Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για ταυτότητες: «Η Εκκλησία δεν έχει λόγο να πεί τίποτα»


 «Υπάρχουν κάποια πολιτικά μορφώματα, που από την εποχή της πανδημίας χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, για να εδραιωθούν στην πολιτική ζωή της χώρας»

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», για την δοκιμασία των πλημμυρών στην Θεσσαλία, καθώς και για τo επίκαιρο θέμα των νέων ταυτοτήτων.
Ερωτηθείς για την βοήθεια της Εκκλησίας προς τους πλημμυροπαθείς ο κ. Χρυσόστομος τόνισε, πως η Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και οι κατά τόπους Μητροπόλεις έχουν συνδράμει με κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και νερό, μέσω των δομών τους, αλλά και ενός δικτύου εθελοντών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες.
Συνάμα ενημέρωσε ότι η Μητρόπολη Μεσσηνίας, ήδη απέστειλε 15 τόνους νερό προς τις πληγείσες περιοχές.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Μητροπολιτών που έχουν υποστεί καταστροφές οι περιοχές τους, ώστε να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και να τους στηρίξουν πνευματικά και ψυχικά.
Όσον αφορά το θέμα των ζημιών ο Μητροπολίτης, υποστήριξε ότι θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τον κοινωνικό της ρόλο, μέσα από ενέργειες αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτημα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τις νέες ταυτότητες, ξεκαθάρισε ότι η Ιερά Σύνοδος με ένα κείμενο ξεκάθαρο και ρεαλιστικό, τοποθετήθηκε για την στάση της απέναντι στο θέμα των ταυτοτήτων.
«Το ζήτημα δεν είναι ούτε θεολογικό, ούτε εκκλησιολογικό, ούτε εκκλησιαστικό αλλά ούτε και θέμα που έχει να κάνει με την πίστη των ανθρώπων. Η νέα ταυτότητα αποτελεί δημόσιο έγγραφο και το κράτος είναι αυτό που ορίζει ποια θα είναι η μορφή της, αλλά και η λειτουργία της. Η Εκκλησία δεν έχει λόγο να πεί τίποτα. Εάν υπάρχουν προβλήματα προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών, δεν είναι θέμα της Εκκλησίας να τα λύσει», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Τέλος, καταδίκασε την εκκοσμικευμένη χρήση των ιερών συμβόλων για πολιτικούς και κομματικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι έχουμε χάσει το στίγμα μας και την πορεία μας.
«Υπάρχουν κάποια πολιτικά μορφώματα, που από την εποχή της πανδημίας χρησιμοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, για να εδραιωθούν στην πολιτική ζωή της χώρας», κατέληξε ο Μητροπολίτης.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία να ρυθμίσει τα του οίκου της. Οι επεμβάσεις της στην πολιτική ζωή έφερε μόνο διχασμούς. Θα θυμίσω μια παλιά το ανάθεμα στον Βενιζέλο που οδήγησε σε διχασμό. Και μια τωρινή ο covid που οδήγησε ξανά σε διχασμό. Η Εκκλησία δεν πρέπει να επεμβαίνει σε ζητήματα της πολιτείας. Να γίνει ο χωρισμός Εκκλησίας Πολιτείας. Ο παλαιοημερολογιτισμός να σταματήσει. Δεν βλέπουνε ότι αραιώσαμε από τους Ναούς για να βρούμε την ησυχία μας; Να αποσχηματίσει όσους κληρικούς διασπείρουν την διχόνοια.

Ανώνυμος είπε...

"Η Εκκλησία δέν έχει λόγο να πεί τίποτα" για τις νέες ταυτότητες, λέει ο κ. Χρυσόστομος.
Ο αυθεντικός Χρυσόστομος όμως έδωσε μάχη με την Εξουσία ακόμη καί για ένα αμπέλι.

Ανώνυμος είπε...

Αν ζούσε ο Χριστόδουλος, δεν ξέρω αν θα έλεγε τα ίδια...

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί ο Χριστόδουλος είναι διαχρονικός ανήρ της εκκλησίας;
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια θα έλεγε γιατί θυμάμαι ότι στην χειροτονία του σε επίσκοπο μιλούσε στον Χριστόδουλο στον ενικό λέγοντάς του ότι είμαστε και οι δυο αρχιερείς.
Αν ζούσε ο Χριστόδουλος μετά το στραπάτσο και την υποχώρηση που έκανε στο θέμα των ταυτοτήτων επί Κ. Καραμανλή σήμερα υποθέτω ότι δεν θα έβγαζε κανένα κάρβουνο από την φωτιά.

Ανώνυμος είπε...

Προς 10:49, όχι δεν είναι σε όλα διαχρονικός ο Χριστόδουλος, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα αγωνίσθηκε σθεναρά καί τυγχάνει ο Άγιος Μεσσηνίας να είναι "απόγονος"τού μακαριστού που αν ζούσε θα συντάσσονταν μαζί του ο Μητροπολίτης...

Ανώνυμος είπε...

Η εποχή του Χριστόδουλου έφυγε. Τι έκανε; Το μέλλον και η ιστορία θα δείξει. Ας αφήσουμε το χθες και να δούμε το σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Και τι πέτυχε; Το ρεζίλι της εκκλησίας καθώς το εκμεταλλεύθηκε αισχρά ο και ελάχιστος Καραμανλής υποσχόμενος ότι θα αναγράφεται το θρήσκευμα. Δεν έκανε κάτι κι ο Χριστόδουλος το κατάπιε. Δεν είναι δουλειά της εκκλησίας αυτό και πολλά άλλα θέματα. Τέλος!
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι που είναι μέλη της Εκκλησίας, είναι συγχρόνως καί πολίτες του Ελληνικού Κράτους με δικαίωμα ψήφου.
Επομένως η Εκκλησία έχει λόγο για ο,τιδήποτε συμβαίνει στη χώρα, επειδή περιλαμβάνει στούς κόλπους της μέλη του Ελληνικού Κράτους, που έχουν γνώμη καί άποψη γιά ό,τι συμβαίνει γύρω τους.
Επί πλέον, επειδή οι Αρχοντες είναι Βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι Ιεράρχες έχουν υποχρέωση να τούς νουθετούν, όταν παρεκτρέπονται, ως πνευματικά τους παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει προτροπή / απαγορευση της Ι. Συνόδου, να μη μιλάει κανεις για το θέμα, μέχρι να αποφανθεί η Ιεραρχία;
Μάλλον ο Σεβασμιώτατος όπως ο Κορίνθου ή δεν έλαβαν τη συσταση της Συνόδου ή η σύσταση ισχύει μόνο για απλούς παπάδες