«ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»
«INSTITUTE FOR NATIONAL AND RELIGIOUS AFFAIRS»
e-mail: academic-i.n.r.a@hotmail.com
(Κεντρικά Γραφεία: Μουσών 37, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη).
(Πάτρα, Προσωρινή έδρα:
«Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών», Μητρ. Παρθενίου 18)
15/12/2022ΨΗΦΙΣΜΑ
Θέμα: «Υπόμνηση στον ΥΠΕΞ
Τουρκίας των Άρθρων 27, 30 και 45 της Συνθήκης ειρήνης της Λωζάννης,
24 Ιουλίου 1923, μετά της Τουρκίας. Αφορούν τις Θρησκευτικές Μουσουλμανικές
Αρχές και Μειονότητες εκτός Τουρκίας»
1. Κατά την πρόσφατη (τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου 2022) υποδοχή από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο Γραφείο του των Ψευδομουφτήδων και συνεργατών των από την Ελλάδα (Θράκη), υπό την επωνυμία «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Θράκης», άγνωστη στην Συνθήκη της Λωζάννης και στην Ελληνική έννομη τάξη, ο ΥΠΕΞ δήλωσε, μεταξύ άλλων, επιλέξει: «Ποτέ δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε μόνους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και επέκρινε την Ελλάδα ότι, επιλέξει, «συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας…» (βλ. Εφημ. Το Παρόν 11-12-2022, στο Άρθρο «Θρακιώτικα», της Δημοσιογράφου Έλλης Μητακίδου).
2. Το ΥΠΕΞ Ελλάδος απαντά στις ανωτέρω δηλώσεις, ως εξής, επιλέξει: «Η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία ακολουθεί μια συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της μειονότητας. Μιας μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται , προσθέτει και τονίζει πως είναι απορίας άξιο που επικαλείται και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ, κατά την υπογραφή της Συνθήκης, αριθμούσε περί τις 130.000. Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η Δήλωση της Ε.Ε., στα πλαίσια της 77ης Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Η.Ε. «για παλαιότερες πολιτικές διακρίσεις που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Η Δήλωση μιλάει από μόνη της. Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο, ποιος πραγματικά εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μια μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελούσε εφαλτήριο, ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής. Καλούμε την Τουρκία, αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα (βλ. ό.π.).
3. Οι θέσεις του ΥΠΕΞ Ελλάδος ερείδονται επακριβώς στα υπ’ αριθμ. 27, 30 και 45 Άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτά είναι καθοριστικά και καταλυτικά, εν προκειμένω. Η νέα, σημερινή Τουρκία, που οφείλει την υπόστασή της ως Κράτος Διεθνούς Δικαίου στην ίδια Συνθήκη, έρχεται δια των Δηλώσεων του ΥΠΕΞ, να ακυρώσει στην πράξη, αυθαιρέτως και παρανόμως, τα άρθρα 27, 30 45. Κάμνει, μάλιστα, επίκληση της ίδια Συνθήκης, έτσι γενικά και αόριστα, για το θεαθήναι και μόνο και όχι για το είναι. Προκαλούμε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να δηλώσει, συγκεκριμένα, σε ποιά Άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης ο λόγος για «Τουρκικές Μειονότητες» αντί για «Μουσουλμανικές Μειονότητες», εκτός Τουρκίας. Πουθενά δεν θα βρει στο κείμενο της Συνθήκης τον όρο «Τουρκικές Μειονότητες». Και ιδού η απόδειξη!
4. Τι διαγορεύουν, επιλέξει, τα τρία αυτά Άρθρα; Με σαφή, κατηγορηματικό και χωρίς κάποια αμφισημία απαγορεύουν ρητά τι; Η Τουρκία να αναμιγνύεται στις «εκτός Τουρκίας», όπως το επισημαίνουν, «Μουσουλμανικές Αρχές και Μειονότητες». Ουδαμού η χρήση των όρων «Τουρκικές Αρχές και Μειονότητες», «εκτός Τουρκίας».
5. Παραθέτουμε, αυτολεξεί, τα τρία αυτά Άρθρα για ενημέρωση της ευρύτερης Κοινής Γνώμης Ελλάδος, Τουρκίας και διεθνούς.
5α. «Αρθρον 27», «Ουδεμία πολιτική, νομοθετική ή διοικητική εξουσία θέλει ασκηθή, δι’ οιονδήποτε λόγον, υπό της Κυβερνήσεως ή δια των Αρχών της Τουρκίας, εκτός του τουρκικού εδάφους, επί των υπηκόων εδάφους διατελούντος υπό την κυριαρχίαν ή το προτεκτοράτο των λοιπών Δυνάμεων, των υπογραψασών την παρούσαν Συνθήκην, και επί των υπηκόων εδάφους αποσπασθέντος της Τουρκίας. Εννοείται ότι η πνευματική δικαιοδοσία των Θρησκευτικών Μουσουλμανικών Αρχών δεν θέλει ποσώς θιγή».
