημιουργικά χριστιανικά -«Ζωή», «Κυκλάμινα». Συν την παράκληση να είναι η ευχή -προσευχή του εκεί πιο έντονη για όλους τους «περιλειπόμενους» εμάς!

Αθανάσιος Κοτταδάκης

2 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ κ. Αθανάσιε Κοτταδάκη.
Σας ευχαριστώ για την ουσιαστική αναφορά σας, στον από Κορέας Μητροπολίτη Πισιδίας κυρό Σωτήριο.
Δεν τον γνώρισα από κοντά ποτέ, αλλά άκουγα περί αυτού και της προσωπικότητά του που ήταν γεμάτη με Αποστολικούς οραματισμούς, όπως και του Μεγάλου αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α΄ του Κοτσώνη, τον οποίον όπως έχω αναφέρει γνώρισα και συνομίλησα μαζί του πολλές φορές στην γενέτειρά του τα Υστέρνια Τήνου ως πρώην. Εγράφη ότι ο Σωτήριος Τράμπας υπήρξε ο Πρωτοσυγγελος του δηλαδή το δεξί του χέρι.
Περί του Σωτηρίου Τράμπα άκουσα:
Από τον τότε Ιεροκήρυκα Άρτας, που για ελάχιστες ημέρες υπηρέτησα την στρατιωτική θητεία μου στο ΚΕΥΓ Άρτας, τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παχή μετέπειτα Μητροπολίτη Αργολίδος.
Την σύζυγο του αδελφού του που ήταν οδοντίατρος στην Πάτρα μακαριστή Σκούρα που μετέβαινε και βοηθούσε στην Κορέα τον π. Σωτήριο.
Το μέλος της Ζωής στην Πάτρα Κωνσταντίνο Καντζιούρα.
Την ευεργέτιδα της Ιεραποστολής στα έθνη Ευαγγελία Καρασπήλιου.
Τον σπουδαίο Θεολόγο απόφοιτο της Χάλκης κ. Χρήστο Τσούβαλη Άρχοντα Οστιάριο του Οικουμ. Θρόνου.
Καθώς και από ομιλίες του διαδόχου του στην Κορέα Μητροπολίτη Αμβρόσιο -αδελφό του Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ- ο οποίος στις ομιλίες του στον Ιεραποστολικό Σύλλογο Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ της Πάτρας, ομιλούσε με σεβασμό και θαυμασμό για τον προκάτοχό του. Πράγμα σπάνιο διότι οι περσότεροι Μητροπολίτες λένε πως πήραν μια μητρόπολη για κλάματα και αυτοί προσπαθούν να την αναστήσουν. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος διαφέρει και είθε να έχει –και τις έχει- τις ευλογίες του κυρού Σωτηρίου.
Και τέλος με θαυμασμό μιλούσε όπως έγραψα περί αυτού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης.
Το ότι κ. Κοτταδάκη παραιτήθηκε από Πρωτοσύγκελος Αθηνών, σε εκείνες τις δύσκολες για την Ελλαδική Εκκλησία μέρες, δείχνει το ήθος του άνδρα δεν τον ενδιέφερε να υπηρετήσει το νέο καθεστώς, και να τον «ξεφορτωθούνε» με μια Μητρόπολη. Έγινε Εφημέριος σε Ναό της Αθήνας έως ότου πήγε να διδάξει την Ορθοδοξία στην Κορέα ως ιερέας. Όταν όπως γράψαν και άλλοι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τον έκανε Αρχιερέα συνέχισε την δημιουργική προσπάθειά του κοντά στο ποίμνιό του, χωρίς βόλτες σε πανηγύρια και ονομαστήρια αρχιερέων. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να παραιτηθεί, βλέποντας ότι τα χρόνια περνούν, και διάδοχός του εκλέχθηκε ο Αμβρόσιος. Εδώ ο σπουδαίας αυτός Αρχιερέας παρέμενε κοντά στον νέο Μητροπολίτη –ως άλλος Ευσέβιος Ματθόπουλος στο διάδοχό του διάκονο Σεραφείμ Παπακώστα- υπηρετώντας πιστά εν υπακοή τον νέο Μητροπολίτη. Που υπάρχει σήμερα τέτοιο ήθος τέτοιο ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα;
Αλλά ενώ το Πατριαρχείο του έδωσε τον τιμητικό τίτλο του Πισιδίας, για να εφησυχάσει, αυτός έσπευσε να αναγεννήσει την περιοχή του, όχι μόνο μεταφέροντας τον Ευαγγελικό λόγο, αλλά κτίζοντας ναούς για τους ορθοδόξους χριστιανούς των διαφόρων εθνοτήτων που βρήκε εκεί. Πήρε κοντά του και τον αρχιτέκτονα -με εκ Πατρών καταγωγή- Ιερομόναχο Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο τον αγιορείτη για την ανοικοδόμηση ναών.
Ουσιαστικά περί της πορείας του Μητροπολίτη Σωτηρίου Τράμπα μπορούν να δουν οι επισκέπτες του Ιστολογίου
https://anastasiosk.blogspot.com/2022/06/blog-post_81.html
της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού.
Αξίζουν να γραφούν πολλά, και να γίνουν ημερίδες και αφιερωμένες σε Αυτόν, ομιλίες για την εκκλησιαστικη του διακονία. Μόνο διδάγματα μπορεί να δώσει η αφιερωμένη στον Χριστό ζωή του, στους νέους κληρικούς, στους αδελφούς του Μητροπολίτες και στο καθένα από μας.
Νοερά ασπάζομαι το άγιο λείψανό του ζητώντας την ευλογία του.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Ιεραπόστολος με όλη την σημασία της λέξεως.
Αιωνία του η μνήμη.