Και ερωτώμεν τον ΥΠΕΞ της Άγκυρας, τι έχει επί του Άρθρου αυτού να μας δηλώσει;
5β. «Άρθρον 30», στο «ΤΜΗΜΑ Β΄ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ», επιβεβαιωτικό του Άρθρου 27. Διαγορεύει επιλέξει το «Άρθρον 30». «Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι εγκατεστημένοι εις τα εδάφη, άτινα, δυνάμει των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, αποσπώνται της Τουρκίας, καθίστανται αυτοδικαίως, και κατά τους όρους της εγχωρίου νομοθεσίας, υπήκοοι του Κράτους εις ο το έδαφος μεταβιβάζεται».
Το γελοίο της παρούσης υποθέσεως είναι, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ισχυόντων των παραπάνω Άρθρων 27 και 30, να δηλώνει επικριτικά για την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα, επιλέξει «συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάννης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας…». Και σε ποιούς κάμνει την Δήλωση; Στην «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης». Μια «Επιτροπή», άγνωστη για την Συνθήκη της Λωζάννης. Εδώ ισχύει το λαϊκό ρήμα: «Ποιός κοροϊδεύει ποιόν».
5γ. «Άρθρον 45». «Τα αναγνωρισθέντα δια των διατάξεων του παρόντος Τμήματος (ενν. Τμήμα Γ΄ Προστασία των Μειονοτήτων) δικαιώματα εις τας εν Τουρκία μη μουσουλμανικάς μειονότητας, αναγνωρίζονται επίσης υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκομένας μουσουλμανικάς μειονότητας». Που ο λόγος για «τουρκικές μειονότητες»; Ολίγη διπλωματική «αιδώς» δεν βλάπτει.
Η απροκάλυπτη και αυθάδης αυτή ανάμιξη της Τουρκίας στην Μουσουλμανική Μειονότητα της Ελλάδος, στην Θράκη, έχει εξοργίσει, και δικαίως, το υπερήφανο ιστορικό θρακικό φύλο, εξισλαμισθέν δια της βίας, στην πρώϊμη οθωμανοκρατία στην περιοχή μας. Πρόκειται για την φυλή των Πομάκων, που συνιστά εδώ την πλειοψηφία στην Μουσουλμανική Μειονότητα. Απορρίπτουν οι συμπολίτες μας Πομάκοι την έξωθεν πολιτική τουρκική σκοπιμότητα ότι δεν είναι μουσουλμανικό-πομακικό, αλλά είναι τουρκικό φύλο. Γνωστού, πολύ καλά, όντος, ότι η Μουσουλμανική αυτή Μειονότητα της Συνθήκης της Λωζάννης σύγκειται εκ τριών φυλετικών στοιχείων: Πομάκων, Ρομά, Τουρκογενών και άλλων, κατά τον αυτοπροσδιορισμό τους.
Τους ενώνει το Ισλάμ και το δίκαιο της Σαρίας, που ο νεοτουρκισμός από το 1908 απεχθάνεται, όχι όμως η Συνθήκη της Λωζάννης, που προστατεύει την ιδιαιτερότητα της Μουσουλμανικής αυτής, «εκτός τουρκικού εδάφους», Μειονότητας, στην Ελληνική, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Επικράτεια.
6. Επιλογικά του Ψηφίσματος
Για περισσότερες πληροφορίες, έγκυρες επί: του ανωτέρω θέματος των, «εκτός Τουρκικών εδαφών», Μουσουλμανικών Μειονοτήτων από το 1923 ως σήμερα˙ των δραμάτων των μη Μουσουλμανικών Μειονοτήτων από το 1923 ως σήμερα, εντός Τουρκίας˙ των σαφών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων Ελλάδος και Τουρκίας, λόγω του επικαίρου μεταναστευτικού˙ των απαγορευμένων υπερπτήσεων υπεράνω του θαλασσίου συνόρου εκατέρωθεν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας˙ του είδους αποστρατικοποιήσεως των Ελληνικών νησιών και των πέριξ αυτών βραχονησίδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε σχέση με το δικαίωμα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της αυτοάμυνας, την οποία και στις μέρες μας επικαλείται η Τουρκία για την ίδια, αλλά την αρνείται για την Ελλάδα, έναντι των συνοριακών διενέξεών της με τη Συρία και το Ιράκ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ στους ενδιαφερομένους η πρόσβαση στην έρευνα-ηλεκτρονικό Βιβλίο για την Συνθήκη της Λωζάννης. Είναι το έργο πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Η πρόσβαση δια των ηλεκτρονικών Ιστοσελίδων: α. ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, 9 Αυγούστου 2022 (ΜΕΡΟΣ Α)˙ ORTHODOXIA, 28 Αυγούστου 2022 (ΜΕΡΟΣ Β)˙ ORTHODOX TIMES, 20 Σεπτεμβρίου 2022 (ΜΕΡΟΣ Γ) και ORTHODOXIA NEWS AGENCY, 3 Οκτωβρίου 2022 (ΜΕΡΟΣ Δ), όπου και αυτούσιο το επίσημο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης, ως προς τα επίμαχα Άρθρα της, εν είδει Παραρτήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου